AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

27 Ιουν 2018

ΒΙΝΤΕΟ: Η επίσκεψη του υπ. υγείας Ανδρέα Ξανθού στη Σάμο


Περιοδεία στη Σάμο πραγματοποίησε την Τετάρτη ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, συνοδευόμενος από τον βουλευτή του Νομού Σάμου, Δημήτρη Σεβαστάκη. 

Το πρωί, ο υπουργός επισκέφθηκε το Κέντρο Υγείας (ΚΥ) στο Καρλόβασι και αφού ξεναγήθηκε στους χώρους της δομής, πραγματοποίησε συνάντηση με όλο το προσωπικό το οποίο εξέθεσε τα προβλήματα που υπάρχουν- με σημαντικότερα την έλλειψη οδηγών ΕΚΑΒ και την ανάγκη επικαιροποίησης των Οργανισμών- και ζήτησε διευκρινήσεις για τη μεταρρύθμιση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ). 

Ο κ. Ξανθός τόνισε ότι αυτή την περίοδο τα Κέντρα Υγείας είναι στην «πρώτη γραμμή» ενίσχυσης με ανθρώπινο δυναμικό, ειδικά στα νησιά που έχουν μεγάλο πληθυσμό ευθύνης όπως η Σάμος η οποία αποτελεί πύλη εισόδου προσφύγων, διαθέτει Πανεπιστήμιο αλλά και δέχεται πολλούς επισκέπτες κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου.  

Μια σημαντική κίνηση ενίσχυσης της ΠΦΥ θα είναι οι 400-450 θέσεις μόνιμου προσωπικού που θα προκηρυχθούν  άμεσα και αφορούν μόνο τα ΚΥ ενώ «τονωτική ένεση» θα αποτελέσει και η πρόσληψη επικουρικών γιατρών και προσωπικού με τη νέα διαδικασία που έχει νομοθετηθεί η οποία έχει ως αποτέλεσμα το προσωπικό να προσλαμβάνεται  μέσα σε 15 μέρες και όχι μετά από 6 μήνες. 

Ο υπουργός αναφέρθηκε στην προμήθεια αναλώσιμων υλικών η οποία έχει ομαλοποιηθεί σε πολύ σημαντικό  βαθμό συγκριτικά με το 2015 και επεσήμανε ότι η βούληση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου είναι η στήριξη και η αναβάθμιση του δημόσιου συστήματος υγείας με οικονομική ενίσχυση (όπου υπάρχει δυνατότητα) και με δίκαιη ανακατανομή των πόρων.

Στη συνέχεια ο κ. Ξανθός πραγματοποίησε συνάντηση με τον αντιπεριφερειάρχη Σάμου, Ν. Κατρακάζο. 

Βασικό θέμα συζήτησης αποτέλεσε το προσφυγικό και η ανάγκη για την ενίσχυση στελέχωσης του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) με ιατρικό προσωπικό ώστε να παρέχεται πιο συστηματική Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. 

Η προάσπιση της δημόσιας υγείας και η αξιόπιστη υγειονομική φροντίδα προσφύγων και μεταναστών ήταν το ζήτημα που απασχόλησε και στην επόμενη συνάντηση  με τον  δήμαρχο Σάμου, Μιχάλη Αγγελόπουλο. 

Ο υπουργός Υγείας, ανέφερε ότι το πρόβλημα υποστελέχωσης στα ΚΥΤ οφείλεται στην περιορισμένη δεξαμενή γιατρών λόγω της μετανάστευσης στο εξωτερικό, επεσήμανε ωστόσο, ότι τα σενάρια περί «υγειονομικής βόμβας»  διαψεύστηκαν εντελώς χάρις στις ενέργειες των συναρμόδιων υπουργείων αλλά και εξαιτίας του γεγονότος ότι ο συγκεκριμένος πληθυσμός είναι υγιής. 

