AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

7 Απρ 2016

Η Φ. Θαλασσινού απαντά για τον τόπο διεξαγωγής του φεστιβάλ "Κερνάμε Ελλάδα"


Τις θέσεις της για το πρόσφατο θέμα που ανέκυψε σχετικά με τον τόπο διεξαγωγής του Φεστιβάλ Σάμου "Κερνάμε Ελλάδα" εξέφρασε η Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού, Φωτεινή Θαλασσινού.

Αναλυτικά δήλωσε τα εξής: "Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου διοργάνωσε το 2015 για πρώτη χρονιά το Φεστιβάλ Σάμου, μία Γιορτή Γαστρονομίας και Πολιτισμού, που στόχο έχει την ανάδειξη των νησιών της Περιφέρειας ως εναλλακτικών προορισμών, την προώθηση των τοπικών προϊόντων και την προαγωγή του πολιτισμού.

Το Φεστιβάλ στέφθηκε με εξαιρετικά μεγάλη επιτυχία, παρά την δύσκολη συγκυρία της διενέργειας δημοψηφίσματος και εφαρμογής των capital controls κατά το χρόνο διεξαγωγής του.

Η επίπονη προσπάθεια, η συστηματική εργασία και η υπεύθυνη διοργάνωση εξασφάλισαν την ομαλή και με ασφάλεια διεξαγωγή του, τη μεγάλη συμμετοχή του επιχειρηματικού κόσμου και πολιτιστικών φορέων, καθώς και την προσέλευση πλήθους επισκεπτών στο νησί αλλά και στο Φεστιβάλ καθ’ όλη του τη διάρκεια. Βασική επιδίωξη ήταν και παραμένει, να γίνει θεσμός.

Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου με πνεύμα συνεργασίας επεδίωξε τη συμμετοχή και συνέργεια ανεξαιρέτως όλων των φορέων εντός και εκτός Σάμου, Ικαρίας και Φούρνων και προσκάλεσε όλους να στηρίξουν την προσπάθεια. Πλήθος εκθετών, καλλιτεχνών και ανθρώπων του αθλητισμού, των γραμμάτων και των τεχνών συμμετείχαν στο θεσμό και πλήθος πολιτών και επισκεπτών τον τίμησαν με την παρουσία τους.

Το Φεστιβάλ επέτυχε και έναν απώτερο στόχο : Αναπτύχθηκαν συνέργειες μεταξύ των συμμετεχόντων, ενισχύθηκε η κοινωνική συνοχή και μέσω της ανταλλαγής πολιτισμού, η ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του τόπου ξεπέρασε τα τοπικά όρια της χώρας και διαχύθηκε στο εξωτερικό.
Με το ίδιο όραμα, με την ίδια στόχευση και την ίδια υπευθυνότητα η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, μέσα από συμμετοχικές διαδικασίες και ανοιχτό διάλογο, εξετάζει και πάλι την δυνατότητα εξακολούθησης του Φεστιβάλ, δεδομένης της δύσκολης οικονομικής κατάστασης στην οποία βρίσκεται, η οποία πλήττει πρωτίστως τον τομέα του Πολιτισμού. 

Η – με αφορμή την πρόσφατη συνάντησή μου με 2 επαγγελματικούς συλλόγους της Σάμου – σωρεία αρνητικών, εξυβριστικών, διαστρεβλωτικών της πραγματικότητας και παραπλανητικών δημοσιευμάτων, είτε κάτω από την ανωνυμία του διαδικτύου είτε επώνυμα, που εξαπολύονται σε βάρος μου, μοναδικό επακόλουθο έχει την υπονόμευση του θεσμού και κατά συνέπεια του ίδιου του τόπου. Η εφαρμογή τακτικών που προσβάλλουν τους θεσμούς, επιδιώκοντας τη δημιουργία εντυπώσεων, δεν συμβάλλει στην ανάπτυξη και δεν προάγει τη συνεργασία.

