AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

19 Μαρ 2019

"Η Σάμος αλλάΖΕΙ": "Μεθοδευμένο σχέδιο από οργανωμένη μειοψηφία γονέων"


Στο θέμα της εκπαίδευσης προσφυγόπουλων στις ΔΥΕΠ της Σάμου αναφέρεται η δημοτική κίνηση "η Σάμος αλλάΖΕΙ", με επικεφαλής τον Νίκο Ζάχαρη.
 
Πιο αναλυτικά, σε σχετική ανοιχτή επιστολή-τοποθέτησή του με αποδέκτες τον δήμαρχο Σάμου, τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου, τον πρόεδρο της δημοτικής επιτροπής Παιδείας και τους Συλλόγους Γονέων Δημοτικών Σχολείων ΔΕ Βαθέος, ο συνδυασμός που διεκδικεί τον δήμο Ανατολικής Σάμου σημειώνει τα εξής:
 
"Το προσφυγικό/μεταναστευτικό είναι ένα μεγάλο και διεθνές πρόβλημα, που αν δεν αντιμετωπιστούν οι αιτίες του σε παγκόσμιο και διεθνές επίπεδο (πόλεμοι, φτώχεια, εκμετάλλευση, αυταρχικά καθεστώτα, κλιματικές αλλαγές), δυστυχώς δεν θα σταματήσει. Η Σάμος λόγω της γεωγραφικής της θέσης είναι στο δρόμο-δίαυλο των προσφυγικών ροών από την ανατολή στη δύση.
 
Ιδιαίτερα στην πόλη της Σάμου, η μεγάλη πλειοψηφία των κατοίκων της έχει επιδείξει στο διάστημα της τελευταίας τετραετίας κατανόηση, αλληλεγγύη και ανθρωπιά. Ο υπερπληθυσμός όμως προσφύγων/μεταναστών και οι άθλιες συνθήκες διαβίωσής τους στο ΚΥΤ έχει ξεπεράσει προ πολλού τα όρια αντοχής της τοπικής κοινωνίας.
 
Η κυβέρνηση απέτυχε να διαχειριστεί το πρόβλημα των προσφυγικών/μεταναστευτικών ροών στη Σάμο, με πολύ αρνητικές συνέπειες: Οι κακές συνθήκες διαβίωσης δυσφημούν το νησί μας και ο υπερπληθυσμός "παραβιάζει" το δημόσιο αίσθημα ασφάλειας. Μικρή μειοψηφία συμπολιτών μας, εμφορούμενοι από ξενοφοβία και ρατσισμό, πρωτοστατούν σε μέσα ενημέρωσης και μέσα κοινωνικής δικτύωσης, διασπείροντας fake news και ανυπόστατες φήμες, που έχουν όμως αποτέλεσμα να μεγεθύνουν και να πολλαπλασιάζουν μικρά περιστατικά παραβατικότητας, καθώς και ελεγχόμενα περιστατικά υγειονομικής φύσεως, που αρμοδίως τα αντιμετωπίζουν επάξια, με υπεράνθρωπες προσπάθειες πολλές φορές, οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο Σάμου και το ΚΕΕΛΠΝΟ.
 
Δυστυχώς, πάνω στις απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης, “πάτησαν” υποκριτικά τις τελευταίες εβδομάδες γονείς σε δημοτικά σχολεία, όπου έχει αποφασιστεί να δημιουργηθούν ΔΥΕΠ για εκπαίδευση μερικών δεκάδων προσφυγόπουλων σε δύο δημοτικά σχολεία και μάλιστα σε απογευματινή βάρδια (2 μ.μ. - 6 μ.μ.), χωρίς να υπάρχει συνύπαρξη στο σχολείο και στην τάξη με ελληνόπουλα. Οι σύλλογοι γονέων των δημοτικών σχολείων πόλεως Σάμου από το περασμένο φθινόπωρο, που ανακοινώθηκαν τα προγράμματα εκπαίδευσης προσφύγων σε ΖΕΠ και ΔΥΕΠ στο 3ο Δημοτικό σχολείο πόλεως Σάμου και στο Δημοτικό σχολείο Βαθέος, αντέδρασαν και με επιστολή τους στο δημοτικό συμβούλιο προέβαλαν λόγους ελλείψεων σε κτιριακές υποδομές, "τα σχολικά κτίρια μας έχουν τεράστιες αδυναμίες (πυρασφάλεια, έλλειψη επαρκών διδακτικών αιθουσών, τραπεζαρίας, τουαλετών, και χώρου αυλισμού)" (ανακοίνωση από τα ΔΣ των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Μαθητών των 1ου, 2ου, 3ου Δημοτικών Σχολείων Σάμου και Βαθέος Σάμου/21.11.2018).
 
Στη ΔΥΕΠ του 3ου Δημοτικού σχολείου της πόλεως Σάμου, παρόλη την αρχική επιφύλαξη των γονέων, ξεκίνησαν στις 6 Φεβρουαρίου τα μαθήματα με 12 προσφυγόπουλα και το πρόγραμμα συνεχίζεται κανονικά και ομαλά.
 
Στη ΔΥΕΠ του Δημοτικού σχολείου Βαθέος τα μαθήματα ξεκίνησαν στις 5 Μαρτίου με 14 παιδάκια προσφύγων.
 
