AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

6 Νοε 2018

Η υπέροχη θέα από τη Σαμιοπούλα προς τη Σάμο!

Φωτογραφία του Σταμάτη Γούναρη

Μια πανέμορφη θέα από τη Σαμιοπούλα προς τη νότια Σάμο απόλαυσε σε πρόσφατη επίσκεψη του στη νησίδα ο Σταμάτης Γούναρης και έσπευσε να την απαθανατίσει!

Για όσους θέλουν να αντικρίσουν την ίδια θέα δια ζώσης, το παγκάκι στο πρώτο πλάνο της φωτογραφίας βρίσκεται στην καταλληλότερη θέση!

Αντίστοιχο παγκάκι με θέα προς το γραφικό νησάκι υπάρχει και στην απέναντι πλευρά, στον δρόμο προς τους Σπαθαραίους Σάμου!

Δείτε την εξίσου εντυπωσιακή θέα από εκείνο το παγκάκι προς την Σαμιοπούλα, στην παρακάτω φωτογραφία του Μανώλη Θράβαλου με τίτλο "Έρχεται βροχή" που δημοσιεύτηκε στη σελίδα του Meteographer!


Λίγα λόγια για τη Σαμιοπούλα (πηγή Wikipedia)

Η Σαμιοπούλα είναι νησίδα που βρίσκεται νότια της νήσου Σάμου και σε απόσταση 0.5 ναυτικό μίλι από αυτήν. Διοικητικά υπάγεται στην Τοπική Κοινότητα Σπαθαραίων και στον Δήμο Σάμου.

Το όνομα Σαμιοπούλα προέρχεται από την ονομασία της Σάμου και σημαίνει μικρή Σάμος. Είναι η μεγαλύτερη από τις νησίδες που περιβάλλουν τη Σάμο με μέγιστο μήκος περίπου 2,15 km, μέγιστο πλάτος περίπου 0,7 Km και με μέγιστο υψόμετρο 82 μ. Επί της νησίδας υφίσταται ομώνυμος οικισμός, επί του ανατολικού τμήματος σε υψόμετρο 40 μ. Το 1971 αριθμούσε 7 κατοίκους και το 1981 5 κατοίκους, ενώ στην τελευταία απογραφή του 2011 οι κάτοικοι της Σαμιοπούλας ήταν μόλις 4.

Οι λιγοστοί κάτοικοι ασχολούνται κυρίως με την αιγοκτηνοτροφία, την αλιεία και το τουρισμό. Τα λιγοστά κτίσματα στο νησί περιλαμβάνουν τα εξωκλήσια της Αγίας Πελαγίας και της Αναλήψεως του Σωτήρος, μία μικρή ταβέρνα, καταλύματα και αποθήκες. 

Το νησί έχει ηλεκτρική και τηλεφωνική σύνδεση με τη Σάμο μέσω υποβρυχίων αγωγών. Φωτοβολταϊκά συστήματα παρέχουν επιπλέον ηλεκτρική ενέργεια. Στο νησί διατηρούνται δεξαμενές (στέρνες) για τη συλλογή και συντήρηση βρόχινου νερού. 

Το υπέδαφος είναι ως επί το πλείστον βραχώδες. Τα δέντρα είναι λιγοστά μα υπάρχει πλούσια άγρια βλάστηση από θάμνους, πουρνάρια και αγριολούλουδα. Τα αγριοκάτσικα υπεραριθμούν κατά πολύ τους λίγους κατοίκους αλλά και τους θερινούς επισκέπτες το καλοκαίρι.

Κατά την θερινή (τουριστική) περίοδο η νησίδα συνδέεται με καθημερινά δρομολόγια πλοιαρίων (καϊκιών) από τα λιμάνια του Πυθαγορείου και Μαραθοκάμπου. 

Η μοναδική παραλία του νησιού, η Ψαλίδα, είναι αρκετά μικρή και συχνά γεμίζει επισκέπτες, όμως έχει υπέροχη άσπρη αμμουδιά και πεντακάθαρα πρασινογάλαζα νερά. 

Φωτογραφία του Roland Lüthi από την μαγευτική παραλία Ψαλίδα της Σαμιοπούλας

Ιστιοπλοϊκά και μικρά σκάφη συνήθως αγκυροβολούν στο μικρό κολπίσκο του Κατσακά που προστατεύει από τους επικρατέστερους Βορειοδυτικούς ανέμους.

Αρχική δημοσίευση στο My Samos Blog: www.my-samos.blogspot.com