Φωτογραφία αρχείου My Samos Blog |
Κάτοικοι των ελληνικών νησιών που βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή της προσφυγικής κρίσης και δίδαξαν αλληλεγγύη τιμήθηκαν χθες στις Βρυξέλλες. Μεταξύ αυτών ήταν και η Ιοκάστη Νικολαΐδη από τη Σάμο.
Πολίτες και εκπρόσωποι συλλογικοτήτων που έμπρακτα καλωσόρισαν τους πρόσφυγες που έφτασαν στην Ελλάδα, "μικροί ήρωες" που έβγαλαν ασπροπρόσωπη την Ευρώπη, βραβεύτηκαν στη βελγική πρωτεύουσα.
Η νοσοκόμα από τη Σάμο Ιοκάστη Νικολαΐδη, ο ψαράς από τη Λέσβο Θανάσης Μαρμαρινός, ο Γιώργος Φλώρος από την ομάδα παντομίμας των Ιωαννίνων "Καραβάνι της Χαράς" και ο Σωτήρης Παλάσκας, καθηγητής της κινηματογραφικής ομάδας του Εσπερινού Γυμνασίου-Λυκείου της Κω που δημιούργησε μια συγκινητική ταινία μικρού μήκους με τίτλο "Fortress Europe" για την Ευρώπη-φρούριο, ταξίδεψαν στις Βρυξέλλες για να παραστούν στην ειδική τελετή "Solidarity in Αction", που διοργάνωσε προς τιμήν τους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η Ομάδα της Ευρωαριστεράς, ύστερα από πρωτοβουλία του ευρωβουλευτή Στέλιου Κούλογλου.
Στην ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στο Ευρωκοινοβούλιο και την Τρίτη στη στέγη της ελληνικής κοινότητας στο Σεν Ζιλ Βρυξελλών, οι τέσσερις νησιώτες, καθώς και μέλη από συλλογικότητες της Αθήνας, του Πειραιά, της Θεσσαλονίκης και άλλων περιοχών, που έδρασαν σε προσφυγικούς καταυλισμούς από το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας έως την Ειδομένη, παρουσίασαν τη δράση τους.
Δείτε τι είπε η Ιοκάστη Νικολαΐδη, η μαμά από τη Σάμο:
"Στην αρχή κάποιοι έφευγαν νηστικοί και αυτό με διέλυε"
"Δεν είμαι τίποτα ιδιαίτερο. Μια μαμά είμαι που ξέρει να μαγειρεύει. Απλώς αντί να μαγειρέψω μόνο για τα δικά μου παιδιά, έφτασα να κάνω με άλλες μαμάδες περίπου 5.000 μερίδες για τους πρόσφυγες που έφταναν στη Σάμο".
Με αυτά τα λόγια ξεκίνησε την αυτοπαρουσίασή της η Ιοκάστη Νικολαΐδη- Κωνσταντούρου στην αίθουσα του Ευρωκοινοβουλίου. Νοσηλεύτρια στο νοσοκομείο Σάμου, με σύζυγο πυροσβέστη και τέσσερα παιδιά, η Ιοκάστη βρήκε τον χρόνο να οργανώσει τα μέλη του Συλλόγου Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Αναπτυξιακή Υστέρηση Σάμου "Μέλισσα", τον οποίο άλλωστε έχει ιδρύσει. "Ήρθε μια μέρα ο άντρας μου δακρυσμένος. Έλα να δεις, μου είπε. Ήρθαν άνθρωποι, μωρά, βρεγμένοι, ταλαιπωρημένοι, δεν έχουν να φάνε. Πήγα και τους είδα. Σπάραξε η καρδιά μου. Αναρωτήθηκα τι μπορούσα να κάνω για να βοηθήσω. Να μαγειρέψεις, μου είπε ο άντρας μου. Κι έτσι ξεκίνησα. Μάζεψα και τις μητέρες του συλλόγου και αρχίσαμε", διηγείται η Ιοκάστη.
Η βραβευθείσα Ιοκάστη Νικολαΐδη από τη Σάμο, δεύτερη από αριστερά σε φωτογραφία αρχείου |
"Εβλεπες παιδιά με κομμένα χέρια"
Από τις 4 η ώρα το πρωί, κάθε μέρα, οι εθελόντριες μαγείρευαν για να μεταφέρουν τις τεράστιες κατσαρόλες τους στα μέρη όπου φιλοξενούνταν πρόσφυγες, περίπου 25 χιλιόμετρα από το μέρος όπου ζούνε.
"Αφιερωθήκαμε σ' αυτό. Αλλά ζήσαμε και απίστευτες στιγμές. Να περιμένουν 1.500 άτομα στην ουρά, παιδιά, χήρες, χήροι, για ένα φαγητό. Στην αρχή δεν μπορούσαμε να υπολογίσουμε και κάποιοι έφευγαν νηστικοί. Με έσκιζε αυτό το πράγμα. Σιγά-σιγά όμως βρήκαμε τρόπο να τους καλύπτουμε όλους. Εβλεπες παιδιά με κομμένα χέρια, χωρίς πόδια, θύματα πολέμου, έγκυες. Μπροστά σου!" λέει.
Πηγή: "Έθνος"