Μέλη και φίλοι της Πανσαμιακής Επιτροπής Ειρήνης από όλη τη Σάμο συμμετείχαν την Κυριακή στην πανσαμιακή συνδιάσκεψη ειρήνης που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Σάμου.
Στη συνδιάσκεψη παραβρέθηκε και μίλησε ο πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη, Σταύρος Τάσσος, ο οποίος προηγουμένως είχε επισκεφθεί το Κέντρο Υποστήριξης και Ταυτοποίησης Προσφύγων όπου διαπίστωσε τις συνθήκες που επικρατούν, ενώ επίσης χαιρέτησαν η πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, Βάσω Βρυνιώτη, και η πρόεδρος της Προοδευτικής Κίνησης Γυναικών Σάμου, Αγγελική Βαλεοντή – Δεμερτζή.
"Αποκαλύπτουμε , καταγγέλλουμε και μαχόμαστε ενάντια στις αιτίες που γεννούν τους πολέμους ,τη φτώχεια και την προσφυγιά", τόνισε στην ομιλία του, ο Σταύρος Τάσσος.
"Δεν μένουμε σε γενικόλογους αφορισμούς των πολέμων" – συνέχισε - "και πολύ περισσότερο δεν δεχόμαστε την άποψη που προβάλλεται έντονα από το αστικό πολιτικό σύστημα , «καταδίκης της βίας απ’ όπου κι’ αν προέρχεται», γιατί αποτελεί αντιδραστική αντίληψη που στοχεύει στον αφοπλισμό του λαϊκού κινήματος από τις μορφές πάλης που μπορούν να αμφισβητήσουν την αστική κυριαρχία".
"Μ’ αυτή τη λογική" –συνέχισε ο πρόεδρος της ΕΕΔΥΕ – "πρέπει να καταδικαστούν, η εξέγερση των δούλων με τον Σπάρτακο, οι επαναστατημένοι Έλληνες το 1821, η γαλλική αστική επανάσταση του 1789 που ανέτρεψε τη φεουδαρχία, η εξέγερση της Παρισινής Κομμούνας το 1871.
Θα πρέπει να καταδικαστεί η Οκτωβριανή Σοσιαλιστική επανάσταση στη Ρωσία το 1917 που κατάργησε την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο και άνοιξε το δρόμο στην ανθρωπότητα ν’ αφήσει πίσω τη βαρβαρότητα που ζούμε σήμερα και να οικοδομήσει τη νέα κοινωνία όπου κίνητρο και μέτρο θα είναι ο άνθρωπος και η ικανοποίηση των αναγκών του. Να καταδικαστεί η Αντίσταση κατά των γερμανών ναζιστών κατακτητών κλπ".
"Το αντιιμπεριαλιστικό φιλειρηνικό κίνημα, η ΕΕΔΥΕ," συνέχισε ο Σταύρος Τάσσος, "δεν μασάνε τα λόγια τους".
"Είμαστε κατά των ιμπεριαλιστικών πολέμων οι οποίοι στοχεύουν στο μοίρασμα των αγορών, στη καταλήστευση του πλούτου των λαών. Είμαστε κατά των πολέμων που σέρνουν στα σφαγεία τους το λαό και τη νεολαία , για τα συμφέροντα και τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων. Είμαστε κατά των πολέμων που διαιωνίζουν την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.
Αυτοί οι πόλεμοι διεξάγονται και διευθύνονται από τις κυβερνήσεις για τα συμφέροντα της αστικής τάξης της χώρας τους ανεξάρτητα αν είναι μια χώρα επιτιθέμενη ή αμυνόμενη. Αυτοί για μας είναι οι άδικοι πόλεμοι και σ’ αυτούς τους πολέμους καλούμε το λαό και τη νεολαία της πατρίδας μας , να υπερασπιστεί την ακεραιότητα και την ανεξαρτησία της από τον εισβολέα, αλλά ταυτόχρονα να διεκδικήσει με κάθε τρόπο την εξουσία, ανατρέποντας την αστική κυριαρχία.
Μόνο με την εργατική – λαϊκή εξουσία μπορεί να υπάρξει ειρήνη και αμοιβαία επωφελής συνεργασία μεταξύ των λαών".
Ο πρόεδρος της ΕΕΔΥΕ, αναφέρθηκε διεξοδικά "στις επικίνδυνες εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή και στο Αιγαίο, στους οξύτατους ανταγωνισμούς των μεγάλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων και Οργανισμών (ΝΑΤΟ- Ε.Ε) στην Ανατολική Μεσόγειο και στην εμπλοκή της χώρας μας σ’ αυτό το «γαϊτανάκι» του πολέμου, από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ".
