AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

16 Φεβ 2017

Τι δήλωσε ο Μάρτιν Βερβέι στη Σάμο για τη συμφωνία Ε.Ε-Τουρκίας

Φωτογραφία αρχείου

Στο κοινό σχέδιο δράσης για την εφαρμογή της Δήλωσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία αναφέρθηκε εκτενώς μιλώντας στα Μ.Μ.Ε της Σάμου ο συντονιστής της συμφωνίας, Μάρτιν Βερβέι.

Ο κ. Βερβέι αναφέρθηκε στα θετικά αποτελέσματα που έχει επιφέρει η εφαρμογή της συμφωνίας, μειώνοντας κατά 97% τις αφίξεις μεταναστών στα νησιά.

Επισήμανε τα βήματα που έχουν γίνει για την καλύτερη διαχείριση του μεταναστευτικού και ενημέρωσε για αυτά που πρόκειται να γίνουν για τη βελτίωση της κατάστασης.

Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στην αύξηση του προσωπικού στις υπηρεσίες ασύλου σε πρώτο βαθμό, τις υποθέσεις που έχουν εξεταστεί και αφορούν υποθέσεις ευάλωτων αιτούντων και οικογενειακής επανένωσης . Ήδη δήλωσε ότι έχουν μεταφερθεί από τα νησιά στην ενδοχώρα 5.000 μετανάστες. Για τους άλλους είπε ότι γίνονται προσπάθειες για την επίσπευση των διαδικασιών εξέτασης ασύλου στην πρωτοβάθμια επιτροπή μέσω και νέων ατόμων που ήδη εκπαιδεύονται για αυτό τον σκοπό. 

Επίσης στόχος της Ε.Ε είναι να ενισχύσει και τις δευτεροβάθμιες επιτροπές ασύλου οι οποίες από έξι σε όλα τα νησιά έχουν αυξηθεί σε δεκατρείς. Ακόμη ο κ. Βερβέι ενημέρωσε τους δημοσιογράφους ότι υπάρχει σε ισχύ πρόγραμμα του Διεθνή Οργανισμού Μετανάστευσης για εθελούσια επιστροφή. Για όσους όμως δεν επιθυμούν να γυρίσουν στην Τουρκία και από εκεί στις χώρες προέλευσής τους θα πρέπει σύμφωνα με τον κ. Βερβέι να υπάρξει προαναχωρησιακός χώρος για να κρατούνται οι παραβατικοί και όσοι δεν δικαιούνται ασύλου.

Από την πλευρά του κ. Βερβέι έγινε σαφές ότι η αποσυμφόρηση πρέπει να γίνει με τέτοιο τρόπο ώστε να μην τεθεί σε κίνδυνο η συμφωνία.

Όπως εξήγησε τα άτομα που πρέπει να επανενωθούν με τις οικογένειές τους η δεν πρέπει να γυρίσουν στην Τουρκία γενικότερα μπορούν να μετακινούνται στην ηπειρωτική χώρα. Για τους άλλους η γείτονα χώρα έχει κάνει σαφές ότι δεν θα δεχτεί πίσω όσους έχουν μεταφερθεί από τα νησιά στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων για το πόσο έτοιμοι είναι να έρθουν σε κόντρα με την τοπική κοινωνία ο κ. Βερβέι τόνισε πολλές φορές ότι είναι απαραίτητο να υπάρξει η συμφωνία με την τοπική αυτοδιοίκηση για να γίνει ο συγκεκριμένος χώρος είτε εκτός του Κέντρου η μέσα στο υπάρχον hotspot αρκεί να βρεθεί ένας προσωρινός χώρος για να μεταφερθούν οι μετανάστες κατά την διάρκεια των εργασιών κατασκευής του.

Νωρίτερα ο κ. Βερβέι είχε συναντήσεις με τον δήμαρχο και τον Αντιπεριφερειάρχη Σάμου προκειμένου να ακούσει τους προβληματισμούς τους για το θέμα αλλά και για να βρεθεί κοινή λύση για την καλύτερη διευθέτηση της μεταναστευτικής κρίσης.

Πηγή: era-aegean.gr