AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

23 Φεβ 2017

Και στη Σάμο Μεταλυκειακό Έτος-Τάξη Μαθητείας


Συνολικά 87 θέσεις Μαθητείας προκήρυξε την Πέμπτη η Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου για την α΄ φάση εφαρμογής του Μεταλυκειακού Έτους-Τάξης Μαθητείας, θεσμό που ξεκινά πιλοτικά και στη Σάμο το υπουργείο Παιδείας. Η Μαθητεία αποτελεί μία εναλλακτική διαδρομή για αποφοίτους ΕΠΑ.Λ στο πλαίσιο αναβάθμισης των επαγγελματικών προσόντων τους.

Δικαίωμα υποβολής αίτησης ώστε να παρακολουθήσουν πρόγραμμα μαθητείας της ειδικότητάς τους έχουν οι κάτοχοι απολυτηρίου και πτυχίου ΕΠΑ.Λ.

Η διαδικασία υποβολής αιτήσεων αρχίζει στις 24 Φεβρουαρίου και θα ολοκληρωθεί στις 6 Μαρτίου.

Η α΄ φάση θα πραγματοποιηθεί σε ΕΠΑ.Λ και των τριών Διευθύνσεων (Σάμου, Λέσβου, Χίου) και αφορά τις ακόλουθες ειδικότητες:

α) Υπάλληλος Διοίκησης και Οικονομικών Υπηρεσιών,
β) Τεχνικός Ηλεκτρολογικών Συστημάτων, Εγκαταστάσεων και Δικτύων,
γ) Τεχνικός Οχημάτων,
δ) Τεχνικός Εφαρμογών Πληροφορικής,
ε) Σχεδιαστής Δομικών Έργων και Γεωπληροφορικής,
στ) Βοηθός Νοσηλευτή.

Το Μεταλυκειακό Έτος-Τάξη Μαθητείας έχει διάρκεια εννιά μηνών και συνδυάζει "Πρόγραμμα εκπαίδευσης στον χώρο εργασίας-Μαθητεία σε εργασιακό χώρο" 28 ωρών εβδομαδιαίως, επιμερισμένο σε τέσσερις ημέρες και 7ωρο εργαστηριακό μάθημα της ειδικότητας στο αρμόδιο ΕΠΑ.Λ. ή/και Εργαστηριακό Κέντρο (μία φορά την εβδομάδα).

Οι απόφοιτοι του Μεταλυκειακού Έτους-Τάξης Μαθητείας λαμβάνουν Πτυχίο Επαγγελματικής Ειδικότητας Εκπαίδευσης και Κατάρτισης επιπέδου 5 του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων, μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών πιστοποίησης των προσόντων τους από τον ΕΟΠΠΕΠ.

Στους μαθητευόμενους παρέχεται αποζημίωση που ορίζεται στο 75% επί του νόμιμου, νομοθετημένου, κατώτατου ορίου του ημερομισθίου και ασφαλιστική κάλυψη για το διάστημα του "Προγράμματος Εκπαίδευσης στον χώρο εργασίας".

Για αναλυτικές πληροφορίες σχετικά με την υλοποίηση και τη διαδικασία υποβολής αιτήσεων της α΄ φάσης εφαρμογής του Μεταλυκειακού Έτους-Τάξης Μαθητείας, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου, καθώς και να ενημερωθούν από τα ΕΠΑ.Λ. που συμπεριλαμβάνονται στην πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος.