AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

11 Αυγ 2017

Οι εκδηλώσεις για τα 70 χρόνια από την ίδρυση του Δημοκρατικού Στρατού στη Σάμο


Ολοκληρώθηκαν πριν από λίγες μέρες οι εκδηλώσεις τιμής στα 70 χρόνια από την ίδρυση του Δημοκρατικού Στρατού Σάμου (Δ.Σ.Σ).

Οι εκδηλώσεις έλαβαν χώρα στην αυλή του Ηγεμονικού Μεγάρου, το οποίο χρησιμοποιήθηκε ως φυλακή κατά την περίοδο του εμφυλίου πολέμου.

Εκεί έγινε η δραματοποιημένη παρουσίαση της πορείας του Δ.Σ.Σ ενώ ομιλία πραγματοποίησε η Δήμητρα Παντάπαση, γραμματέας της Τ.Ε. Σάμου του ΚΚΕ, η οποία αναφέρθηκε στα γεγονότα, στις συνθήκες που οδήγησαν στην απόφαση για ίδρυση του Δ.Σ.Ε και τις ιδιαιτερότητες που είχε να αντιμετωπίσει ο Δ.Σ.Σ δρώντας σε ένα νησί. 

Η ομιλία επικεντρώθηκε "στο χαρακτήρα του αγώνα του αγώνα του ΔΣ, στα συμπεράσματα και διδάγματα που βγαίνουν από τη μελέτη της περιόδου για τη στρατηγική και τα καθήκοντα που μπαίνουν βάση αυτής για το ΚΚΕ και το λαϊκό κίνημα. Τέλος, έκανε αναφορά στις ολοένα οξυνόμενες ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις και τον κίνδυνο μιας τοπικής ή περιφερειακής σύγκρουσης στην περιοχή μας και τη στάση του κινήματος σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο".

Στο χώρο υπήρχαν ταμπλώ με την πορεία του ΔΣΣ, τα ονόματα όσων έπεσαν σε μάχες, εκτελέστηκαν από στρατοδικεία, πέθαναν στα στρατόπεδα ή δολοφονήθηκαν από την απελευθέρωση ως το 1949.

Η εκδήλωση αποτέλεσε την κορύφωση μιας σειράς εκδηλωσεων: προβολή του ντοκιμαντέρ της Κ.Ε. "Τι κι αν έπεσε ο Γράμμος, εμείς θα νικήσουμε" και καταθέσεις στεφανιών στο μνημείο στον Κέρκη και στο κοινοτάφιο στη Λέκκα.