AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

16 Οκτ 2015

ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ: Νυκτερινή επιχείρηση έρευνας και διάσωσης στη Σάμο!


Σε απεγκλωβισμό προσφύγων από την περιοχή "Μελισσόβραχα" και από το ακρωτήριο Πράσσο, όπως και σε έρευνα από τη θάλασσα στην περιοχή Βαθύρεμα, συμμετείχε από αργά το βράδυ της Πέμπτης ο Σύλλογος Αυτοδυτών Σάμου (Σ.Α.Σ).

Στην επιχείρηση, η οποία ξεκίνησε στις 23:00 της Πέμπτης και ολοκληρώθηκε στις 05:00 τα ξημερώματα της Παρασκευής, συμμετείχαν επίσης το Λιμενικό Σώμα - Ελληνική Ακτοφυλακή, η Πυροσβεστική Υπηρεσία, η Πολιτική Προστασία Σάμου και η διεθνής δύναμη FRONTEX.

Αρχικά, αργά το βράδυ της Πέμπτης, ο Σύλλογος Αυτοδυτών Σάμου κλήθηκε από το Λιμεναρχείο Σάμου να συνδράμει σε επιχείρηση έρευνας και διάσωσης στη περιοχή Μελισσόβραχα.

Αυτοδύτες του συλλόγου, μαζί με τρεις πυροσβέστες απέπλευσαν από το Λιμάνι Μαλαγαρίου λίγο πριν τα μεσάνυχτα, με το σκάφος "Γοργώ".

Στα Μελισσόβραχα συνάντησαν το σκάφος της Ομάδας Ειδικών Αποστολών (Ο.Ε.Α) του Λιμενικού Σώματος (Λ.Σ), το οποίο τους υπέδειξε το σημείο όπου είχαν σκαρφαλώσει 9 μετανάστες – πρόσφυγες μεταξύ τους παιδιά και γυναίκες.

Από τον Διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και τον υπεύθυνο της Πολιτική Προστασίας οι οποίοι επέβαιναν στο σκάφος της Ο.Ε.Α. οι αυτοδύτες κλήθηκαν στη συνέχεια να μεταβούν άμεσα στο Βαθύρεμα για την έρευνα αγνοουμένων.

Οι εκεί έρευνες ήταν άκαρπες, έτσι αποβιβάστηκε πεζοπόρο τμήμα πυροσβεστών στο ακρωτήριο Πράσσο για έρευνα από ξηράς.

Στη επιστροφή των αυτοδυτών στα Μελισσόβραχα, το πιο εύκολο σε ελιγμούς και με μικρότερο βύθισμα σκάφος "Γοργώ" κατάφερε να προσεγγίσει τη βραχώδη ακτογραμμή.

Με τον δυνατό φωτισμό που παρείχαν οι προβολείς δύο σκαφών του Λιμενικού Σώματος αποβιβάστηκαν τρεις πυροσβέστες, προσέγγισαν τους 11 μετανάστες – πρόσφυγες, τους οποίους κατεύθυναν και κατέβασαν στο σκάφος "Γοργώ".

Με τη βοήθεια των αυτοδυτών επιβιβάστηκαν όλοι και στη συνέχεια μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στο μεγάλο σκάφος του Λ.Σ.

Το ίδιο σενάριο εξελίχθηκε μετά από λίγη ώρα και στο ακρωτήριο Πράσσο, με εννιά ακόμη ανθρώπους που είχε εντοπίσει το πεζοπόρο τμήμα πυροσβεστών.

Το ελικόπτερο της δύναμης FRONTEX ερεύνησε όλη την περιοχή προς αναζήτηση των αγνοουμένων του Βαθυρέματος χωρίς όμως κάποιο αποτέλεσμα.

Η πρώτη εξ ολοκλήρου νυχτερινή επιχείρηση του Συλλόγου Αυτοδυτών Σάμου έληξε στις 05:00 το πρωί, με τη ασφαλή επιστροφή όλων στο λιμάνι Μαλαγαρίου.

Δείτε φωτογραφίες του Συλλόγου Αυτοδυτών Σάμου από αυτή τη νυχτερινή επιχείρηση έρευνας και διάσωσης!