AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

16 Φεβ 2017

Στη Σάμο αρχίζει το πρόγραμμα ενίσχυσης προσφύγων από την Ύπατη Αρμοστεία


Η Ύπατη Αρμοστεία του Ο.Η.Ε για τους Πρόσφυγες σε συνεργασία με την οργάνωση "Samaritan’s Purse" ξεκινάει το πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης μέσω προπληρωμένων καρτών αυτή την εβδομάδα στη Σάμο. 

Το πρόγραμμα αποτελεί μέρος της ανθρωπιστικής στήριξης σε άτομα και οικογένειες, ώστε να καλύψουν τις πιο βασικές ανάγκες τους, όπως επιπλέον φαγητό, επικοινωνία, προϊόντα ατομικής υγιεινής, μετακινήσεις, ρουχισμό και εκπαιδευτικό υλικό για παιδιά. Βασικά είδη φαγητού και ιατρικές υπηρεσίες θα εξακολουθήσουν να παρέχονται.

"Το πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης στόχο έχει την ενδυνάμωση και την αποκατάσταση του αισθήματος αξιοπρέπειας ενώ προσφέρει τη δυνατότητα επιλογής στους πρόσφυγες και μετανάστες ως προς την αντιμετώπιση των βασικών τους αναγκών", λέει η Rose de Jong, επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας στο Γραφείο Σάμου. Η Υ.Α αναμένει ότι αυτή η παρέμβαση θα έχει ένα σημαντικά θετικό αντίκτυπο στις τοπικές επιχειρήσεις και στα καταστήματα.

Στους δικαιούχους που πληρούν τα κριτήρια θα παρέχονται προπληρωμένες κάρτες που θα ανατροφοδοτούνται μηνιαία, με συγκεκριμένο ποσό που υπολογίστηκε  με βάση την κάλυψη των βασικών εξόδων στην Ελλάδα (εκτός του ενοικίου/και του ποσού διαμονής), σύμφωνα με τα οριζόμενα κριτήρια που συμφωνήθηκαν με την ελληνική κυβέρνηση. Οι κάρτες θα επιτρέπουν την ανάληψη μετρητών από κάθε ΑΤΜ καθώς επίσης και τις αγορές από εμπορικά καταστήματα με τη χρήση τερματικών μηχανών μόνο εντός Ελλάδας. Το ποσό της οικονομικής ενίσχυσης που θα λαμβάνεται μηνιαίως εξαρτάται από το μέγεθος της οικογένειας. Το ελάχιστο ποσό θα είναι 90 ευρώ για ένα άτομο, ενώ το μέγιστο ποσό για πολυμελείς οικογένειες θα ανέρχεται έως και τα 330 ευρώ.

Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου προγράμματος οικονομικής ενίσχυσης που ξεκίνησε στην Ελλάδα από το 2016. Όλοι οι χώροι φιλοξενίας προσφύγων στην ηπειρωτική χώρα έχουν ήδη εισάγει αυτό το πρόγραμμα. Στην Κω, Λέρο, και Λέσβο, η οκονομική βοήθεια μέσω καρτών ξεκίνησε πιλοτικά από τα τέλη του 2015, με επιτυχή αποτελέσματα. Ο στόχος είναι να έχουν καταγραφεί στο πρόγραμμα όλοι οι δικαιούχοι αιτούντες άσυλο μέχρι τέλος Μαρτίου του 2017. 

Advertisement