AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

28 Μαρ 2019

Η Μαρία Παπαδανιήλ και πάλι περιφερειακή διευθύντρια εκπαίδευσης Β. Αιγαίου

Φωτογραφία από το LesvosNews.gr

Στη θέση της περιφερειακής διευθύντριας εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου επιστρέφει η Μαρία Παπαδανιήλ, που διαδέχεται τον Αριστείδη Καλάργαλη.

Η κ. Παπαδανιήλ ήταν περιφερειακή διευθύντρια εκπαίδευσης και πριν αναλάβει καθήκοντα ο Αριστείδης Καλάργαλης, ο οποίος αποχωρεί.

Στον χαιρετισμό της η νέα περιφερειακή διευθύντρια αναφέρει τα εξής:

"Αγαπητοί/ές συνάδελφοι/ισσες και συνεργάτες,

Με πολύ μεγάλη χαρά αλλά και με υψηλό αίσθημα ευθύνης αναλαμβάνω και πάλι να υπηρετήσω από τη θέση της Περιφερειακής Διευθύντριας τις εκπαιδευτικές ανάγκες του Βορείου Αιγαίου, της περιοχής δηλαδή εκείνης που από το 2013 έχει κερδίσει την καρδιά μου για τις φυσικές ομορφιές της αλλά προπάντων για  τη ζεστασιά και το ήθος των ανθρώπων της. 

Γνωρίζω ότι οι ιδιαιτερότητες και οι προκλήσεις της περιφέρειάς μας είναι μεγάλες, γνωρίζω, όμως, παράλληλα ότι μεγάλες και αξιόλογες είναι και οι δημιουργικές μας δυνάμεις. Και μπορεί στη δύσκολη συγκυρία που βιώνουμε το μέγεθος των προκλήσεων που αναδύονται και της ευθύνης που συνεπάγονται να είναι πολλαπλάσιο, μέσα όμως από αυτές αναδεικνύεται περισσότερο από ποτέ η σπουδαιότητα του ρόλου του εκπαιδευτικού και η δύναμη της παιδείας ως μοχλού ανάκαμψης, συνοχής και προόδου της κοινωνίας.

Σ’ αυτή την κρίσιμη συγκυρία, επομένως, απαιτείται όλοι μαζί ενωμένοι να εργαστούμε με ζήλο και υπευθυνότητα, για να διαμορφώσουμε ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά μας. Γνωρίζοντας πολύ καλά την αφοσίωση, το ήθος, τη δημιουργικότητα και την αγωνιστικότητα των εκπαιδευτικών της περιφέρειάς μας στην άσκηση του έργου τους, προσδοκώ στον κοινό μας αγώνα απέναντί μας να έχουμε μόνο στόχους για επίτευξη και προβλήματα για επίλυση. Γιατί μόνο με σύμπνοια, αλληλεγγύη, συνεργασία και ευσυνειδησία θα μπορέσουμε να υπηρετήσουμε αποτελεσματικά το όραμά μας για μια εκπαίδευση διαχρονικών αξιών και ολοκληρωμένης αγωγής, ώστε να κερδίσουμε το στοίχημα της μόρφωσης και της παιδείας. Σημαντικό ρόλο στην επιτυχία της προσπάθειάς μας θα παίξουν αναμφισβήτητα ο δημιουργικός διάλογος, ο καλοπροαίρετος αντίλογος καθώς και η καλόπιστη κριτική. Στην  κοινωνική ζωή άλλωστε οι διαφορετικές προσεγγίσεις των πραγμάτων είναι αναπόφευκτες, αλλά ταυτόχρονα και πολύ δημιουργικές.

Προσβλέποντας, λοιπόν, στην ανανέωση της καλής συνεργασίας που αναπτύξαμε κατά την προηγούμενη θητεία μου (2013-2015) με τους θεσμούς και φορείς της Εκκλησίας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με τα στελέχη και με τις δομές της εκπαίδευσης, με τους συναδέλφους εκπαιδευτικούς, με τους διοικητικούς συνεργάτες μου, με το διοικητικό προσωπικό όλων των υπηρεσιών μας, καθώς και με τους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων, είμαι σίγουρη ότι όλοι μαζί θα συνεχίσουμε την αναγεννητική προσπάθεια του εκπαιδευτικού μας συστήματος.

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων όλους σας, γιατί η διάθεση, η συνεργασία και η προσφορά σας δίνουν σάρκα και οστά σε κάθε εκπαιδευτικό σχεδιασμό και συμβάλλουν αποφασιστικά στο να γίνει το όραμα πραγματικότητα. Ευχαριστώ, επίσης, τον κ. Αριστείδη Καλάργαλη για το έργο του και την προσφορά του.

Αγαπητοί/ές συνάδελφοι/ισσες και συνεργάτες,

Έχοντας πλήρη επίγνωση  της ευθύνης και της σπουδαιότητας της αποστολής που καλούμαι να συνεχίσω, σας διαβεβαιώνω ότι θα προσπαθήσω με όλες τις δυνάμεις μου να ανταποκριθώ στις προσδοκίες των συναδέλφων εκπαιδευτικών, των μαθητών/τριών και των γονέων/κηδεμόνων τους.