Επίσης, συμφώνησε και δεσμεύθηκε ότι θα εξετάσει το αίτημα για επαναπρόσληψη των ίδιων εργαζομένων στα ΚΥΤ όταν λήξει η σύμβασή τους καθώς  πλέον έχουν αποκτήσει μεγάλη εμπειρία ενώ όπως είπε θα γίνει προσπάθεια εξεύρεσης κονδυλίων προκειμένου να αναβαθμιστούν κτιριακά τα αγροτικά ιατρεία. 

Ο υπουργός Υγείας ολοκλήρωσε την περιοδεία του στη Σάμο με την επίσκεψή του στο Νοσοκομείο του νησιού προκειμένου να παραβρεθεί στο δημόσιο απολογισμό της Διοίκησης αλλά και να πραγματοποιήσει ανοιχτή συζήτηση με όλους τους γιατρούς, τους νοσηλευτές και το λοιπό προσωπικό. 

Παρά το γεγονός ότι όλοι οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου προσήλθαν στο αμφιθέατρο προκειμένου να εκθέσουν τα προβλήματά τους, να διατυπώσουν απορίες και να ενημερωθούν για το σχεδιασμό της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου, τα ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων και των Νοσοκομειακών Γιατρών αρνήθηκαν να συμμετάσχουν  στη διαδικασία κάνοντας λόγο για «φιέστα» και ζήτησαν να συναντήσουν κατ’ ιδίαν τον υπουργό χωρίς την παρουσία των συναδέλφων τους. 

Ο κ. Ξανθός αν και ικανοποίησε το αίτημά τους,  εξέφρασε την ενόχλησή του επισημαίνοντας ότι η λογοδοσία της Διοίκησης του νοσοκομείου στους εργαζόμενους και στην κοινωνία  για τα πεπραγμένα της αποτελεί μια  πρωτοποριακή, ανοιχτή, δημοκρατική διαδικασία που μπορεί ο καθένας να πάρει το λόγο και να  διατυπώσει την άποψη του όποια κι αν είναι αυτή, επομένως σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται για «φιέστα». 

Στη συνέχεια,  ο υπουργός αφού επισκέφθηκε τους χώρους του νοσοκομείου, παρακολούθησε τον απολογισμό του Διοικητή, Λ. Θεοφίλου και ακολούθησε η παράθεση των προβλημάτων από τους εργαζόμενους με σημαντικότερα την έλλειψη ειδικευόμενων γιατρών  αλλά και ειδικευμένων συγκεκριμένων ειδικοτήτων.  

Η διαδικασία έκλεισε με την τοποθέτηση του υπουργού ο οποίος αναφέρθηκε στις παρεμβάσεις που επίκεινται (προσλήψεις, συμβάσεις, παροχή επιπλέον κινήτρων) προκειμένου  με βάση τις πραγματικές οικονομικές δυνατότητες που υπάρχουν, το δημόσιο σύστημα υγείας να ενισχυθεί περισσότερο και να αναβαθμιστεί. 

Δείτε βίντεο με τις δηλώσεις του Ανδρέα Ξανθού και φωτογραφίες από την επίσκεψή του στο Κέντρο Υγείας Καρλοβάσου:Ο διοικητής του Νοσοκομείου Σάμου, Λάζαρος Θεοφίλου 

Διαβάστε επίσης τον απολογισμό της διοίκησης του Νοσοκομείου για τη διετία 16/5/2016-16/5/2018:
Η δημοτική παράταξη "Δράση-Ενότητα-Προοπτική" κατέθεσε την ακόλουθη πρόταση στον Υπουργό Υγείας κατά τη διάρκεια της σημερινής σύσκεψης στο Νοσοκομείο Σάμου με θέμα τη διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας:

"Για το θέμα της διασφάλισης της Δημόσιας Υγείας των κατοίκων αλλά και της Υγιεινής των μεταναστών, προσφύγων πιστεύουμε ότι πρέπει να λειτουργεί σε πάγια βάση υγειονομική δομή μέσα στο Κ.Υ.Τ. Για τον έλεγχο (κλινικό, ακτινολογικό και κατά περίσταση αιματολογικό) όλων ανεξαιρέτως των εισερχόμενων πληθυσμών.

