AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

27 Φεβ 2018

Η παρουσίαση του εκπαιδευτικού προγράμματος "Αρχιμήδης" στη Σάμο

Πηγή φωτογραφίας: era-aegean.gr

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα "Αρχιμήδης" παρουσιάστηκε το μεσημέρι της Δευτέρας στο δημαρχιακό μέγαρο Σάμου.

Στην παρουσίαση παραβρέθηκαν αιρετοί και εκπαιδευτικοί της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.


Το πρόγραμμα "Αρχιμήδης" υλοποιείται για τρίτη χρονιά με πρωτοβουλία της εταιρείας “Celestyal Cruises”, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Θεοχαράκης και  στο πλαίσιο της σταδιακής εφαρμογής της πρότασης για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα 

Για το πρόγραμμα μίλησε ο μαθηματικός και υπεύθυνος συνεργάτης του Ιδρύματος Θεοχαράκη Αποστόλης Παπανικολάου, λέγοντας  ότι πρόκειται για  μια διαθεματική εκπαιδευτική πρόταση στο πλαίσιο και τη γενικότερη αντίληψη της διεθνούς εκπαιδευτικής πρακτικής, όπου η επιστήμη, η τεχνολογία, η μηχανική, τα μαθηματικά και η τέχνη  προσεγγίζονται συνδυαστικά.

Η Ειρήνη Αλεξανδράκη υπεύθυνη  εκπαιδευτικών προγραμμάτων του ιδρύματος  δήλωσε ότι αποτελεί μεγάλη τιμή η προτίμηση της  “Celestyal Cruises”,  να αναθέτει την υλοποίηση ενός τέτοιου προγράμματος στο συγκεκριμένο Ίδρυμα που έχει όπως ανέφερε μεγάλη εμπειρία σε αυτόν τον τομέα.

Τέλος από την πλευρά της εταιρείας κρουαζιεροπλοίων  η διευθύντρια δημοσίων σχέσεων, Φρόσω Ζαρουλέα, αναφέρθηκε στους στόχους του προγράμματος και στην προσπάθεια που έχει ξεκινήσει εδώ και τρία χρόνια.

Η δράση βρίσκεται σε εξέλιξη την τρέχουσα σχολική χρονιά και ήδη πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Σάμου από τις αρχές Φεβρουαρίου και θα συνεχιστεί για τους μαθητές και εκπαιδευτικούς των σχολείων μέχρι και το τέλος Μαρτίου ενώ από τις αρχές Απριλίου έως το τέλος Μαΐου θα μεταφερθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων της Δημοτικής Ενότητας Καρλοβάσου.

Ο στόχος αυτού του προγράμματος είναι να εισάγει τους μαθητές και φοιτητές όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων με απόλυτα αβίαστο και βιωματικό τρόπο και μέσα από ένα παιγνιώδες και ευχάριστο περιβάλλον στις ανωτέρω αναφερθείσες επιστημονικές έννοιες. Επίσης αποσκοπεί να εισάγει τους εκπαιδευτικούς τόσο της Πρωτοβάθμιας όσο και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, σε μια σύγχρονη αντίληψη συγκρότησης διδακτικών πρακτικών, των οποίων θεμελιώδες υπόστρωμα είναι η έρευνα για το πώς λειτουργεί ο πραγματικός κόσμος.

Ο τρόπος με τον οποίο εργάζονται τα παιδιά είναι ατομικός και ομαδικός, δίνοντας περισσότερο έμφαση στη συλλογικότητα και όχι στον ανταγωνισμό. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα είναι δομημένο κατά τέτοιο τρόπο, ώστε κατάλληλα κλιμακούμενο, να απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας από 5 ως 18 ετών. 

Κάθε δραστηριότητα απαιτεί δύο έως τρεις διδακτικές ώρες, είναι επιθυμητή η ύπαρξη βιντεοπροβολέα και μπορεί να γίνει στην οποιαδήποτε σχολική τάξη, κατάλληλα διαμορφωμένη όμως χωροταξικά, ώστε να γίνεται σε ομάδες των 4 ατόμων. Κάθε τετραμελής ομάδα έχει στη διάθεσή της από μια συσκευασία από το ίδιο εκπαιδευτικό υλικό, το οποίο στο τέλος της διαδικασίας αποσυντίθεται και επανατοποθετείται στις αρχικές συσκευασίες για επόμενη χρήση σε άλλο τμήμα μαθητών.

Πηγή: era-aegean.gr