Έχω αποδείξει έμπρακτα ότι με υπευθυνότητα, ειλικρίνεια, συνεργασία και πάντα μέσα από διάλογο, υλοποιώ ή συμβάλλω στην υλοποίηση δράσεων ευρείας κλίμακας, που προάγουν την ανάπτυξη των νησιών και ενισχύουν την κοινωνική συνοχή και διασύνδεση. Αποδεδειγμένα και προς αυτή την κατεύθυνση, εξετάζω σφαιρικά και ενδελεχώς κάθε παράμετρο, νομική και ουσιαστική, ώστε με σεβασμό στον τόπο και τους πολίτες, να διεκπεραιώσω με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το έργο που αναλαμβάνω. Τούτο άλλωστε αποδεικνύεται και από την επιτυχία των ίδιων των δράσεων που διεκπεραιώνονται.

Στο πλαίσιο αυτό, η αναφορά μου κατά τη συνάντηση με τους φορείς στον όρο "ασφάλεια", αφορούσε αποκλειστικά και μόνο, όπως άλλωστε ήδη έχω κατ’ επανάληψη διευκρινίσει, στην όσο το δυνατόν καλύτερη φύλαξη της περιουσίας των εκθετών (δηλ. του περιεχομένου των δομών της έκθεσης), για την οποία υπεύθυνος είναι αποκλειστικά ο διοργανωτής, καθώς επίσης και την εύκολη πρόσβαση και απρόσκοπτη διέλευση και παραμονή στον χώρο διενέργειας του φεστιβάλ, προδιαγραφές που σχετίζονται άμεσα με την επιλογή του χώρου προετοιμασίας του και διεξαγωγής του. Κάθε άλλη προσπάθεια από οποιονδήποτε να αλλοιώσει ή να διαστρεβλώσει τα λεχθέντα από μένα είναι εκτός πραγματικότητας, κακοπροαίρετη, συκοφαντική, ανεύθυνη και υπονομευτική, όχι μόνο του θεσμού του φεστιβάλ αλλά γενικότερα, εκπορεύεται δε από προσωπική εμπάθεια, μικροψυχία και μικροπολιτική σκοπιμότητα, γι’ αυτό και την καταγγέλλω.

Επαναλαμβάνω για πολλοστή φορά, όπως ήδη το έχω πράξει και στους αρμόδιους συνδικαλιστικούς φορείς, ότι δεν έχει εκδοθεί καμιά απόφαση από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου σχετικά με την διεξαγωγή του Φεστιβάλ, καθότι μέσα από διαδικασίες συμμετοχικής δημοκρατίας και συζήτησης και χωρίς αποκλεισμούς, δίδεται η δυνατότητα σε κάθε φορέα και πολίτη να εκφράσει την άποψή του προς την καλύτερη ανάδειξη και ενίσχυση του θεσμού. Είναι δικαίωμα όλων και είναι υποχρέωση της τοπικής αυτοδιοίκησης να παρέχει αυτή τη δυνατότητα.
 
Κάθε λοιπόν πεισματική προσπάθεια να τεθούν αναχώματα στον ανοιχτό προς όλους διάλογο, να στερηθούν δικαιώματα από οιονδήποτε, να διαστρεβλωθεί, υπονομευθεί ή ακόμη και ακυρωθεί ένας θεσμός που αναδεικνύει τα νησιά της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, γίνεται κακόβουλα και ανεύθυνα και κάθε άλλο παρά τα συμφέροντα του τόπου  εξυπηρετεί.

Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου παραμένει πιστή στο όραμα της ανάπτυξης των νησιών της και εργάζεται προς αυτή την κατεύθυνση. Προσκαλώ όλους, ακόμη και τους υβριστές μου, σε μια καθολική προσπάθεια για σχεδιασμό και πραγματοποίηση δράσεων που προάγουν τα νησιά μας. Αυτός πρέπει να είναι ο στόχος μας.

Τελειώνω με την επισήμανση ότι αυτή και μόνον είναι η αλήθεια. Δεν θα συντηρήσω την κακόβουλη προσπάθεια όποιων επιμένουν σε διαστρεβλώσεις και ανακρίβειες και δεν θα επανέλθω, θεωρώντας πως αυτές παρεκκλίνουν από το στόχο όλων μας, που δεν είναι άλλος από την ανάδειξη των νησιών μας
".