AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

11 Φεβ 2019

ΒΙΝΤΕΟ-Αποστολή ΣΚΑΪ στη Σάμο: "Εικόνες τραγωδίας για χιλιάδες πρόσφυγες"!


Την τραγική καθημερινότητα που βιώνουν χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες στην Σάμο, καταδεικνύει εκτενές βίντεο που προβλήθηκε στο βραδινό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ τη Δευτέρα.

Όπως αναφέρει το Skai.gr, "τα νεότερα επίσημα στοιχεία καταδεικνύουν πως στο κέντρο ταυτοποίησης στο Βαθύ φιλοξενούνται περισσότεροι από 3.700 άνθρωποι, αριθμός σχεδόν εξαπλάσιος σε σχέση με την χωρητικότητα, που προβλέπει θέσεις για 648 άτομα.

Σύμφωνα με αυτοψία του ΣΚΑΪ και της Αναστασίας Βαμβακά, δίπλα στο κέντρο έχει δημιουργηθεί ένας δεύτερος, άτυπος καταυλισμός, όπου οι υπεράριθμοι, οικογένειες με μικρά παιδιά, ζουν μέσα την λάσπη και βιώνουν το κρύο του χειμώνα.

Η κατάσταση επιδεινώνεται από το γεγονός ότι μέσα στον καταυλισμό δεν υπηρετεί πλέον γιατρός του ΚΕΕΛΠΝΟ, καθώς οι αντιξοότητες οδήγησαν τον τελευταίο σε παραίτηση.

Η απουσία γιατρού δυσχεραίνει και την μεταφορά ευάλωτων αιτούντων άσυλο στην ενδοχώρα, καθώς δεν γίνεται άμεσα η πιστοποίηση ευαλωτότητας.

Το κέντρο εξυπηρετείται πλέον από το νοσοκομείο του νησιού, το οποίο όμως είναι υποστελεχωμένο και διαθέτει μόνον μία παιδίατρο για τις ανάγκες ολόκληρου του νομού.

Κάτοικοι που μίλησαν στον ΣΚΑΪ κατήγγειλαν πως οι κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο και ζήτησαν από την πολιτεία να δώσει λύσεις.

Αίτηση για άμεση αποσυμφόρηση του νησιού απηύθυνε μέσω του ΣΚΑΪ ο δήμαρχος Σάμου Μιχάλης Αγγελόπουλος. Όπως ανέφερε ο κ. Αγγελόπουλος, η κυβέρνηση απαντά μόνο με υποσχέσεις στα αιτήματα της δημοτικής αρχής. Το μόνο αίτημα που εισακούσθηκε ήταν η περαιτέρω στελέχωση του Τμήματος για το Άσυλο στο νησί. «Εστάλησαν πέντε υπάλληλοι, που δεν έχουν θέσεις να κάτσουν εντός του hotspot λόγω πολυκοσμίας» κατήγγειλε δε. 

Σε επικοινωνία με τον ΣΚΑΪ, το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής διαβεβαίωσε πως έχει δρομολογηθεί η κατασκευή δεύτερου, επίσημου κέντρου φιλοξενίας, χωρίς όμως να είναι σαφές πότε θα ανοίξουν οι πύλες του.

Τετραψήφιες αφίξεις από την θάλασσα

Η Σάμος δέχτηκε μεγάλο αριθμό προσφύγων και μεταναστών προς το τέλος του 2018, αν και εσχάτως παρατηρείται μία ύφεση στις αφίξεις.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Λιμενικού τον Ιανουάριο έφτασαν παράνομα στα ελληνικά ύδατα και νησιά 2.075 άνθρωποι σε 56 περιστατικά.

Πρόκειται για αισθητή μείωση σε σχέση με τον Δεκέμβριο αλλά αύξηση συγκριτικά με τον περσινό Ιανουάριο".

Δείτε το βίντεο με το ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ για το προσφυγικό στη Σάμο!



Σε περίπτωση που δεν εμφανίζεται το βίντεο, κάντε κλικ εδώ για να το δείτε μέσα από τη σελίδα του ΣΚΑΪ.

Πηγή: Skai.gr 

Αναδημοσίευση στο My Samos Blog: www.my-samos.blogspot.com