Ολοκληρώθηκε την Κυριακή 3/6 το διήμερο θεματικού διαλόγου στο Μαραθόκαμπο και στο Πυθαγόρειο Σάμου που διοργάνωσε ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Ε.Κ.Μ. Σάμου, με αντικείμενο την τουριστική ανάπτυξη.
Στο πλαίσιο του διημέρου, διοργανώθηκαν εκδηλώσεις, με ομιλητές τους βουλευτές και μέλη της Ε.Ε.Κ.Ε. Τουρισμού Μιχάλη Κριτσωτάκη (βουλευτής Ηρακλείου και υπεύθυνος τομέα Τουρισμού του κόμματος) και την Αγνή Καλογερή (βουλευτής Σάμου), καθώς και μέλη της Νομαρχιακής Επιτροπής ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Ε.Κ.Μ. Σάμου.
Οι ομιλητές, αναφέρθηκαν στα προβλήματα που δημιουργεί τόσο στον τουρισμό όσο και στην καθημερινή ζωή των κατοίκων του νησιού η «καρτελοποίηση» των αεροπορικών συγκοινωνιών και η έλλειψη ενός εθνικού αερομεταφορέα μετά την πώληση της «Ολυμπιακής», αλλά και η ουσιαστική απουσία της ακτοπλοΐας παρά τις επιδοτήσεις.
Αποκωδικοποιώντας και αποτιμώντας τα λάθη που έχουν γίνει μέχρι σήμερα, αλλά και με ένα ευνοϊκό πρόγραμμα για τέτοιες πρωτοβουλίες σαν αυτό του ΣΥ.ΡΙΖ.Α Ε.Κ.Μ., εκτίμησαν ως απόλυτα εφικτή την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ για την ανάπτυξη και ενίσχυση υγιών συνεταιριστικών εγχειρημάτων, σε τομείς όπως η ακτοπλοΐα με πυρήνα μία εταιρεία λαϊκής βάσης και με τη συμμετοχή της αυτοδιοίκησης. Παράλληλα, εστίασαν στην προσπάθεια αναβάθμισης της Ένωσης Οινοποιητικών Συνεταιρισμών Σάμου, ως κεντρικού πόλου, γύρω από τον οποίο μπορούν να αναπτυχθούν δικτυώσεις με στόχο, όχι μόνο τη διαχείριση και προώθηση της τοπικής παραγώγης στη διεθνή αγορά, αλλά και τη διασύνδεση με μορφές ήπιας και εναλλακτικής τουριστικής ανάπτυξης.
Δίνοντας έμφαση στις επιπτώσεις που επέφερε τις τελευταίες δεκαετίες η εφαρμογή των πολιτικών τουριστικής ανάπτυξης της χώρας, ο Μ. Κριτσωτάκης αναφέρθηκε στη γενικότερη έλλειψη στρατηγικής για τον τουρισμό, όπως αυτή εκφράστηκε από την άναρχη και αυθαίρετη δόμηση, την πλήρη υποβάθμιση των φυσικών, πολιτισμικών και κοινωνικών πόρων, την αδυναμία συγκρότησης ενός τουριστικά βιώσιμου μεταφορικού δικτύου, την υψηλή εξάρτηση από συγκεκριμένες αγορές και ολιγοπωλιακές δομές, ενώ την ίδια ώρα οι εργασιακές κατακτήσεις - και στο χώρο του τουρισμού - αποδομούνται και οι εργασιακές σχέσεις απορρυθμίζονται πλήρως.
Στο περιβάλλον αυτό, ο Μ. Κριτσωτάκης εκτίμησε ότι είναι πλέον, περισσότερο από ποτέ αναγκαία, η εφαρμογή μιας συνεκτικής και προοδευτικής εναλλακτικής στρατηγικής για την τουριστική ανάπτυξη, η οποία θα έχει ολιστικό χαρακτήρα, και θα μεριμνά για την προστασία και βιώσιμη αξιοποίηση των τουριστικών πόρων (φυσικών, κοινωνικών, πολιτισμικών κ.ά.) των τουριστικών προορισμών, θέτοντας τον άνθρωπο και τις ανάγκες του πάνω από τις αγορές και αξιολογώντας τις παρεμβάσεις όχι απλά με ποσοτικά κριτήρια, αλλά κυρίως, με κριτήρια κοινωνικής ανταποδοτικότητας και ωφέλειας.
Στο πλαίσιο αυτό, πρότεινε σειρά ειδικών αναπτυξιακών μέτρων, ως δομικά στοιχεία μιας νέας τουριστικής πολιτικής, με σημαντικότερους άξονες: την ίδρυση ενός Τουριστικού Επιμελητηρίου, την ίδρυση ενός Ειδικού Ταμείου ή Τράπεζας Ειδικού Σκοπού για την τουριστική Ανάπτυξη, την αναθεώρηση του υφιστάμενου πλαισίου στον τομέα των αερομεταφορών, τον εξορθολογισμό των φορολογικών επιβαρύνσεων των μικρών και πολύ μικρών τουριστικών επιχειρήσεων, την καθιέρωση ενός νέου συστήματος ταξινόμησης των ξενοδοχειακών καταλυμάτων, τη θέσπιση ειδικών κινήτρων για τη βελτίωση και τον εκσυγχρονισμό των τουριστικών επιχειρήσεων, την ενίσχυση συνεργατικών – συνεταιριστικών επιχειρηματικών σχημάτων, την εξάλειψη των φαινομένων της αδήλωτης, μαύρης εργασίας και των πολιτικών ελαστικοποίησης της εργασίας, τον επανασχεδιασμό της επικοινωνιακής στρατηγικής προώθησης και προβολής της χώρας ως τουριστικού προορισμού και την αναμόρφωση και κωδικοποίηση του θεσμικού πλαισίου για την ανάπτυξη ειδικών και εναλλακτικών μορφών τουρισμού.