AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

29 Οκτ 2015

Τέλος της αντιπυρικής περιόδου στις 31/10-Οδηγίες από την Πυροσβεστική Σάμου


Λήγει το Σάββατο 31 Οκτωβρίου η αντιπυρική περίοδος. Η Πυροσβεστική Σάμου ενημερώνει τους πολίτες ότι από την Κυριακή 1η Νοεμβρίου επιτρέπεται το άναμμα φωτιάς στην ύπαιθρο για την εκτέλεση γεωργικών και άλλων εργασιών περιορισμένης έκτασης, χωρίς άδεια από την Υπηρεσία, αλλά με την τήρηση συγκεκριμένων κανόνων ασφαλείας.

Πιο αναλυτικά, προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος πυρκαγιάς, η τοπική Πυροσβεστική Υπηρεσία προτείνει:

- Να γίνεται η έναρξη της καύσης πάντα κατά τις πρωινές ώρες της ημέρας (07:00).

- Να λαμβάνονται όλα τα προληπτικά μέτρα που προβλέπονται:

1. Δημιουργία ψιλής ζώνης με άροση ή προωθητήρα πλάτους 10 μέτρων γύρω από την υπό καύση περιοχή, όταν αυτή απέχει λιγότερο από 300 μέτρα από δάση ή δασικές εκτάσεις και στις λοιπές περιπτώσεις ζώνη τουλάχιστον τριών μέτρων.

2. Τεμαχισμός με άροση ή άλλο τρόπο τής υπό καύση έκτασης, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται ο έλεγχός της όταν η περιοχή απέχει λιγότερο από 300 μέτρα από δάση ή δασικές εκτάσεις.

3. Πρόβλεψη να διαβρέχεται η ψιλή ζώνη προς την πλευρά του δάσους ή της δασικής έκτασης όταν αυτή απέχει λιγότερο από 300 μέτρα από την υπό καύση περιοχή και 50 μέτρα από δεντροστοιχία.

4. Εξασφάλιση της παρουσίας φορητών μέσων για την αντιμετώπιση τυχόν επέκτασης της φωτιάς από απρόβλεπτα αίτια (υδροφόρων - γεωργικών ελκυστήρων - πτυοσκαπάνων κλπ).

- Να μην γίνεται έναρξη καύσης όταν υπάρχουν έντονα καιρικά φαινόμενα, ειδικά αν υπάρχουν άνεμοι μεγάλης έντασης και υψηλές θερμοκρασίες. Να επιλέγονται ημέρες όπου τα καιρικά φαινόμενα είναι χαμηλής έντασης.

- Να αναφέρουν με ένα τηλέφωνο στο 199 (δωρεάν κλήση) ότι θα προβούν σε καύση και το σημείο που θα γίνει, ώστε να υπάρχει εικόνα στην Πυροσβεστική για να επέμβει άμεσα αν κάτι δεν εξελιχθεί ομαλά.

"Ευελπιστούμε στην άμεση συνεργασία των συμπολιτών μας, ώστε και να μπορούν να κάνουν τις εργασίες τους και να μην υπάρξει σοβαρό πρόβλημα από έναρξη πυρκαγιάς", αναφέρει η Πυροσβεστική Υπηρεσία Σάμου.