Δεσμευόμενη ότι θα ασκήσω τα καθήκοντά μου με βάση τις αρχές της νομιμότητας, της διαφάνειας, του δίκαιου και της αξιοκρατίας, με σεβασμό και εκτίμηση στο έργο και την προσωπικότητα καθενός ξεχωριστά, αρχές που ακολούθησα πιστά και κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας μου, υπόσχομαι ότι θα εργασθώ για να παραμείνει η εκπαίδευση ο ελπιδοφόρος θεσμός της κοινωνίας μας.   

Η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου, αλλά και όλες οι διοικητικές και υποστηρικτικές υπηρεσίες μας, θα παραμένουν στη διάθεση κάθε ενδιαφερόμενου, εκπαιδευτικού, γονέα, μαθητή, πολίτη, ανοιχτές σε κάθε πρόβλημα ή πρότασή σας".

Ο απερχόμενος διευθυντής, Αριστείδης Καλάργαλης, στον αποχαιρετιστήριο λόγο του αναφέρει τα εξής: "Αγαπητοί/ές συνάδελφοι/συναδέλφισσες και συνεργάτες,

Πριν τέσσερα χρόνια σας είχα διαβεβαιώσει «ότι θα είμαι συμπαραστάτης και υποστηρικτής της καθεμίας και του καθενός», πιστεύω ότι αυτό το τήρησα στο έπακρο χωρίς καμία παρέκκλιση. Αναμεταξύ μας υπήρξε αμοιβαία εκτίμηση και σεβασμός, κι έτσι αντιμετωπίστηκαν πολλά θέματα· ενώ ταυτόχρονα διατηρήσαμε τις διαφορετικές κοσμοθεωρίες και προσεγγίσεις μας, όπου υπήρχαν. 

Χαρακτηριστικό στη διοίκηση της Π.Δ.Ε. ήταν η πιεστική διαχείριση της καθημερινότητας, η οποία ήταν διττή. Ταυτόχρονα έπρεπε να αντιμετωπιστούν τρέχοντα θέματα τα οποία προέκυπταν στα σχολεία, αλλά και αυτά που έθετε η κεντρική διοίκηση του Υπουργείου· σχεδόν πάντα υπό την αμείλικτη χρονική πίεση. 

Επιτρέψτε μου να αναφέρω απολογιστικά, ενδεικτικά, κάποια σημαντικά σημεία αναφοράς της θητείας μου.

Επανιδρύθηκαν οι καταργημένοι Τομείς των ΕΠΑΛ και επέστρεψαν στη σχολική τάξη οι συνάδελφοι μας, οι οποίοι βρισκόταν σε διαθεσιμότητα.

Δεν καταργήθηκε κανένα σχολείο στο Βόρειο Αιγαίο κι ούτε έγιναν συγχωνεύσεις, εκτός από μία την οποία εισηγήθηκαν οι τοπικές κοινωνίες.

Ιδρύθηκαν σχολικές μονάδες απαραίτητες στα νησιά λόγω της εκπαίδευσης που προσφέρουν, όπως:

α) Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (Ε.Ε.Ε.Ε.Κ.) Ικαρίας.

β) Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο - Λύκειο (ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.-Λ) Χίου.

γ) Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο - Λύκειο (ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.-Λ) Λέσβου.

δ) Μουσικό Σχολείο Σάμου. 

Επίσης στα Μουσικά Γυμνάσια Λέσβου και Χίου εγκρίθηκε η λειτουργία δύο τμημάτων ανά τάξη, με την ανάλογη αύξηση των μαθητών και πρόσληψη καθηγητών. Ομοίως ιδρύθηκαν πολλά Τμήματα Ένταξης στα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Ιδιαίτερο και απρόβλεπτο θέμα ήταν τα προβλήματα που δημιούργησε, στη Λέσβο και τη Χίο, ο σεισμός της 12ης Ιουνίου 2017. Αντιμετωπίστηκε αποτελεσματικά η πρωτόγνωρη, στα χρονικά της εκπαίδευσης, αναβολή των Πανελλαδικών εξετάσεων και η προσωρινή στέγαση των σεισμόπληκτων σχολείων.

Νοιώθω ξεχωριστή ικανοποίηση, ως διευθυντής, αλλά κυρίως ως δάσκαλος, με την ίδρυση και λειτουργία, παρά τις επιφυλάξεις ή και αρνήσεις κάποιων, εντός κι εκτός της σχολικής κοινότητας, Τάξεων Υποδοχής (Τ.Υ.) και Δομών Υποστήριξης & Εκπαίδευσης Προσφύγων (Δ.Υ.Ε.Π.) για τους μαθητές πρόσφυγες, στη Λέσβο, στη Χίο και τη Σάμο. Γιατί εκτός από πράξη εκπαιδευτικής πολιτικής είναι πρωτίστως έκφραση ανθρωπισμού κι εκτός από τις γιαγιάδες της Συκαμιάς Λέσβου ήμασταν κι εμείς εκεί· οι Δάσκαλοι του Βορείου Αιγαίου.