Χαρακτήρισε "ξεδιάντροπο το «ξέπλυμα» από τον Τσίπρα , των εγκλημάτων του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού με τις αβροφροσύνες απέναντι στον Τράμπ και τις ανομολόγητες συμφωνίες που έγιναν εκεί".
"Το ΝΑΤΟ δεν αναγνωρίζει σύνορα στο Αιγαίο και πρέπει να φύγει, τόνισε. Πρέπει να φύγουν όλες οι βάσεις των ΗΠΑ και ΝΑΤΟ. Να μην αποθηκευθούν πυρηνικά στον Άραξο. Να σταματήσει ο εγκλωβισμός των προσφύγων και να τους δίνεται η δυνατότητα να πάνε στις χώρες προορισμού τους", τόνισε ο κ. Τάσσος.
Στο μεταξύ ο απολογισμός της Πανσαμιακής Επιτροπής Ειρήνης το προηγούμενο δίχρονο παρουσιάστηκε με λεπτομέρειες από την πρόεδρο της Επιτροπής Ρούλα Στεφανάκη.
Τονίστηκε ότι "μεγάλη και χρήσιμη ήταν και η εμπειρία που συγκεντρώθηκε αυτό το χρονικό διάστημα, μέσα σε δύσκολες και πολύπλοκες συνθήκες για το κίνημα. Με τους πολέμους να μαίνονται στη περιοχή της Μέσης Ανατολής, τα σύννεφα του πολέμου να πέφτουν βαριά και στο Αιγαίο και με τα θύματα των επεμβάσεων να κατακλύζουν τα νησιά. Δικαίως τα ζητήματα της αλληλεγγύης στους πρόσφυγες και μετανάστες μαζί με την αντιμετώπιση του ρατσιστικού – ξενοφοβικού κλίματος που επιχειρήθηκε να διαμορφωθεί από εθνικιστικές και ρατσιστικές ομάδες, υπογραμμίσθηκαν ιδιαίτερα στον απολογισμό.
Η συμβολή της Πανσαμιακής Επιτροπής Ειρήνης αλλά και του Εργατικού Κέντρου Σάμου, των Γυναικείων Συλλόγων της ΟΓΕ και άλλων φορέων εκτιμήθηκε ως καθοριστική για να μην μετατραπεί, η αλληλεγγύη που δόθηκε απλόχερα από τον Σαμιακό λαό, σε μίσος και καταδίωξη των προσφύγων".
Τόσο από την εισήγηση όσο και από τις ομιλίες των μελών του κινήματος Ειρήνης αναδείχθηκε η "πλούσια δραστηριότητα με δεκάδες παρεμβάσεις, εκδηλώσεις και κινητοποιήσεις και η σημασία του συντονισμού δράσης του εργατικού και λαϊκού κινήματος με το αντϊμπεριαλιστικό κίνημα".
Διαπιστώθηκε η ανάγκη να ανοιχτεί η επιτροπή με συγκεκριμένο τρόπο στη νεολαία, "η οποία άλλωστε είναι αυτή που θα πληρώσει βαρύ το τίμημα ενός γενικευμένου ιμπεριαλιστικού πολέμου. Που θα κληθεί να χύσει το αίμα της για τα συμφέροντα των πολυεθνικών και των κομμάτων τους που σε καιρό «ειρήνης» εκτοξεύουν την ανεργία στο 50%, διαλύουν εργασιακές σχέσεις και εργατικά δικαιώματα, νομοθετούν την κακοπληρωμένη εργασία και ευνοούν την απληρωσιά".
Η συνδιάσκεψη ενέκρινε το σχέδιο δράσης για το επόμενο διάστημα με πρώτους σταθμούς το χριστουγεννιάτικο παζάρι της Ειρήνης στις 17 Δεκεμβρίου και την συγκέντρωση χειμωνιάτικων ειδών ένδυσης και υπόδησης για τους πρόσφυγες και ιδιαίτερα τα μικρά παιδιά , που ζουν σε άθλιες συνθήκες, σε σκηνές, μέσα στη λάσπη.
Ομόφωνα τέλος ανέδειξε 40μελές Πανσαμιακό Συμβούλιο το οποίο με τη σειρά του ανέδειξε επίσης ομόφωνα την 11μελή Γραμματεία και επανεξέλεξε ως πρόεδρο της επιτροπής την Ρούλα Στεφανάκη.