AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

10 Απρ 2016

ΒΙΝΤΕΟ: Οι δραστηριότητες του Δημάρχου Σάμου στη Νέα Υόρκη

Φωτογραφία από το συνέδριο για το προσφυγικό που διοργάνωσε η Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης στο Σταθάκειο Πολιτιστικό Κέντρο της αμερικανικής μεγαλούπολης. Δεύτερος από δεξιά ο δήμαρχος Σάμου, Μιχάλης Αγγελόπουλος.

Στο πλαίσιο των εορτασμών 195ης επετείου της Ελληνικής Επαναστάσεως του 1821 στη Νέα Υόρκη, ο Δήμαρχος Μιχάλης Αγγελόπουλος βρέθηκε το Σάββατο κοντά στη Σαμιακή Ομογένεια. Την Παρασκευή μίλησε στο συνέδριο της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης για το προσφυγικό και την Πέμπτη συναντήθηκε με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ.κ. Δημήτριο.

O κ. Αγγελόπουλος με μια σύντομη δήλωση κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που διοργάνωσε η Πανσαμιακή Αδελφότητα της Νέας Υόρκης (Pansamian Brotherhood of New York) τόνισε:

"Με ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση βρίσκομαι σήμερα εδώ! Η θερμή σας υποδοχή με κάνει πράγματι να αισθάνομαι ότι βρίσκομαι στη Σάμο μας!
   
Γνωρίζω με πόσο ζήλο και αγάπη οι σαμιακοί φορείς της ομογένειας καλλιεργούν και προβάλλουν την εικόνα, την ταυτότητα της Σάμου μας στην καρδιά της παγκόσμιας μητρόπολης. Είναι άλλη μια απόδειξη της ζωντάνιας και του δυναμισμού του σαμιώτικου στοιχείου ανά τον κόσμο. Δική μας προτεραιότητα είναι να επανασυνδέσουμε τους απανταχού ομογενείς με τη γενέτειρά τους Σάμο, δημιουργώντας μια πλατφόρμα επαφής και συνεργασίας των ανά τον κόσμο ομογενειακών συλλόγων με το νησί μας. Στην προσπάθεια αυτή προσδοκούμε και τη δική σας πολύτιμη βοήθεια και συμβολή.
   
Γνωρίζετε ότι το νησί μας, όπως και ολόκληρη η μητέρα πατρίδα, περνούν για μια ακόμα φορά δύσκολες στιγμές. Αλλά θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η Σάμος δεν έχει χάσει τίποτα από την ομορφιά της, οι κάτοικοί της διατηρούν το χαμόγελο και τη ζεστή, φιλόξενη διάθεσή τους. Σας καλώ ενόψει της νέας τουριστικής σεζόν που ξεκινά να μας δώσετε τη χαρά να σας δούμε στο όμορφο νησί μας, για να μοιραστούμε αναμνήσεις, γεύσεις και τη χαρά της ζωής που εμπνέει ο σαμιώτικος αέρας!

Σας ευχαριστώ για την παρουσία σας απόψε εδώ και εύχομαι καλή αντάμωση!
"

Ο δήμαρχος επέδωσε στους Σαμιώτες της Νέας Υόρκης την ακόλουθη επιστολή:


Συνέδριο της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων για το προσφυγικό

Ο δήμαρχος Σάμου συμμετείχε την Παρασκευή με εισήγησή του στις εργασίες του συνεδρίου για το προσφυγικό, που πραγματοποιήθηκε από την Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης, στο Σταθάκειο Πολιτιστικό Κέντρο της αμερικανικής μεγαλούπολης.


Κατά τη εισήγησή του ο Δήμαρχος εξέθεσε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το νησί, περιέγραψε το δίκτυο υποστήριξης των προσφύγων/μεταναστών που λειτουργεί σε συνεργασία με το Δήμο και επεσήμανε μεταξύ των άλλων:

"Αντιμετωπίσαμε πράγματι ένα προσφυγικό τσουνάμι που υπερέβαινε τις αντικειμενικές δυνατότητες του νησιού μας σε υποδομές, πόρους και λειτουργικούς μηχανισμούς αρκεί να υπογραμμίσουμε ότι μέσα στους τελευταίους 11 μήνες έφτασαν 150.000 πρόσφυγες/μετανάστες σε ένα νησί 35.000 κατοίκων.

Χωρίς ουσιαστική κρατική στήριξη, με τις υπηρεσίες του Δήμου και με την οργανωμένη βοήθεια ΜΚΟ, εθελοντικών ομάδων, Αστυνομίας και Λιμενικού Σώματος κατορθώσαμε, σε πρώτη φάση και σε σύντομο χρόνο:

Να εξασφαλίσουμε τη στέγαση 900 περίπου προσφύγων, μέχρι το κράτος να διαμορφώσει το  Hot spot χωρητικότητας 1000 ατόμων.

Αναπτύξαμε, αξιοποιώντας τη ζωντανή παράδοση εθελοντισμού που υπάρχει στο νησί, ένα δίκτυο εθελοντών που οργάνωνε καθημερινές διανομές τροφίμων, ρούχων και ειδών ατομικής υγιεινής, καθώς και απαραίτητα φάρμακα. Υπήρχαν μέρες που διανέμαμε 4.500 μερίδες φαγητού. Ιδιαίτερη μέριμνα δώσαμε στα παιδιά, διοργανώνοντας συστηματικές δράσεις απασχόλησής τους, προκειμένου να απαλύνουμε κατά το δυνατό τις τραυματικές εμπειρίες που βίωσαν. Παράλληλα ενισχύσαμε δραστικά τις τοπικές  δομές υγείας, τόσο σε επίπεδο υπηρεσιών όσο και υγειονομικού/φαρμακευτικού υλικού. Στηρίξαμε τις ΜΚΟ και τις τοπικές εθελοντικές ομάδες διαθέτοντας χώρους για την αποθήκευση προμηθειών καθώς και προσωπικό το οποίο επιμελείται τη μεταφορά τους.

