AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

21 Σεπ 2017

Τα προβλήματα των κατοίκων των Κονταίικων Σάμου


Η Αδέσμευτη Κίνηση Πολιτών Σάμου, μετά από επίσκεψη των στελεχών της στην τοπική κοινότητα Κονταίικων και της σχετικής ενημέρωσης που είχαν από τον πρόεδρο της κοινότητας, Σταμάτη Παγωνδιώτη, και τους κατοίκους, γνωστοποίησε μια σειρά από ζητήματα που απασχολούν τους κατοίκους και επιδρούν αρνητικά στη διαβίωσή τους.

Τα ζητήματα αυτά είναι τα εξής:

ΥΔΡΕΥΣΗ - ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ

Το χωριό υδροδοτείται από την πηγή Επτά Φλέβες που βρίσκεται σε υψόμετρο 900 μέτρων περίπου στο όρος Καρβούνη. Οι αρχικές εργασίες υδροδότησης του χωριού είχαν ξεκινήσει τη δεκαετία του ΄60 με μάστευση της πηγής της Αγίας Τριάδας και εγκατάσταση δικτύου που στη συνέχεια επεκτάθηκε μέχρι τη πηγή Επτά Φλέβες. Για την τροφοδότηση του δικτύου ύδρευσης με νερό χρησιμοποιείται μία δεξαμενή χωρητικότητας περίπου 50 κυβικών μέτρων. Επικουρικά το δίκτυο ύδρευσης τροφοδοτείται με νερό και από γεώτρηση στη θέση Κυριακούδες. Για την άρδευση χρησιμοποιείται ξεχωριστό δίκτυο που τροφοδοτείται από μία δεξαμενή χωρητικότητας περίπου 200 κυβικών μέτρων. Με εθελοντική εργασία του προέδρου και των κατοίκων του χωριού καθαρίστηκε κατά το τρέχον έτος η δεξαμενή και η μάστευση της πηγής. Από το υπάρχον δίκτυο ύδρευσης τροφοδοτείται και ο οικισμός Μεγάλη Λάκκα.

Στο χωριό δεν υπάρχει μονάδα βιολογικού καθαρισμού υγρών αποβλήτων και τα λύματα πέφτουν μετά το τέλος του αποχετευτικού δικτύου σε παρακείμενο ρέμα. Στο παρελθόν είχαν γίνει ενέργειες να συνδεθεί το αποχετευτικό δίκτυο του χωριού με το βιολογικό Καρλοβάσου αλλά δεν καρποφόρησαν. Για τις ανάγκες του χωριού υπάρχει κατατιθέμενη εδώ και δύο χρόνια στην περιφέρεια μελέτη κατασκευής μονάδας βιολογικού καθαρισμού λυμάτων, προϋπολογισμού 1.100.000 ευρώ. Σοβαρότατο πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι οικίες που βρίσκονται στην είσοδο του χωριού από το δρόμο του Καρλοβάσου λόγω έλλειψης δικτύου αποχέτευσης, παρότι βρίσκονται εντός των ορίων του οικισμού της κοινότητας. Οι κάτοικοι των οικιών αυτών είναι αναγκασμένοι να καταβάλουν στο Δήμο ανταποδοτικό τέλος 70 ευρώ κάθε φορά που το βοθροφόρο του Δήμου περισυλλέγει τα λύματα των βόθρων τους. Δεκατρείς κάτοικοι που θεωρούν ότι αδικούνται αιτούνται ενυπογράφως να γίνει επέκταση του δικτύου αποχέτευσης, καθώς επίσης και να μη καταβάλουν το ανταποδοτικό τέλος αποχέτευσης μέχρι να γίνει η επέκταση του δικτύου. 
ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ

Η περισυλλογή των απορριμμάτων από τους κάδους γίνεται τρεις φορές την εβδομάδα. Οι κάδοι απορριμμάτων είναι στην πλειοψηφία τους σπασμένοι και χωρίς καπάκια, επίσης οι κάδοι δεν πλένονται ποτέ. Οι δρόμοι του χωριού και οι κοινόχρηστοι χώροι είναι καθαροί με προσωπική μέριμνα και εργασία του ίδιου του προέδρου. Ο Δήμος δεν ανταποκρίνεται άμεσα στην διάθεση εργατικού προσωπικού καθαριότητας. 

ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΦΩΤΙΣΜΟΣ

Δεν αναφέρθηκαν προβλήματα στο δημοτικό φωτισμό. Η αντικατάσταση των καμένων λαμπτήρων γίνεται χωρίς μεγάλη καθυστέρηση, τις περισσότερες φορές με την προσωπική εργασία του προέδρου, διότι ο Δήμος δεν προβαίνει στην έγκαιρη αντικατάσταση αυτών. Η κοινότητα έχει προβεί σε αίτηση προμήθειας και εγκατάστασης τριών επιτοίχιων φωτιστικών, αλλά μέχρι σήμερα αυτά δεν έχουν τοποθετηθεί.  
ΟΔΟΠΟΙΙΑ - ΟΔΙΚΗ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν υπήρξαν παράπονα των κατοίκων για τη συντήρηση του αγροτικού οδικού δικτύου. Η συντήρηση των δρόμων κατά το τρέχον έτος έγινε με καθυστέρηση, αλλά πραγματοποιήθηκε χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Το χωριό δεν διαθέτει συγκοινωνία με λεωφορεία του ΚΤΕΛ. Ένα πρόβλημα που παρατηρείται σε πολλά χωριά της Σάμου και στενοχωρεί του κατοίκους του χωριού, οι οποίοι μιλούν για εγκατάλειψη και αδιαφορία της πολιτείας και του Δήμου.  
ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ - ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΕΡΓΩΝ
Ζητήθηκε από τον πρόεδρο να επισπευτούν οι ενέργειες επέκτασης του αποχετευτικού δικτύου προκειμένου να συνδεθούν με αυτό οι οικίες που βρίσκονται στην είσοδο του χωριού. Επίσης, να προχωρήσουν οι όποιες γραφειοκρατικές ενέργειες απαιτούνται και να ενταχθεί σε πρόγραμμα χρηματοδότησης η μελέτη που έχει υποβληθεί για την κατασκευή βιολογικού καθαρισμού λυμάτων του χωριού.

Ζητήθηκε επίσης από τον πρόεδρο η ένταξη σε πρόγραμμα χρηματοδότησης της επίσης υποβληθείσας μελέτης ανάπλασης του αύλειου χώρου του σχολείου, ύψους 800.000 ευρώ που σήμερα χρησιμοποιείται για αθλοπαιδιές και δημόσιο χώρο στάθμευσης.

Απαιτούνται να γίνουν σκυροδετήσεις ορισμένων αγροτικών δρόμων που είναι πολυσύχναστοι, όπως ο δεύτερος περιφερειακός δρόμος του χωριού προς τον Άγιο Θεράποντα. Κατά τις μετρήσεις του προέδρου απαιτούνται σκυροδετήσεις δρόμων σε συνολικό μήκος 800 μέτρων περίπου.

Τέλος απαιτούνται οι εμπλεκόμενες αρμόδιες υπηρεσίες να προβούν στη διευθέτηση και καθαρισμό των παραδοσιακών μονοπατιών του χωριού. 

ΛΟΙΠΑ ΘΕΜΑΤΑ 

Το χωριό το επισκέπτεται γιατρός μία φορά την εβδομάδα. Δεν αναφέρθηκαν προβλήματα γύρω από την υγειονομική φροντίδα και περίθαλψη των κατοίκων, Ζητήθηκε η παρέμβαση του Δήμου, προκειμένου να σταματήσει το απαράδεκτο φαινόμενο απόρριψης άχρηστων αντικειμένων στα ρέματα. Προτάθηκε να υπάρξει πρόγραμμα περισυλλογής βαρέων και ογκωδών αντικειμένων σε γνώση των κατοίκων. Έχουν γίνει αιτήσεις κατεδάφισης 4 ετοιμόρροπων και επικίνδυνων για την ασφάλεια των κατοίκων, παλαιών οικιών εντός του χωριού.

Ο πρόεδρος έθεσε ζήτημα σύνταξης σοβαρής και κατευθυνόμενης από επιστημονικό προσωπικό μελέτης για τον τρόπο ανάπτυξης του χωριού, την επιστροφή των κατοίκων και την αύξηση της επισκεψιμότητας, θέμα που ενδιαφέρει κατά τη γνώμη μας όλες τις κοινότητες του νησιού μας.