AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

21 Νοε 2015

Οι ενέργειες του Δήμου Σάμου για την ανακούφιση των προσφύγων


Ο Δήμος Σάμου παρείχε ενημέρωση για τις προσπάθειες που καταβάλλει προκειμένου να αντιμετωπιστεί το προσφυγικό πρόβλημα και να εξασφαλιστούν οι καλύτερες δυνατές συνθήκες για την κάλυψη των αναγκών των προσφύγων και των μεταναστών.

Πιο συγκεκριμένα, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες των προσφύγων στο Καρλόβασι πραγματοποιήθηκε αυτοψία από τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου στο κτίριο του πρώην νυχτερινού club "Pop Corn", με την οποία διαπιστώθηκε η στατική επάρκεια του κτίσματος και η ανάγκη μικρών μόνο παρεμβάσεων σε αυτό. Κατόπιν τούτου ετοιμάστηκε, κατ` εφαρμογή όλων των προβλεπομένων, Πρωτόκολλο Συμφωνίας μεταξύ του Δήμου Σάμου, των Λιμενικών Αρχών και των Γιατρών Χωρίς Σύνορα για την χρήση του κτιρίου στους αιτούντες ασύλου.

Το πρωτόκολλο προβλέπει την αποκατάσταση του κτιρίου με τεχνικές  παρεμβάσεις που αφορούν τον έλεγχο και υποστήριξη του κτιρίου, την εγκατάσταση κιγκλιδωμάτων στις πλατφόρμες έκαστου δωματίου, τον έλεγχο και υποστήριξη του πλαισίου της οροφής, την διασφάλιση της ηλεκτροδότησης του κτιρίου και την διασφάλιση της πρόσβασης σε πόσιμο νερό και σε εγκαταστάσεις υγιεινής για τους πρόσφυγες.

Όταν οι παραπάνω εργασίες εκτελεστούν και διασφαλιστεί πλήρως η ασφάλεια του κτιρίου, αυτό θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την στέγαση αλλά και την παροχή ιατρικής βοήθειας στους αιτούντες ασύλου και η υλοποίηση των αναγκαίων ανθρωπιστικών προγραμμάτων. Η συμφωνία θα ισχύσει για 5 μήνες με την δυνατότητα ανανέωσής της.

Επίσης, έπειτα από ενέργειες του Δήμου τοποθετείται στο λιμάνι του Μαλαγαρίου Φωτοβολταϊκό σύστημα δωρεάν φόρτισης κινητών το οποίο θα είναι στη διάθεση των προσφύγων προκειμένου αυτοί να διευκολύνονται στην επικοινωνία τους με τις οικογένειές τους.

Παράλληλα ο Δήμος Σάμου έχει προβεί στις  εξής ενέργειες:

1) Παροχή χώρων για την συγκέντρωση της ανθρωπιστικής βοήθειας

2) Επαφή με εθελοντικές οργανώσεις του εξωτερικού που ήδη έχουν αποστείλει περισσότερους από 5 τόνους ιματισμού, φαρμάκων και ειδών υγιεινής για τους πρόσφυγες ενώ εντός των επόμενων δύο εβδομάδων θα καταφθάσουν ακόμη 10 περίπου τόνοι ανθρωπιστικής βοήθειας.

3) Εξασφάλιση χώρων αποθήκευσης για υγειονομικό υλικό.

4) Έχει εξασφαλιστεί η παροχή φαγητού τόσο στο Λιμάνι του Μαλαγαρίου όσο και στο Κέντρο Πρώτης Υποδοχής ενώ από την επόμενη εβδομάδα θα παρέχεται και δεύτερο γεύμα στο Κέντρο Πρώτης Υποδοχής.

5) Κάλυψη αναγκών σε τοπικές αρχές όπως για παράδειγμα η αγορά, μέσω χορηγίας, ειδικής προστατευτικής τέντας σε σκάφος του Λιμενικού Σώματος.

6) Κάλυψη των αναγκών σε επίπεδο παροχής πόσιμου νερού και λοιπών αναγκών στο λιμάνι του Μαλαγαρίου.

7) Οργάνωση και υποδοχή εθελοντών που καταφθάνουν στο νησί μας προκειμένου  να εργαστούν για την διανομή ιματισμού και φαγητού στους πρόσφυγες. Οι εθελοντές με την άφιξή τους, και πριν την έναρξη του έργου τους, καταγράφονται στο Λιμεναρχείο προκειμένου  να είναι στην διάθεση των τοπικών αρχών τα πλήρη στοιχεία τους ενώ έχουν ζητηθεί σχετικές οδηγίες για την πιστοποίησή τους από το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής.

8) Άνοιγμα τραπεζικού λογαριασμού στο οποίο κατατίθενται δωρεές για την αντιμετώπιση των αναγκών των προσφύγων.

9) Κοινοποίηση του προβλήματος και των προεκτάσεων αυτού σε όλα τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα προκειμένου να γίνει σαφής η σημερινή εικόνα με όλες τις προεκτάσεις που αυτή έχει στον κοινωνικό και οικονομικό ιστό της τοπικής κοινωνίας.

10) Εγκατάσταση στο λιμάνι του Μαλαγαρίου είκοσι επιπλέον οικίσκων έπειτα από σχετική συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ αλλά και μιας μεγάλης τέντας προκειμένου να καλυφθούν οι στεγαστικές ανάγκες των προσφύγων.

11) Επιμέρους παρεμβάσεις σε περιπτώσεις ειδικών αναγκών είτε παιδιών είτε οικογενειών που απαιτούν ειδική ιατρική ή κοινωνική φροντίδα.

Σύμφωνα με τον Δήμο Σάμου, "Η  διατήρηση της κοινωνικής συνοχής αποτελεί προτεραιότητα της δημοτικής αρχής".

Φωτογραφία: Μανώλης Marg