Πρέπει να τονίσω ότι στην όλη διαχείριση του προβλήματος από το Δήμο, ιδιαίτερα σημαντική ήταν η συμβολή της Σαμιακής κοινωνίας. Οι δημότες μας στάθηκαν κοντά στους πρόσφυγες με σεβασμό και στην ανθρώπινη αξιοπρέπειά τους και με έμπρακτες εκδηλώσεις αλληλεγγύης, παρά το γεγονός ότι η οικονομία και κοινωνία του νησιού δοκιμάστηκαν, ιδιαίτερα τους πρώτους μήνες, από τις ανεξέλεγκτες προσφυγικές ροές. Σήμερα, το οργανωμένο κέντρο υποδοχής στη Σάμο φιλοξενεί 450 πρόσφυγες και μετανάστες σε ανθρώπινες και λειτουργικές συνθήκες
".

Κλείνοντας την εισήγηση του, ο Δήμαρχος έδωσε πλήρη στοιχεία για τις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές που έχουν ξεπεράσει, όσον αφορά τη Σάμο, τις 150.000 και το 1.000.000 όσον αφορά  τη χώρα, κατήγγειλε το υφιστάμενο κύκλωμα απάνθρωπου λαθρεμπορίου που ανθεί στα μικρασιατικά παράλια, αποφέροντας κέρδη μέχρι και  3.000.000 δολάρια την ημέρα ενώ προειδοποίησε: "Οι τοπικές κοινωνίες δεν θα είναι σε θέση να αντέξουν τις πιέσεις στην οικονομία και στον τουρισμό, αν οι ευρωπαϊκές αρχές δεν επιβάλουν την κατά γράμμα εφαρμογή της συμφωνίας από την Τουρκία".

Δείτε αναλυτικά τι είπε ο δήμαρχος Σάμου στο συνέδριο, κάνοντας κλικ στο παρακάτω στιγμιότυπο οθόνης:

https://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=-m10oqLYZMs#t=124


Μεταξύ άλλων εισηγητές στο συνέδριο ήταν και: ο Πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε και Δήμαρχος Αμαρουσίου, Γιώργος Πατούλης, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκη, Πέτρος Γαλάτουλας, ο Επισκέπτης Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, Δρ. Νικόλαος Γεωργικόπουλος, ο στρατηγός ε.α, Φραγκούλης Φράγκος, καθώς και Πρόεδροι διαφόρων ελληνικών σωματείων της Νέας Υόρκης.

Συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ.κ. Δημήτριο

Μία μέρα νωρίτερα, την Πέμπτη, ο δήμαρχος Σάμου είχε ιδιαίτερη συνάντηση με τον Σεβασμιότατο Αρχιεπίσκοπο Γέροντα Αμερικής κ.κ. Δημήτριο, στο διοικητικό κτίριο της Αρχιεπισκοπής.

Ο κ. Αγγελόπουλος  ενημέρωσε τον Αρχιεπίσκοπο πλήρως για την κατάσταση στο νησί, για το ευρύτερο πρόβλημα του προσφυγικού  καθώς για τον τρόπο διαχείρισής του από τη Σάμο. Ο Δήμαρχος αναφέρθηκε επίσης στις προοπτικές ανάπτυξης και τις κοινωνικές ανάγκες του νησιού ζητώντας τη στήριξη της Εκκλησίας.

"Γνωρίζω - τόνισε  ο κ. Αγγελόπουλος, μετά το τέλος της συνάντησης- πολύ καλά το μεγάλο κοινωνικό και εκπαιδευτικό έργο που επιτελεί η Αρχιεπισκοπή υπό την εμπνευσμένη πνευματική ηγεσία του Σεβασμιότατου. Θεωρώ πραγματικά ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία της Αμερικής αποτελεί μια κιβωτό διαφύλαξης της εθνικής συνείδησης και της ελληνικότητας της ομογένειας, η οποία παραμένει ενεργή εδώ και 6 γενιές, συντηρώντας ζωντανούς δεσμούς με τη μητέρα πατρίδα". Κλείνοντας ο Δήμαρχος απεύθυνε  πρόσκληση στον Σεβασμιότατο υπογραμμίζοντας: "Εύχομαι να είστε πάντα ζωντανός και να συνεχίσετε το πνευματικό και θεάρεστο έργο σας! Με μεγάλη χαρά προσδοκούμε να σας δεχτούμε και στη Σάμο, οποιαδήποτε στιγμή το επιτρέψει το βαρύ πρόγραμμά σας".



Ο Δήμαρχος προσέφερε στον Αρχιεπίσκοπο τιμητική πλακέτα από την πράξη της Ένωσης της Σάμου με την Ελλάδα και του επέδωσε επιστολή του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Σάμου, Ικαρίας και Κορσεών.

Ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε στη μακρά σχέση αγάπης και εμπιστοσύνης που έχει με τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Σάμου και επεσήμανε τη σημασία και τον ιδιαίτερο ρόλο της Ομογένειας στις Η.Π.Α.