AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

28 Σεπ 2017

"Άμεση λύση στο εμπάργκο απόπλου τουρκικών πλοίων προς τα νησιά μας"


Επιστολή προς τους υπουργούς Ναυτιλίας και Τουρισμού απέστειλε η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Χριστιάνα Καλογήρου. Αφορμή στάθηκε η πρόσφατη απαγόρευση απόπλου πλοίων με τουρκική σημαία από τα τουρκικά παράλια προς τα ελληνικά νησιά.

Ειδικότερα, απευθυνόμενη προς τον Παναγιώτη Κουρουμπλή και την Έλενα Κουντουρά, αντίστοιχα, η κ. Καλογήρου χαρακτηρίζει το ζήτημα ως "ύψιστης σημασίας" και ζητά από την ελληνική κυβέρνηση να ενεργήσει άμεσα για την εξεύρεση λύσης.

Πιο αναλυτικά, η Περιφερειάρχης σημειώνει ότι "η τουριστική συνεργασία Ελλάδος και Τουρκίας, από τους κύριους τομείς της εμπορικής συνεργασίας των δύο χωρών, αποτέλεσε ίσως τον σημαντικότερο παράγοντα που οδήγησε τους δύο λαούς σε ευρύτερες συνεργασίες, όχι μόνο οικονομικού αλλά και πολιτιστικού και κοινωνικού ενδιαφέροντος. Τα τελευταία χρόνια η συνεργασία αυτή και από τις δύο πλευρές μεγάλωσε, οργανώθηκε με σημαντικές επενδύσεις και απέφερε σημαντικά οφέλη στις τοπικές οικονομίες.

Στο Βόρειο Αιγαίο τα τελευταία χρόνια η εντυπωσιακή αύξηση των Τούρκων επισκεπτών έχει προσφέρει σημαντικότατες ανάσες στην τοπική οικονομία, αφού για τα περισσότερα νησιά αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες αγορές ξένων επισκεπτών. Ως τοπική αυτοδιοίκηση, μαζί με τους τοπικούς φορείς, επενδύσαμε στην αύξηση του τουριστικού ρεύματος με μια σειρά από προωθητικές δράσεις στην αγορά της γείτονος χώρας και ήδη σχεδιάζουμε και προγραμματίζουμε νέες για την ερχόμενη περίοδο.

Η είδηση της απαγόρευσης της ακτοπλοϊκής συγκοινωνίας με πλοία με τουρκική σημαία από τα τουρκικά παράλια προς τα ελληνικά νησιά έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία στους τουριστικούς φορείς, αλλά και στους κατοίκους των νησιών μας, που διαβλέπουν τα καταστροφικά αποτελέσματα που αυτή μπορεί να προκαλέσει.

Θεωρούμε το ζήτημα ύψιστης σημασίας και πιστεύουμε ότι έτσι πρέπει να εκληφθεί και από την Ελληνική Κυβέρνηση, ενεργώντας άμεσα για την εξεύρεση λύσης.

Έχω τη βεβαιότητα ότι οι ενέργειές σας θα οδηγήσουν σύντομα στη θετική έκβαση αυτού του ζητήματος» καταλήγει η Χριστιάνα Καλογήρου.

Σημειώνεται ότι σε ανακοίνωσή του την Τετάρτη το ελληνικό υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής ανέφερε ότι ομαλή ροή τουριστικών, επιβατηγών και εμπορικών πλοίων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας έχει θετικές συνέπειες, τόσο για την οικονομία των δύο χωρών, όσο και για την επικοινωνία μεταξύ των λαών τους. Το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής παραμένει ανοιχτό σε διάλογο με την Τουρκία για την αμοιβαίως επωφελή ενίσχυση του θαλάσσιου τουρισμού και των ακτοπλοϊκών συνδέσεων, υπό την προϋπόθεση ότι τηρούνται αφενός η ελληνική νομοθεσία για την πάταξη παράνομων ναυλώσεων τουριστικών σκαφών και αφετέρου η διεθνής και ενωσιακή νομοθεσία για την επιθεώρηση πλοίων".