AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

14 Ιουν 2018

Νοσοκομείο Σάμου: "Δύο οι ασθενείς με φυματίωση - Διαδίδονται τερατώδεις φήμες"

 
Για δύο κρούσματα φυματίωσης, άλλα δύο με πνευμονία κα για άλλον έναν ασθενή με μη πνευμονολογικό νόσημα που νοσηλεύονται στο Γενικό Νοσοκομείο Σάμου "Άγιος Παντελεήμων" κάνει λόγο η διοίκησή του, επιχειρώντας να καθησυχάσει την τοπική κοινωνία.
 
Πιο αναλυτικά, η διοίκηση ενημερώνει ότι την περασμένη Παρασκευή πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο υπουργείο Υγείας για να αξιολογηθεί η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στη Σάμο, μετά τη διάγνωση σποραδικών κρουσμάτων φυματίωσης σε αιτούντες άσυλο και την εισαγωγή στο Νοσοκομείο μεγάλου αριθμού περιστατικών με πιθανή φυματίωση.
 
Με απόφαση του γενικού γραμματέα Δημόσιας Υγείας, Ιωάννη Μπασκόζου, μετέβη στο νησί τριμελές εξειδικευμένο ιατρικό κλιμάκιο, το οποίο παρέμεινε την περασμένη Τρίτη και Τετάρτη.
 
Εξετάστηκαν ενδελεχώς, σε στενή συνεργασία με τους θεράποντες ιατρούς, όλα τα ύποπτα περιστατικά και διαπιστώθηκε ότι από τα 17 τα δύο πάσχουν από φυματίωση και άλλα δύο από πνευμονία, καθώς και ένα από μη πνευμονολογικό νόσημα, τα οποία παραμένουν νοσηλευόμενα υπό φαρμακευτική αγωγή. Τα υπόλοιπα 12 δεν πάσχουν από φυματίωση και εξήλθαν του Νοσοκομείου.
 
Ταυτόχρονα, έφτασε στη Σάμο και εγκαταστάθηκε στο ΚΥΤ φορητό ψηφιακό ακτινολογικό μηχάνημα, με το οποίο θα εξεταστούν οι διαμένοντες εκεί, αρχής γενομένης από τους προερχόμενους από χώρες με υψηλά ποσοστά φυματίωσης.
 
Το τοπικό Νοσοκομείο τονίζει ότι "επειδή διαδίδονται συστηματικά από ανεύθυνους και κακοήθεις κύκλους, με ιδιοτελή κίνητρα, τερατώδεις φήμες, οι οποίες προκαλούν πανικό και απειλούν να καταστρέψουν την τοπική οικονομία, απευθύνουμε έκκληση για ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις, οι οποίες αφορούν το ιατρικό απόρρητο και την προστασία ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων.

Το Νοσοκομείο ενημερώνει, έγκυρα και στον κατάλληλο χρόνο την κοινή γνώμη και βρίσκεται στη διάθεση των επιστημονικών φορέων, οι οποίοι θα ήταν σκόπιμο να ενημερώνονται από τον αρμόδιο φορέα και μετά να προβαίνουν σε δημόσιες ανακοινώσεις, δυστυχώς, ατυχείς.

Με την ευκαιρία, διευκρινίζουμε ότι το Νοσοκομείο δεν έχει αρμοδιότητα και δικαιοδοσία στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ), το οποίο διοικητικά ανήκει στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, τη δε παροχή ιατρικών υπηρεσιών έχει αναλάβει το ΚΕΕΛΠΝΟ, μέσω του προγράμματος «philos». Επίσης, δεν έχει δικαιοδοσία σε θέματα δημόσιας υγείας στην κοινότητα, αρμοδιότητα η οποία ανήκει στην αντίστοιχη διεύθυνση της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.
 
Διαχειριζόμενοι εδώ και έναν μήνα μια πρωτόγνωρη κατάσταση, η οποία τώρα φαίνεται να ξεκαθαρίζει, η διοίκηση του Νοσοκομείου αισθάνεται την ανάγκη να ευχαριστήσει δημόσια και να συγχαρεί όλους όσοι από το προσωπικό του αφιερώθηκαν αγόγγυστα με αυτοθυσία, επιμονή, μεθοδικότητα, επιστημονική επάρκεια και αποτελεσματικότητα στον στόχο της διασφάλισης της υγείας και της αξιοπρέπειας ασθενών, επισκεπτών και προσωπικού" καταλήγει η διοίκηση του Γενικού Νοσοκομείου Σάμου.
 
Αρχική δημοσίευση στο My Samos Blog: www.my-samos.blogspot.com