AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

16 Φεβ 2017

Αποκριάτικη εκδήλωση "Φραντζόλια" στον Μαραθόκαμπο την Κυριακή 26/2


Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μαραθοκάμπου διοργανώνει την Κυριακή 26 Φεβρουαρίου τα παραδοσιακά "Φραντζόλια".

Το αποκριάτικο αυτό γλέντι με ζωντανή μουσική και χορό θα φιλοξενηθεί στην στην αίθουσα του συλλόγου στον Μαραθόκαμπο της Σάμου και θα αρχίσει στις 16:00.

Η είσοδος είναι ελεύθερη.


Τι είναι τα "Φραντζόλια"

Η λέξη "Φραντζόλια" πιθανότατα προήλθε από τη φράντζα, που σημαίνει στόλισμα. Τα δε Διονυσιακά δρώμενα στο τοπικό αυτό "καρναβάλι" είναι συνέχεια μιας μακρόχρονης λαϊκής παράδοσης που φτάνει σύμφωνα με κάποιες γνώμες στα αρχαία «Ανθεστήρια» κατά τα οποία οι πρόγονοί μας γιόρταζαν τον ερχομό της Άνοιξης με ό,τι αυτή φέρνει στη ζωή και τη διάθεση των ανθρώπων, αλλά ταυτόχρονα ήταν και μια γιορτή αφιερωμένη στους νεκρούς.

Συγκεκριμένα, οι αρχαίοι πρόγονοι πίστευαν ότι κατά τη δεύτερη μέρα των Ανθεστηρίων άνοιγαν οι πύλες του Άδη και οι νεκροί ανέβαιναν στον Απάνω Κόσμο όπου παρέμεναν για τρεις μέρες. Σ' αυτό το διάστημα, θέλοντας να παραστήσουν τους πεθαμένους που κυκλοφορούσαν κρυφά ανάμεσα στους ζωντανούς, πολλοί μεταμφιέζονταν και συμπεριφέρονταν αλλόκοτα χορεύοντας και πηδώντας. Οι άνθρωποι γύρω τους τούς έκαναν μεγάλες τιμές και τους τάιζαν "πανσπερμία", ένα παρασκεύασμα από σπόρους δημητριακών και όσπρια που θυμίζει τα κόλλυβα των μνημόσυνων και του Ψυχοσάββατου.

Πηγή: Πολιτιστικός Εξωραϊστικός Σύλλογος Φίλων Μαραθοκάμπου/Facebook
Φωτογραφία του Σιδερή Παπαγεωργίου

Advertisement