AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

28 Σεπ 2013

Ο Αντιπεριφερειάρχης Σάμου για τους πλημμυροπαθείς του Ηραίου


Τη δυσαρέσκεια και ανησυχία των κατοίκων του Ηραίου σχετικά με τις υποσχέσεις που αφορούν στις χρηματικές αποζημιώσεις και την υλοποίηση έργων αντιπλημμυρικής προστασίας δηλώνει ότι μετέφερε στη Γενική Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου ο Αντιπεριφερειάρχης Σάμου, μετά και την προχθεσινή λαϊκή συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στην πλατεία του χωριού.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το Γραφείο του κ. Παπαθεοφάνους, επτά μήνες μετά τις καταστροφικές πλημμύρες στο Ηραίον, η Αντιπεριφέρεια Σάμου είναι αντίθετη με την άρση της κήρυξης του οικισμού σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, "επειδή έως σήμερα δεν έχει εκδοθεί Κοινή Υπουργική Απόφαση για την καταβολή αποζημιώσεων".


Ο Αντιπεριφερειάρχης έδωσε στη δημοσιότητα και τα σχετικά έγγραφα που απέστειλε στη Χριστιάνα Καλογήρου, αλλά και στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας:

 
"Σάμος, 08-06-2013 και 04-09-2013


Προς:  ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ, Δ/ΝΣΗ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ & ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ  ΕΚΤΑΚΤΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ, ΤΜΗΜΑ ΕΛΕΓΧΟΥ & ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΣΧΕΔΙΩΝ.

ΘΕΜΑ:  Μη άρση της κήρυξης σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης του οικισμού Ηραίου Σάμου.

Σας γνωστοποιούμε ότι η άποψη της Περιφερειακής Ενότητας Σάμου για την άρση της κήρυξης σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης του οικισμού Ηραίου Σάμου είναι αρνητική.

Έχει παρέλθει ομολογουμένως μεγάλο χρονικό διάστημα από την εκδήλωση των ισχυρών βροχοπτώσεων που προκάλεσαν καταστροφές σε δημόσιες υποδομές και ζημίες σε περιουσίες πολιτών, αλλά έως σήμερα δεν έχει εκδοθεί Κ.Υ.Α. ώστε να δοθούν οι απαραίτητες αποζημιώσεις.

Καθημερινά γινόμαστε δέκτες παραπόνων από συμπολίτες μας,  για την τύχη των αιτήσεων που υπέβαλαν στα συνεργεία απογραφής των καταστροφών και ενώ ήδη διανύουμε την καλοκαιρινή περίοδο ακόμη δεν έχουν διατεθεί πιστώσεις για την μελέτη και αποκατάσταση των δημόσιων υποδομών.

Παρακαλούμε για δικές σας ενέργειες.
                                              
Ο ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΣΑΜΟΥ              
ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ ΠΑΠΑΘΕΟΦΑΝΟΥΣ


Σάμος  27-09-2013   

Προς:  ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ

ΘΕΜΑ:  Μη άρση Κατάστασης έκτακτης ανάγκης του οικισμού Ηραίου Σάμου και χρηματοδότηση έργων.

Κυρία Γενική Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου

Χθες την 26η Σεπτεμβρίου παραβρεθήκαμε ύστερα από πρόσκληση της Δημοτικής Κοινότητας Παγώνδα Σάμου σε λαϊκή συνέλευση στον οικισμό του Ηραίου Σάμου. Έχει παρέλθει επτάμηνο από την θεομηνία της νεροποντής που εκδηλώθηκε κατά το περασμένο Μάρτιο. Ο οικισμός και η περιοχή κηρύχτηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Οι κάτοικοι είναι αγανακτισμένοι και οργισμένοι απέναντι στις υποσχέσεις των κεντρικών φορέων του κράτους, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου της οποίας προΐσταστε.

Έως τώρα δεν έχει γίνει καμία ενέργεια για την έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης, για την αποζημίωση της απώλειας περιουσιακών στοιχείων των συμπολιτών μας παρά τις επανειλημμένες επισημάνσεις μας. Επισημάνσεις, τις οποίες γνωρίζεται προσωπικά, όπως τις διατυπώσαμε σε κοινή σύσκεψη των φορέων της αυτοδιοίκησης α΄ και β΄ βαθμού της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου που έγινε στην Μυτιλήνη, παρουσία του πρώην Υπουργού Εσωτερικών και του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών.

Παράλληλα από τις αρχές Ιουνίου, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, μας ζητά να προβούμε σε άρση της κήρυξης σε Κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης της περιοχής Ηραίου, γεγονός στο οποίο έχουμε δηλώσει την αντίθεσή μας.

Μία ευνοούμενη Πολιτεία έχει υποχρέωση να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της απέναντι στους πολίτες. Οι πληγέντες της περιοχής έχουν ακόμη στη μνήμης τους την απογραφή των ζημιών από τα κλιμάκια του προσωπικού της αυτοδιοίκησης που συνέταξαν τις αντίστοιχες αυτοψίες. Έχουν στην μνήμη τους την επίσκεψή σας στην περιοχή τις ώρες του συμβάντος και θυμούνται τις υποσχέσεις σας.

Σήμερα οι κάτοικοι και επαγγελματίες του Ηραίου ανησυχούν για την αντιπλημμυρική προστασία της περιοχής τους, εν όψει του επερχόμενου χειμώνα. Τα αιτήματα της Αιρετής Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου για την χρηματοδότηση μελετών και έργων αντιπλημμυρικής προστασίας προφανώς έχουν ξεχαστεί σε υπηρεσιακούς φοριαμούς.

Παρακαλώ για παρέμβασή σας, ώστε να διασφαλισθούν οικονομικοί πόροι για την αποζημίωση των πληγέντων και την υλοποίηση δημόσιων έργων αντιμετώπισης θεομηνίας.

                                                                                                             
Με εκτίμηση

Ο ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΣΑΜΟΥ
ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ ΠΑΠΑΘΕΟΦΑΝΟΥΣ"