Προϋπόθεση βέβαια είναι η άρτια στελέχωση της Υγειονομικής αυτής Υπηρεσίας με το απαραίτητο και εξειδικευμένο ιατρικό, παραϊατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Με αυτό τον τρόπο μειώνεται η επιβάρυνση του νοσοκομείου και περιορίζονται σημαντικά οι πιθανότητες επέκτασης λοιμωδών νοσημάτων.

Ιατρείο-αναρρωτήριο: Το νοσοκομείο Σάμου πρέπει να ενισχυθεί σε προσωπικό και μηχανήματα για να μπορεί να ανταποκρίνεται κυρίως στη β’βάθμια φροντίδα Υγείας. Είναι άλλο κεφάλαιο οι γιατροί του ΚΥΤ που αποτελούν την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας (έλεγχο, περίθαλψη των μεταναστών-προσφύγων) και άλλο κεφάλαιο αποτελούν οι γιατροί του νοσοκομείου δηλαδή η δευτεροβάθμια περίθαλψη όλων των κατοίκων του νησιού.

Παρακαλούμε για τις άμεσες ενέργειές σας".

Η ΝΟ.Δ.Ε Σάμου της Νέας Δημοκρατίας σχολίασε την επίσκεψη του υπουργού Υγείας, Ανδρέα Ξανθού στο νησί ως εξής:

"Η ΝΟ.Δ.Ε Σάμου εκφράζει για μια ακόμη φορά τη λύπη της για τη στάση μελών της κυβέρνησης ΣΥ.ΡΙΖ.Α-ΑΝ.ΕΛ, απέναντι στα προβλήματα του Ελληνικού Λαού.

Η υποκρισία, το θράσος και η ελαφρότητα περισσεύει!

Πιο συγκεκριμένα, ο Υπουργός Υγείας κος Ξανθός, επισκεπτόμενος το νησί μας στις 27 Ιουνίου απάντησε με ευχολόγια και γενικότητες σε όλα τα ΥΠΑΡΚΤΑ και ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ προβλήματα υγείας του νομού μας.

Αυτό επίσης που μας προκάλεσε ιδιαίτερη εντύπωση είναι πως κατά τη διάρκεια της επίσκεψης δεν ακούσαμε τις θέσεις και τους προβληματισμούς, του κατά τα άλλα λαλίστατου στα τηλεοπτικά πανελς, Βουλευτή Σάμου Δημήτρη Σεβαστάκη.

Το Σωματείο Εργαζομένων του Νοσοκομείου Σάμου, η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών, ο Σύλλογος Συνταξιούχων Σάμου καθώς και πολίτες, κοινοποίησαν στον Υπουργό εγγράφως και αναλυτικά πλήθος προβλημάτων, στα οποία ο ίδιος απάντησε με αίολα επιχειρήματα για μακροπρόθεσμους κυβερνητικούς σχεδιασμούς.

Υπενθυμίζουμε στον κο Ξανθό πως δεν είναι πλέον συνδικαλιστής του ΣΥΡΙΖΑ αλλά Υπουργός της Ελληνικής Κυβέρνησης εδώ και 3 χρόνια.

Ο κος Ξανθός και οι συν αυτώ διοικούντες, οφείλουν να δίνουν λύσεις ΑΜΕΣΑ και ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΑ, για την εύρυθμη λειτουργία των δομών υγείας του νησιού.

Τα θέματα υγειονομικού ενδιαφέροντος δεν μπορούν να περιμένουν την επίλυσή τους σε βάθος χρόνου.

Η λειτουργία των πυλώνων υγείας του νησιού έχει καταστεί από τις επιλογές της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ΕΠΙΣΦΑΛΗΣ τόσο για τους κατοίκους της Σάμου, της Ικαρίας και των Φούρνων, όσο και για τους εργαζόμενους στις δομές αυτές, όπως οι ίδιοι καταγγέλλουν."

Αρχική δημοσίευση στο My Samos Blog: www.my-samos.blogspot.com