AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

25 Σεπ 2017

Σεβαστάκης σε Μουζάλα: "Τι θα κάνετε για την αποσυμφόρηση του hotspot Σάμου;"Ερώτηση προς τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα σχετικά με την αποσυμφόρηση του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης Σάμου κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής Σάμου του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Σεβαστάκης, από κοινού με τον συνάδελφό του Γιώργο Ψυχογιό (Κορινθίας).


Ειδικότερα, όπως σημειώνουν οι δύο βουλευτές, "μετά από ένα μεγάλο διάστημα σταθερότητας, ισορροπίας και καλής διαχείρισης, οι προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές προς τη Σάμο αυξήθηκαν δραματικά, ιδίως από το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου και μετά. Η χωρητικότητα του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης (hot-spot) έχει προ πολλού ξεπεραστεί, όπως και οι δυνατότητες των υποδομών της πρωτεύουσας. Η πόλη της Σάμου είναι το διοικητικό και πολιτικό κέντρο του νομού, με πυκνό αστικό ιστό και εύθραυστο κοινωνικό οικοσύστημα. Επί πολλά χρόνια η πρωτεύουσα έχει αφομοιώσει τις μεγάλες διακυμάνσεις του προσφυγικού φαινομένου ως προς τα αριθμητικά, οργανωτικά και πολιτιστικά του χαρακτηριστικά. Αναπτύχθηκε ένα σοβαρό κίνημα αλληλεγγύης και ποιότητας. Εξάλλου, όπως έχουμε επισημάνει και σε συναντήσεις μας με φορείς, τα μέλη της Αυτοδιοίκησης, τον Δήμαρχο Σάμου, τον Αντιπεριφερειάρχη, την Περιφέρεια Β. Αιγαίου και μέλη της Κυβέρνησης, αλλά και σε προηγούμενη επίκαιρη ερώτηση που συζητήθηκε στη Βουλή (ημ. κατάθεσης 15-11-2016, αρ.210), η υπερσυγκέντρωση μεγάλου πληθυσμού στα νησιά δεν είναι η ενδεδειγμένη βάσει και της μικρής αντοχής του πληθυσμού και των υποδομών.  

Ενώ έχει υπάρξει σαφής και διαρκής δέσμευση για την αποσυμφόρηση του νησιού για οργάνωση της διαμονής τους βάσει των πολιτιστικών ιδιαιτεροτήτων των προσφύγων-μεταναστών και το διαχωρισμό των παραβατικών - ποινικών συμπεριφορών, την επιτάχυνση των διαδικασιών των Επιτροπών Ασύλου-Προσφυγών  και της ενίσχυσής τους με το απαραίτητο προσωπικό, εντούτοις και πάλι χρειάζεται να ληφθούν άμεσα μέτρα για την επίλυση μιας σειράς προβλημάτων. Η υπερσυγκέντρωση μεγάλου αριθμού ανθρώπων με ποικίλες πολιτιστικές καταβολές, δημιουργεί συχνά συνθήκες έντασης. Αυτό υπογραμμίζει εκ νέου την ανάγκη για αποσυμφόρηση και μετακίνηση ικανού αριθμού προσφύγων και μεταναστών προς κέντρα της ενδοχώρας, που έχουν μεγαλύτερες δυνατότητες και καλύτερες συνθήκες φιλοξενίας, εφαρμόζοντας πιο ορθολογική κατανομή.

Έτσι, ενώ όσον αφορά στη λήψη ειδικών μέτρων ανακούφισης των κατοίκων των νησιών του Β. Αιγαίου έχουν γίνει θετικά βήματα, έχουν υπάρξει γενναίες χρηματοδοτήσεις για τα έργα της Περιφέρειας Β. Αιγαίου και ενώ το κυβερνητικό έργο αποδεικνύεται επιτυχές για την αναπτυξιακή κατεύθυνση των νησιών του Β. Αιγαίου και του νομού Σάμου ειδικότερα -όπως επίσης υπάρχει όχι μόνο σταθεροποίηση αλλά και ενδείξεις ανάκαμψης στην εκπαίδευση, την υγεία, την πρόνοια, εντούτοις η νέα ένταση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών και η συγκέντρωση πληθυσμών πάνω από τις δυνατότητες των νησιών, δημιουργούν αντικειμενικές δυσκολίες για όλους.

Στη Σάμο ειδικότερα, η φετινή τουριστική περίοδος κλείνει με θετικό απολογισμό, οι προκρατήσεις για την επόμενη χρονιά βρίσκονται σε πολύ καλά επίπεδα, οι επαγγελματίες του τουρισμού επενδύουν σε κτηριακές υποδομές, ενώ τα ποικίλα αναπτυξιακά προγράμματα δίνουν ευκαιρίες για οικονομική πρόοδο σε πολλούς τομείς της οικονομίας (αγροτική παραγωγή, μικρές επιχειρήσεις, μεταποίηση, εκπαίδευση, τουρισμός κοκ). 

Επειδή είναι σημαντικό να συνεχιστεί η σταθερή πορεία ανάκαμψης της οικονομίας και να ενδυναμωθεί η αναπτυξιακή προοπτική της Σάμου και του νομού Σάμου γενικότερα.

Επειδή το ευρωπαϊκό, ανθρωπιστικό, δημοκρατικό πρόσημο της κοινωνίας της Σάμου είναι ισχυρό και η αλληλεγγύη που έχει επιδείξει και επιδεικνύει η τοπική κοινωνία χρειάζεται να στηριχθεί.

Επειδή είναι απαραίτητη η ανθρωπιστική, καθολική και ορθολογική διαχείριση των προσφυγικών-μεταναστευτικών πληθυσμών που έχουν υπερσυγκεντρωθεί στα νησιά του Β. Αιγαίου, με βάση το ευρωπαϊκό κεκτημένο και τις ισχύουσες συμφωνίες.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Ποιες είναι οι ενέργειες τις οποίες θα δρομολογήσει και με ποιο χρονοδιάγραμμα, βάσει του οποίου θα γίνει αποσυμφόρηση της Σάμου και θα επανέλθει η ομαλή λειτουργία του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης Σάμου;".

* Στο μεταξύ, με ομάδα νέων αγροτών συναντήθηκε το περασμένο Σάββατο στη Σάμο ο Δημήτρης Σεβαστάκης. Συζήτησαν τους τρόπους συμμετοχής των αγροτών στο «πρόγραμμα βελτιώσεων» του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, ώστε να μην απαιτούνται μεγάλα προσωπικά κεφάλαια από τον αγρότη στη φάση υλοποίησης. Κατατέθηκαν ιδέες από τους συμμετέχοντες και τον γεωπόνο-μελετητή Γιώργο Παππά.

Την ίδια μέρα ο βουλευτής συμμετείχε σε δείπνο εργασίας των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας της Σάμου, που παρατέθηκε από επιχειρηματίες του νησιού στο ξενοδοχείο “Samaina Inn”, με στόχο τη στήριξη της σχέσης του Πανεπιστημίου με την τοπική κοινωνία. Συμμετείχαν αυτοδιοικητικά στελέχη, στελέχη της εκπαίδευσης, της παραγωγής και της αγοράς. Συζητήθηκαν θεσμικά και οργανωτικά θέματα που σχετίζονται με τον νέο νόμο για τα ΑΕΙ. 

Την Κυριακή o κ. Σεβαστάκης επισκέφθηκε τον Παγώνδα. Αρχικά βρέθηκε στο Δημοτικό Σχολείο του χωριού, όπου είχε συζήτηση με τη διευθύντρια κ. Κούτρα, τον εκπαιδευτικό κ. Κατζώρα και τον τ. διευθυντή κ. Αξιώτη. Εκτός της ενίσχυσης σε ό,τι αφορά την εκπαιδευτική διάσταση, εκτέθηκαν και οι δυσκολίες πρόσβασης στο σχολικό κτήριο, λόγω των κακοτεχνιών του δρόμου.


Ακολούθησε συνάντηση με τον πρόεδρο του τοπικού συμβουλίου Παγώνδα, κ. Τσάτσο, το στέλεχος του ΕΟΣΣ κ. Κνήτου και τον ιατρό κ. Καραμανώλη.