Ο σύλλογος γονέων του Δημοτικού σχολείου Βαθέος, παρότι είδε ότι στο 3ο Δημοτικό λειτουργεί η ΔΥΕΠ χωρίς προβλήματα, αποφάσισε οι γονείς να μην στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο από την Τρίτη 5 Μαρτίου, επικαλούμενος σε ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: "ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΟΠΟΥΛΩΝ ΜΕ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ, ΣΕ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗ ΚΑΙ ΕΠΑΝΔΡΩΜΕΝΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ ΕΚΤΟΣ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ, για όσο χρονικό διάστημα τα προσφυγόπουλα φιλοξενούνται στο νησί μας» και «ΚΑΝΕΝΑΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΑΙΡΕΤΟΣ ΣΤΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΚΑΙ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ( ΑΠΟ ΟΠΟΙΟΝ ΧΩΡΟ ΚΑΙ ΑΝ ΠΡΟΕΡΧΕΤΑΙ) ΔΕΝ ΘΑ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΣΤΗΡΙΞΗ ΜΑΣ ΟΣΟ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΕΝΑ ΠΑΙΔΙ ΣΕ ΣΚΗΝΗ ΚΑΙ ΣΕ ΑΘΛΙΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ" (28-2-2018).
 
Με νέες αποφάσεις του συλλόγου γονέων του Δημοτικού Βαθέος, αποφασίστηκε η συνέχιση της αποχής διαρκείας "μέχρι την επίλυση των αιτημάτων που έχουμε θέσει με το ψήφισμα των 13 συλλόγων γονέων και κηδεμόνων" (12.3.2019) και το χορό πήραν για αποχή των μαθητών και άλλοι σύλλογοι γονέων (σύλλογος γονέων Μυτιληνιών) χωρίς να έχουν καμμιά συμμετοχή τα σχολεία τους στην εκπαίδευση προσφυγόπουλων.
 
Με νέες αποφάσεις, χθες, αρκετοί σύλλογοι γονέων δημοτικών σχολείων αποφάσισαν στις 20 Μαρτίου 2019 να απέχουν τα παιδιά τους από το σχολεία σε ένδειξη συμπαράστασης στο σύλλογο γονέων Δημοτικού Βαθέος και να συναντηθούν στις 21 Μαρτίου με το μητροπολίτη και άλλους φορείς (;).
 
Είναι προφανές ότι υπάρχει μια προσχηματική αιτιολόγηση, που υποκρύπτει τους πραγματικούς λόγους, τώρα επικαλούμενη τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης, χθες επικαλούμενη υγειονομικούς λόγους, ενώ αρχικά επικαλούνταν ελλείψεις στις κτιριακές υποδομές.
 
Όλοι οι πολίτες πλέον αντιλαμβανόμαστε ότι υπάρχει συντονισμένο και μεθοδευμένο σχέδιο από οργανωμένη μειοψηφία γονέων, που είναι η ακύρωση με δυναμικές ενέργειες της προσπάθειας λειτουργίας της ΔΥΕΠ στη Σάμο και της εκπαίδευσης των προσφυγόπουλων, που πρέπει να γίνεται από το επίσημο κράτος, σε σχολικούς χώρους.

Από την άλλη πλευρά ο μητροπολίτης Σάμου, ο αντιπεριφερειάρχης Σάμου, ο απών δήμαρχος, ο υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ Στεφανάδης και άλλοι υποψήφιοι δήμαρχοι, αντί καθαρά και ξάστερα να τοποθετηθούν επί της ουσίας, που είναι η υποχρέωση της πολιτείας να παρέχει την εκπαίδευση των προσφυγόπαιδων σε σχολικές τάξεις (σύμφωνα με την ελληνική και διεθνή νομοθεσία, άρθρο 16 Συντάγματος και άρθρο 28 της διεθνούς σύμβασης για τα δικαιώματα του παιδιού, ΟΗΕ, 1989/νόμος 2101/1992), τρομάζουν μπροστά στις απειλές, "χαϊδεύουν" τα αυτιά των ανησυχούντων γονιών και στην ουσία συντάσσονται στο σχέδιο ακύρωσης της εκπαίδευσης των προσφυγόπουλων.
 
Με την ανοιχτή επιστολή κάνουμε ύστατη έκκληση:
 
· Οι γονείς να στείλουν άμεσα τα παιδιά τους στο σχολείο, να μην τα χρησιμοποιούν ως εργαλεία πίεσης και "δηλητηριάζουν" την ψυχή τους, ας επιλέξουν άλλο τρόπο αγώνα.
 
· Άμεσα να συγκληθεί με πρωτοβουλία του Δήμου Σάμου και της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας κοινή εκδήλωση με όλους τους συλλόγους γονέων, τους συλλόγους εκπαιδευτικών, τον ιατρικό σύλλογο και αρμόδιους λοιμωξιολόγους, ειδικούς στην εκπαίδευση των παιδιών προσφύγων, έτσι ώστε να φωτιστεί από όλες τις πλευρές το πρόβλημα της εκπαίδευσης των προσφυγόπουλων, για όσο χρονικό διάστημα αυτά θα είναι στη Σάμο".

Αρχική δημοσίευση στο My Samos Blog: www.my-samos.blogspot.com