Επιδιώχτηκε και έγινε κατανοητή, τόσο στην πολιτική ηγεσία όσο και στις διοικητικές υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας, η ιδιαιτερότητα της περιοχής μας. Έτσι υπήρξαν πολλά ευήκοα ώτα στα αιτήματα και στις προτάσεις μας.  

Στην ενότητα των δημιουργικών δράσεων αναφέρω μόνο την ακροτελεύτια· το επιστημονικό Συνέδριο που πραγματοποιείται αυτές τις μέρες, με θέμα: «Μίλτος Κουντουράς Στράτης Μυριβήλης· βίοι παράλληλοι και τεμνόμενοι», με αφορμή τα 130 χρόνια από τη γέννηση του Κουντουρά και τα 50 χρόνια από τον θάνατο του Μυριβήλη.          

Σημαντικός οδηγός στη θητεία μου ήταν η άποψη του παιδαγωγού Παναγιώτη Ξωχέλλη: «απαιτείται μια σχολική κουλτούρα διαλόγου, κοινών επιδιώξεων και αμοιβαίας εμπιστοσύνης ανάμεσα στα μέλη της σχολικής κοινότητας». Αυτό επιδίωξα, σε μεγάλο βαθμό, αποδεχόμενος την επικοινωνία με όποιο μέλος της σχολικής κοινότητας τη ζητούσε, αλλά και παρακινώντας τη. 

Αγαπητοί/ές συνάδελφοι/συναδέλφισσες και συνεργάτες στην Περιφερειακή Διεύθυνση Βορείου Αιγαίου και στις άλλες Διευθύνσεις, 

Με τη λήξη της θητείας μου σας ευχαριστώ θερμά, για τη συνεργασία που είχαμε όλα τα χρόνια.

Ομοίως ευχαριστώ,  τους/τις μαθητές/μαθήτριες, τους γονείς και κηδεμόνες, τους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των Δημόσιων Υπηρεσιών, για την αληθινή και ειλικρινή συνεργασία που αναπτύξαμε αντιμετωπίζοντας τα θέματα και τα προβλήματα της εκπαίδευσης, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης του Βορείου Αιγαίου για την καλή συνεργασία και την αμφίδρομη επικοινωνία που είχαμε.  

Από όλους/ες σας ζητώ συγνώμη, αν σε κάποιο θέμα δεν ήμουν αποτελεσματικός ή δεν υπήρξε το επιθυμητό αποτέλεσμα. 

Εύχομαι στη νέα Περιφερειακή Διευθύντρια, κα Μαρία Παπαδανιήλ καλή αρχή και επιτυχία στο έργο της.  

Σας αποχαιρετώ, με την επισήμανση του Ευάγγελου Παπανούτσου για τον δάσκαλο: «εσύ είσαι ο “τυχερός”, αφού θα δουλέψεις όχι για να κάνει σημειωτόν, αλλά για να πάει μπροστά ο κόσμος»."

Εν τω μεταξύ, με αφορμή την ολοκλήρωση της διαδικασίας επιλογής των νέων διευθυντών, ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Κώστας Γαβρόγλου, δήλωσε ότι «πολιτική της κυβέρνησης που υλοποιείται ήδη τα δύο τελευταία χρόνια είναι η αξιοκρατική ανάδειξη στελεχών σε θέσεις ευθύνης στη Δημόσια Διοίκηση. 

Αυτό συνέβη και με την ανάδειξη των 13 περιφερειακών διευθυντών Εκπαίδευσης σε όλη την Ελλάδα. Για πρώτη φορά δεν διορίστηκαν, αλλά επελέγησαν με αδιάβλητο τρόπο από Συμβούλιο, στο οποίο προήδρευε αντιπρόεδρος του ΑΣΕΠ, και μέλη ήταν εκπρόσωπος της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης, καθηγητές πανεπιστημίων, υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου και αιρετοί εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών. Το Συμβούλιο λειτούργησε με υποδειγματικό τρόπο, διαψεύδοντας τις Κασσάνδρες που επιχείρησαν ανεπιτυχώς να τις αμφισβητήσουν».

Σύμφωνα με τον κ. Γαβρόγλου, το Υπουργείο έχει θέσει ξεκάθαρους στόχους για τις μεταρρυθμίσεις σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης και είμαι βέβαιος ότι θα έχουμε μια άριστη συνεργασία με τους νέους Περιφερειακούς Διευθυντές Εκπαίδευσης στους οποίους εύχομαι καλή επιτυχία στο δύσκολο έργο τους. Θέλω επίσης δημόσια να ευχαριστήσω τους απερχόμενους Περιφερειακούς Διευθυντές Εκπαίδευσης, όχι μόνον για την άψογη συνεργασία αλλά και την ουσιαστική συμβολή στον προγραμματισμό, τον σχεδιασμό και  υλοποίηση των μεταρρυθμιστικών πρωτοβουλιών μας".

Αρχική δημοσίευση στο My Samos Blog: www.my-samos.blogspot.com