AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

5 Δεκ 2017

Τι είπαν οι δήμαρχοι Σάμου-Λέσβου-Χίου έξω από το Μαξίμου

 
Για την κατάσταση που επικρατεί στα νησιά που δέχονται τις μεγαλύτερες προσφυγικές ροές και για τις προτάσεις και τις θέσεις των δημάρχων τους σχετικά με τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης ενημερώθηκε την Τρίτη ο Αλέξης Τσίπρας, κατά τη συνάντηση που είχε στο Μαξίμου με τους δημάρχους Σάμου, Λέσβου και Χίου.
 
Πιο αναλυτικά, περίπου μία ώρα διήρκησε η συνάντηση του Πρωθυπουργού και του υπουργού Επικρατείας Αλέκου Φλαμπουράρη με τους δημάρχους των νησιών του Βορειοανατολικού Αιγαίου που βιώνουν τις συνέπειες της προσφυγικής κρίσης, Σπύρο Γαληνό (Λέσβου), Μανώλη Βουρνούς (Χίου) και Μιχάλη Αγγελόπουλο (Σάμου).
 
Μετά το πέρας της, και οι τρεις δήμαρχοι δήλωσαν ικανοποιημένοι, καθώς, όπως είπαν, ο Πρωθυπουργός ήταν ενήμερος για τα προβλήματα και συμφώνησε στην ανάγκη να αποσυμφορηθούν τα νησιά.
 
Ο κ. Γαληνός υπογράμμισε πως η συνάντηση ζητήθηκε από τους δημάρχους τη Δευτέρα και ο Πρωθυπουργός τούς είδε αμέσως, κάτι που, όπως υπογράμμισε, ο δήμαρχος Λέσβου, αποδεικνύει τη σοβαρότητα με την οποία αντιμετωπίζεται το ζήτημα από την κυβέρνηση. Παράλληλα, σημείωσε ότι ζητήθηκε από τον Πρωθυπουργό η άμεση κινητοποίηση ώστε να βρεθεί η λύση το συντομότερο δυνατό. "Βρήκαμε απόλυτη κατανόηση" είπε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας ότι "η Λέσβος βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, δεν μπορούμε να μένουμε στη συμφωνία".
 
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο δήμαρχος Χίου Μανώλης Βουρνούς, ο οποίος ανέφερε ότι κάποιες παρεμβάσεις σε θεσμικό πλαίσιο που αφορούν στη συμφωνία για τις επιστροφές στην Τουρκία χρειάζονται χρόνο, ωστόσο τα νησιά δεν μπορούν να περιμένουν. "Έχουμε ξεπεράσει κάθε ανεκτή κατάσταση και για την τοπική κοινωνία και στους πρόσφυγες" δήλωσε, σημειώνοντας πως έμεινε ικανοποιημένος από την συνάντηση.
 
"Είμαστε εδώ και διεκδικούμε το αυτονόητο, δηλαδή την αποσυμφώρηση και, σύμφωνα με όσα συζητήσαμε, θα γίνει" τόνισε από την πλευρά του, ο δήμαρχος Σάμου Μιχάλης Αγγελόπουλος.
 
Στη συνάντηση συμμετείχε εκ μέρους των επιμελητηρίων και των τριών νησιών ο β΄ αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Λέσβου, Παρασκευάς Φραντζέσκος, ο οποίος δήλωσε ότι έθεσε στον Αλέξη Τσίπρα το ζήτημα του μειωμένου ΦΠΑ. Όπως τόνισε, "ο Πρωθυπουργός ήταν ενήμερος και ειλικρινής. Κάνει τα πάντα για τη διατήρηση, αλλά παράλληλα σχεδιάζει και τις επόμενες μέρες".
 
Επιπλέον, ανέφερε πως τα επιμελητήρια διεκδικούν εδώ και πολύ καιρό το μεταφορικό ισοδύναμο, ζήτημα για το οποίο ο Πρωθυπουργός ήταν επίσης απόλυτα ενημερωμένος και, όπως διευκρίνισε ο εκπρόσωπος των επιμελητηρίων των νησιών, συζητήθηκε όχι σε επίπεδο παράτασης, αλλά μόνιμης λύσης.

 
ΑΠΕ-ΜΠΕ


Τι έγραψε ο Μιχ. Αγγελόπουλος στο Facebook για τη συνάντηση:

Στο μεταξύ, σε ανάρτησή του στο Facebook, ο δήμαρχος Σάμου σημείωσε:
 
"Δυναμική και ουσιαστική η σημερινή κινητοποίηση που διοργάνωσαν οι δήμοι Σάμου, Λέσβου και Χίου έξω από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής για την κατάσταση στα νησιά μας και την αποσυμφόρηση των hot-spots.
 
Εκτός απ' αυτό το πάγιο αίτημα μας, ζητήθηκε από τον Πρωθυπουργό να ανοίξει η συζήτηση για τη διατήρηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ. Υπήρξε δέσμευση ότι και αυτό το θέμα θα εξεταστεί αφού ολοκληρωθεί η προγραμματισμένη για τις 7 και 8 του μηνός επίσκεψη Ερντογάν στη χώρα μας. Οι προσπάθειές μας θα συνεχιστούν με αμείωτο ζήλο για να προασπίσουμε τα δικαιώματα 210.000 ακριτών, νησιωτών του ΒΑ Αιγαίου, αλλά και για να δοθεί τέλος στην απάνθρωπη ταλαιπωρία που υφίστανται δεκάδες χιλιάδες εγκλωβισμένοι στα νησιά μας".