AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

27 Οκτ 2015

"Αυτά κάναμε ως Δήμος για το μεταναστευτικό, απαιτείται κρατική παρέμβαση"


Απολογισμό των έως τώρα πεπραγμένων της για τη διευθέτηση του μεταναστευτικού ζητήματος που απασχολεί το νησί κάνει με ανακοίνωσή της η τοπική Δημοτική Αρχή.

Όπως αναφέρει, "ο Δήμος Σάμου από την πρώτη στιγμή του προβλήματος έχει προβεί σε σειρά ενεργειών που αφορούν την αντιμετώπιση των αναγκών των προσφύγων που καταφθάνουν στο νησί. Οι υποχρεώσεις απέναντι στους πρόσφυγες αποτελούν κρατική αρμοδιότητα και ο Δήμος Σάμου έχει ζητήσει την άμεση και αποτελεσματική παρέμβαση των αρμόδιων υπουργείων εδώ και μήνες. Ο ανθρωπισμός έχει σαφές περιεχόμενο, δεν είναι μια ασαφής έννοια. Προϋποθέτει και επιβάλλει αρμοδιότητα, πόρους, οργάνωση και στήριξη. Με ανυπαρξία υποδομών και μέσων, και κυρίως με παντελή ανυπαρξία πόρων καλούνται οι τοπικές αρχές και η τοπική κοινωνία να επιλύσουν ένα μέγιστο πρόβλημα χωρίς καμία υποστήριξη.

Έχουν επανειλημμένως υποβληθεί αιτήματα που αφορούν τη στέγαση των προσφύγων αλλά και την αντιμετώπιση των προβλημάτων στέγασης και σίτισης στο Κέντρο Πρώτης Υποδοχής χωρίς να υπάρξει καμία έμπρακτη απάντηση, παρά μόνο ασαφείς διαβεβαιώσεις για μια βοήθεια που δεν έρχεται.  Η απάντηση δεν μπορεί να είναι απλώς το άνοιγμα ενός άλλου χώρου, όταν δεν έχει διασφαλιστεί ποιος θα αναλάβει τη συντήρηση, τη λειτουργία του, την αποχέτευση, ύδρευση και υγιεινή της φιλοξενίας.

Ο Δήμος Σάμου:

* Έχει ήδη εξασφαλίσει μέσω δωρεών από ιδιώτες μεγάλες ποσότητες τροφίμων, ειδών ένδυσης και ειδών ατομικής υγιεινής τα οποία καθημερινά μοιράζονται στους πρόσφυγες και τους μετανάστες.

* Επιχειρώντας να επιλύσει το τεράστιο πρόβλημα σίτισης των προσφύγων, έχει εξασφαλίσει σε συνεργασία με εθελοντές και με κάλυψη των αναγκών των πρώτων υλών, να παρέχονται για μια εβδομάδα 500 μερίδες φαγητού στο Κέντρο Υποδοχής και άλλες 70 μερίδες στο λιμάνι του Μαλαγαρίου.

* Έχει ανοίξει ειδικό τραπεζικό λογαριασμό για δωρεές από το εξωτερικό, ο οποίος είναι στη διάθεση των τοπικών εθελοντικών ομάδων για την αγορά ειδών που, κατά περίπτωση και ανάλογα με τις τρέχουσες ανάγκες, κρίνονται απαραίτητες.

* Βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με εθελοντικές ομάδες και Μ.Κ.Ο του εσωτερικού και εξωτερικού συντονίζοντας την αποστολή βοήθειας και έχουν ήδη αρχίσει να καταφθάνουν οι πρώτες αποστολές που αφορούν ένδυση και τρόφιμα.

* Σε συνεργασία με τις Μ.Κ.Ο που καλύπτουν τις ιατρικές ανάγκες των προσφύγων, προσπαθεί να ενισχύσει και τις τοπικές δομές Υγείας, όπως το Νοσοκομείο Σάμου και το Κέντρο Υγείας Καρλοβάσου, σε επίπεδο υγειονομικού υλικού και προσωπικού.

* Σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες, εξασφάλισε την τοποθέτηση ειδικών τεντών στους οικίσκους, αλλά και τα στέγαστρα στο λιμάνι του Μαλαγαρίου, που εξασφάλισαν την έστω και στοιχειώδη στέγαση περίπου 300 προσφύγων για τις ημέρες με άσχημες καιρικές συνθήκες, ενώ εντός των ημερών θα ολοκληρώσει την υποδομή στέγασης τόσο στα λιμάνια Μαλαγαρίου και Καρλοβάσου, όσο και στο Κέντρο Πρώτης Υποδοχής.

* Έχει κατασκευάσει με πόρους από την Κ.Ε.Δ.Ε το πρώτο σημείο πράσινης υποστήριξης (υγιεινής) στο λιμάνι Μαλαγαρίου της Σάμου.

* Έχει αποστείλει επιστολές προς τοπικούς φορείς για την παροχή βοήθειας προς τους πρόσφυγες σε είδη πρώτης προτεραιότητας, όπως είναι η ένδυση, η υπόδηση και η διατροφή.

* Έχει έρθει σε επαφή με εθνικές Μ.Κ.Ο, όπως η ΠΡΑΞΙΣ, που ήδη απέστειλε τουαλέτες και ντουζιέρες που θα τοποθετηθούν στο Μαλαγάρι και το Καρλόβασι, ενώ έχει επιλύσει το θέμα της συντήρησης και της καθημερινής καθαριότητάς τους.

* Προχωρά στην παροχή περισσότερων σημείων πόσιμου νερού στο Μαλαγάρι για την κάλυψη των μεγάλων αναγκών.

* Έχει προγραμματίσει την τοποθέτηση υπαίθριου φωτοβολταϊκού συστήματος δωρεάν φόρτισης κινητών, προκειμένου να απαντήσει στις ανάγκες επικοινωνίας των προσφύγων με τις οικογένειές τους, το οποίο θα τοποθετηθεί στο Μαλαγάρι εντός δέκα ημερών.

* Έχει παραχωρήσει χώρους σε Μ.Κ.Ο και τοπικές εθελοντικές ομάδες για την αποθήκευση προμηθειών, καθώς και προσωπικό για τη μεταφορά τους.

* Έχει έρθει σε επαφή με το Μη Κερδοσκοπικό Σωματείο ΔΕΣΜΟΣ για την αποστολή δύο προκατασκευασμένων καμπινών που θα συμπεριλαμβάνουν τρεις τουαλέτες και δύο ντους αντίστοιχα για το λιμάνι του Καρλοβάσου.

* Έχει διεθνοποιήσει το θέμα στο Κογκρέσο Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης, που κατέληξε σε ψήφισμα άμεσης παρέμβασης στα νησιά του Βορείου Αιγαίου.

* Το τελευταίο σε χρόνο έγγραφο-υπόμνημα που  κατατέθηκε στον Αναπληρωτή  Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Ιωάννη Μουζάλα.

Όλα τα παραπάνω αποτελούν ενδεικτικές μόνο ενέργειες, που όμως αποδεικνύουν τη σαφή διάθεσή μας να στηρίξουμε τους πρόσφυγες στο μακρύ και δύσκολο ταξίδι τους, του οποίου η Σάμος αποτελεί μόνο έναν σταθμό.

Η κοινωνία της Σάμου έχει υπερβεί τον εαυτό της στεκόμενη αλληλέγγυα στο μείζον αυτό ζήτημα. Και θα συνεχίσει να το πράττει, είμαστε βέβαιοι.

Ωστόσο, δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια. Απαιτείται άμεση και έμπρακτη παρέμβαση της κρατικής μηχανής. Απαιτείται οικονομική και τεχνική στήριξη. Διαφορετικά ο χειμώνας θα είναι βαρύς πρώτα απ' όλα στις καρδιές μας"
, ξεκαθαρίζει ο Δήμος Σάμου.

Φωτογραφία: Μανώλης Marg