AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

1 Ιαν 2018

Νέες αφίξεις προσφύγων και μεταναστών στη Σάμο με την αλλαγή του χρόνου


"Ποδαρικό" σε Σάμο και Λέσβο έκαναν αμέσως μετά τα μεσάνυχτα της Πρωτοχρονιάς 173 πρόσφυγες και μετανάστες, που έφθασαν στις ακτές των δύο νησιών από τα απέναντι τουρκικά παράλια.

Οι 135 αποβιβάστηκαν σε δύο δόσεις στη Λέσβο, ενώ άλλοι 38 που επέβαιναν σε πλαστική βάρκα εντοπίστηκαν λίγο μετά την έλευση του νέου έτους από σκάφος της Frontex που επιχειρούσε ανατολικά της Σάμου.
 
Όλοι τους μεταφέρθηκαν για καταγραφή στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης των δύο νησιών.

Μόνο τον περασμένο Δεκέμβριο, στη Σάμο έφθασαν 833 πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ συνολικά κατά το 2017 στο νησί βγήκαν 5.361! Από όλους αυτούς οι 2.573 έχουν υποβάλει αίτημα ασύλου και αναμένουν την εξέτασή του, σε πρώτο ή δεύτερο βαθμό.
 
Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με την τελευταία αναφορά της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, στη Σάμο στις 27/12/2017 καταγράφονταν συνολικά 1.922 πρόσφυγες και μετανάστες. Από αυτούς οι 1.688 φιλοξενούνται στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (hotspot)στο Βαθύ και οι υπόλοιποι 234 σε άλλους χώρους. 
 
Την ίδια ώρα, από την 1η Οκτωβρίου 2016 από τη Σάμο αναχώρησαν για άλλες δομές της χώρας 4.966 πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ στην Τουρκία επαναπροωθήθηκαν, στο πλαίσιο της Συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, 184 άτομα.

My Samos Blog & ΑΠΕ-ΜΠΕ