AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

24 Νοε 2017

Γονείς 3ου Νηπιαγωγείου Καρλοβάσου: "«Όχι» τμήμα του σχολείου σε ιδιώτη"

Φωτογραφία αρχείου

Την έντονη διαμαρτυρία του εκφράζει, μέσω επιστολής που απέστειλε στους αρμόδιους τοπικούς φορείς, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 3ου Νηπιαγωγείου Καρλοβάσου, για την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σάμου να παραχωρήσει χώρο ιδιοκτησίας του σχολείου σε ιδιώτη, "με στόχο τη διέλευση πεζών και οχημάτων για την εξυπηρέτηση παρακείμενης ξενοδοχειακής μονάδας, ιδιοκτησίας του ιδίου".
 
Πιο αναλυτικά, οι γονείς και κηδεμόνες των νηπίων δηλώνουν:

"Θεωρούμε απαράδεκτο το γεγονός ότι σχολικά οικόπεδα, δημόσια -δηλαδή- περιουσία, συρρικνώνονται όλο και περισσότερο, αγνοώντας τις λειτουργικές αλλά και τις παιδαγωγικές ανάγκες που καλείται να υπηρετήσει η σύγχρονη εκπαίδευση.

Τονίζουμε ότι το 3ο Νηπιαγωγείο Καρλοβασίου είναι μια σχολική μονάδα με αυξανόμενο μαθητικό πληθυσμό, που έχει μεγάλη ανάγκη επέκτασης τόσο των κτιριακών της εγκαταστάσεων και δομών (π.χ. τμήμα ένταξης), όσο και του αύλειου χώρου. Ειδικά το συγκεκριμένο τμήμα (δεδομένου ότι είναι το μόνο που παραμένει ακάλυπτο από τεχνητό υλικό), δύναται να αξιοποιηθεί για τη δημιουργία σχολικού κήπου, στα πλαίσια περιβαλλοντικών προγραμμάτων που θα υλοποιηθούν στο νηπιαγωγείο, αλλά και για την επίτευξη ποικίλων άλλων εκπαιδευτικών στόχων και δραστηριοτήτων της σχολικής μονάδας.

Τέτοιες δραστηριότητες είναι απαραίτητες για την ολόπλευρη ανάπτυξη των μαθητών και τη σωστή προετοιμασία τους για τις επόμενες βαθμίδες εκπαίδευσης, ενώ αποτελούν εξαιρετικό εργαλείο υποστήριξης των παιδιών με ιδιαίτερες εκπαιδευτικές ανάγκες. Θεωρούμε λοιπόν ότι αυτές οι ανάγκες προτάσσονται δικαιωματικά πάνω από οποιοδήποτε ιδιωτικό ενδιαφέρον, ενώ επιπλέον η ικανοποίησή τους προσφέρει τις βάσεις για την ουσιαστικότερη καλλιέργεια και τη μόρφωση των παιδιών μας.

Στον αντίποδα, η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου στερεί από το σχολείο αυτές τις δυνατότητες, ενώ ταυτόχρονα έρχεται σε αντίθεση με τα όσα αναφέρονται για την επιτήρηση και την ασφάλεια των μαθητών στην παρ. 10 του άρθρο 12 και στο κεφ. Α του άρθρου 18 του Π.Δ 79/2017 (ΦΕΚ 109Α), καθώς και στο άρθρο 36 της με αριθ. Φ.353.1/324/105657/Δ1/8-10-2002, (ΦΕΚ 1340, τ. Β΄) Υ.Α. Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στο άρθρο 18 Π.Δ 79/2017 (ΦΕΚ 109Α): «Κατά τη διάρκεια του χρόνου της προσέλευσης των νηπίων/προνηπίων δεν παρευρίσκεται χωρίς άδεια στο χώρο του σχολείου κανείς εκτός των μαθητών και των εκπαιδευτικών». Ομοίως, σύμφωνα με την παράγραφο 2 του ίδιου άρθρου «Με σκοπό να εξασφαλίζεται η ασφάλεια των νηπίων-προνηπίων και να αποτρέπεται η αναίτια είσοδος και έξοδος αυτών από τον προαύλιο χώρο του σχολείου, καθώς και η είσοδος ατόμων που ουδεμία σχέση έχουν με τη λειτουργία του οι θύρες εισόδου-εξόδου στο χώρο του σχολείου παραμένουν κλειστές κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του με ευθύνη των Διευθυντών ή Προϊσταμένων των νηπιαγωγείων. Κανένα άτομο πλην των εκπαιδευτικών δε μπορεί να παραμένει εντός του σχολικού χώρου κατά τη διάρκεια λειτουργίας της σχολικής μονάδας, συμπεριλαμβανομένων και των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, ανεξάρτητα αν τους έχει διατεθεί ή όχι ειδικός χώρος για τις συνεδριάσεις τους».

Από τα παραπάνω γίνεται εύκολα κατανοητό ότι η ασφάλεια είναι αδιαπραγμάτευτο κριτήριο σχεδιασμού των σχολικών κανονισμών και ότι ειδικά η διέλευση επαγγελματικών οχημάτων κατά τη διάρκεια λειτουργίας του νηπιαγωγείου, αλλά και κατά τις ώρες προσέλευσης και αποχώρησης των νηπίων εγκυμονεί ιδιαίτερους κινδύνους για τους μαθητές αυτής της ηλικίας.

Αν υπολογιστεί δε η στενότητα χώρου που ήδη υπάρχει αναλογικά με το πλήθος των μαθητών (υπολογίζοντας και τα παιδιά του Βρεφονηπιακού Σταθμού), αντιλαμβανόμαστε ότι η παραχώρηση του τμήματος αυτού για επαγγελματική χρήση θα περιόριζε περαιτέρω τον διαθέσιμο χώρο στάθμευσης και πραγματοποίησης των απαραίτητων ελιγμών στον χώρο του σχολείου και μόνο προβλήματα θα μπορούσε να προσθέσει στη λειτουργία και των δύο μονάδων.

Ενόψει των ανωτέρω, ζητάμε να πάρουν θέση όλοι οι κοινωνικοί φορείς και οι φορείς της εκπαίδευσης για το ιδιαίτερα ευαίσθητο αυτό θέμα και να ταχθούν στο πλευρό μας, υπερασπιζόμενοι όλοι μαζί το καλό των παιδιών μας που είναι συνυφασμένο με την ευημερία και την ανάπτυξη της δημόσιας εκπαίδευσης και της παιδείας μας.

Τέλος, ζητάμε την άμεση ανάκληση της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου και την απαραίτητη χρηματοδότηση του σχολείου προκειμένου να αξιοποιηθεί ο χώρος προς όφελος όλων των παιδιών από τώρα και στο μέλλον και επιφυλασσόμαστε παντός νομίμου δικαιώματός μας" σημειώνει ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 3ου Νηπιαγωγείου Καρλοβάσου.