AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

9 Μαρ 2018

Παρουσίαση βιβλίου του Σαμιώτη καθηγητή Κώστα Σοφούλη στην Αθήνα στις 15/3


Το νέο βιβλίο του Σαμιώτη ομότιμου καθηγητή Πανεπιστημίου Αιγαίου, Κώστα Σοφούλη, με τίτλο "Το ζυμάρι", θα παρουσιαστεί στην Αθήνα την Πέμπτη 15 Μαρτίου.

Η εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου θα αρχίσει στις 19:00, στη Λέσχη του Συλλόγου Αποφοίτων Κολλεγίου Αθηνών (Σ.Α.Κ.Α), Στεφάνου Δέλτα 15, στο Ψυχικό.

Την παρουσίαση συνδιοργανώνουν οι απόφοιτοι του Κολεγίου Αθηνών και οι εκδόσεις  "Επίκεντρο".

Για το βιβλίο θα μιλήσουν, ο Βαγγέλης Δημητριάδης, επιτ. σχολικός σύμβουλος και συγγραφέας, ο Κώστας Παπαδιαμάντης, πρόεδρος Δ.Σ του Σ.Α.Κ.Α και ο Κώστας Σοφούλης.

Πηγή: Era-Aegean.gr

Περίληψη του βιβλίου


Μπορεί ο Στέλιος, ο κεντρικός ήρωας της ιστορίας, να μη γνώριζε ότι o Έρασμος είχε κάποτε αναρωτηθεί «τι αξίζει ο άνθρωπος αν ο Θεός ενεργεί επ’ αυτού, όπως ο αγγειοπλάστης στον άργιλο;» αλλά ένα είναι βέβαιο. Ότι και ο ίδιος δεν ήταν με κανένα τρόπο διατεθειμένος να αφήσει τη ψυχή του σαν εύπλαστο ζυμάρι στα αυθαίρετα χέρια οποιουδήποτε δασκάλου. Είχε το διάβολο μέσα του και ήταν αποφασισμένος να χειριστεί τον εαυτό του σαν δική του αποκλειστικά υπόθεση, κρίνοντας πρόσωπο με πρόσωπο αν θα πάρει τη ζωή με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. 

Σε μια αιφνίδια στροφή της τύχης, ο Στέλιος βρέθηκε από το μικρό του πελαγονήσι, όπου μεγάλωνε σαν αγριοκάτσικο, στο οικοτροφείο ξακουστού σχολείου της πρωτεύουσας, όπου όλα του φάνηκαν σαν να έβγαιναν μέσα από την ομίχλη ενός φανταστικού κόσμου. Η νέα πραγματικότητα όρμησε αμέσως να τον κατακτήσει, αλλά ο ήρωάς μας ήξερε πώς να της αντισταθεί χωρίς να την κάνει εχθρό του. Έτσι, ζώντας ανάμεσα στις δύο του πλέον «πατρίδες», το νησί στις διακοπές και το οικοτροφείο τις υπόλοιπες μέρες του χρόνου, ο Στέλιος διαμορφώνει με μαεστρία τη δική του ζωή και στο τέλος, ήρωας των αποκλειστικά δικών του αποφάσεων, ανατρέπει την πορεία που για όλους φαινόταν ότι θα ήταν αναπότρεπτη. Θα τελειώσει το σχολείο αρνούμενος να μείνει ζυμάρι στα χέρια του συστήματος και θα ξεκινήσει την επόμενη φάση της ζωής του έχοντας τη χαρούμενη αίσθηση ότι αποφάσισε εντελώς μόνος και ελεύθερος για το επόμενο βήμα. 

Στο μεταξύ, στα δέκα χρόνια της ζωής του στη Μεγάλη Σχολή θα έχει ζήσει, ακόμη και με τραυματικό τρόπο, τις αγωνίες των προβλημάτων της κοινωνίας που τον περιβάλλει σαν διπλός αναγκαστικός μανδύας, τον μισό στη μικροκοινωνία του νησιού του και τον άλλο μισό στο παρδαλό παρόν της Πρωτεύουσας. Στο τέλος, ο Στέλιος θα αναδειχτεί αναμφισβήτητα νικητής ενός αγώνα αδυσώπητης σύγκρουσης της συμβατικότητας, που τον ήθελε υπηρέτη της, με την ατομική ελευθερία του, που του πρόσταζε συνεχείς απελευθερωτικές εξεγέρσεις.

Σύντομο βιογραφικό του συγγραφέα (Πηγή: Biblionet.gr)


Ο Κώστας Μ. Σοφούλης γεννήθηκε στη Σάμο το 1937 και μεγάλωσε στην Αθήνα. Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Αιγαίου, περνά τον περισσότερο καιρό του στη Μυτιλήνη, που συνηθίζει να ονομάζει θετή πατρίδα του, αλλά ονειρεύεται να γυρίσει πίσω στη Σάμο, όπου επί του παρόντος περνάει αρκετές δημιουργικές μέρες το χρόνο. Στα μαθηματικά και φοιτητικά του χρόνια υπήρξε δραστήριο στέλεχος του αριστερού νεολαιίστικου κινήματος, και στη διάρκεια της Δικτατορίας των Συνταγματαρχών, κατέληξε στη φυλακή ύστερα από καταδίκη του Έκτακτου Στρατοδικείου ως ιδρυτικό μέλος της Δημοκρατικής Άμυνας.

Για πολλά χρόνια εργάστηκε ως οικονομικός συντάκτης στον Οικονομικό Ταχυδρόμο, το Βήμα και τα Νέα. Αφιέρωσε σημαντικό χρόνο στη μετάφραση επιστημονικών οικονομικών εγχειριδίων που αποτέλεσαν το θεμέλιο της Νεοθετικής οικονομικής σκέψης στη χώρα μας και συνέβαλε με πρωτότυπες επιστημονικές εργασίες του προς την ίδια κατεύθυνση. Μετά τη δικτατορία βρέθηκε φιλοξενούμενος επιστημονικός ερευνητής στην Οικονομική Σχολή της Στοκχόλμης και στη συνέχεια δίδαξε ως καθηγητής της έδρας George Miller στο Πανεπιστήμιο του Ιλλινόις.

Διετέλεσε Υποδιοικητής της Κτηματικής Τράπεζας και στη συνέχεια Διοικητής της ΕΤΒΑ, αφού προηγουμένως είχε περάσει για αρκετό διάστημα από τη Δημόσια Επιχείρηση Πολεοδομίας και Στέγασης (ΔΕΠΟΣ) ως βοηθός Γενικός Διευθυντής. Το 1984 ανέλαβε Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επί πέντε χρόνια ασχολήθηκε σχεδόν αποκλειστικά με την οργάνωσή του. Διετέλεσε Βουλευτής του Νομού Σάμου κατά την τριετία 1993-96.

Τίτλοι βιβλίων του στη βάση Biblionet.gr

(2017) Αναφορά στο αρχιπέλαγος, Γαβριηλίδης
(2017) Το ζυμάρι, Επίκεντρο
(2015) Η επιστροφή, Γαβριηλίδης
(2013) Το πανεπιστήμιο ως σχολείο, Gutenberg - Γιώργος & Κώστας Δαρδανός
(2000) Για το σύγχρονο δημόσιο πανεπιστήμιο, Τυπωθήτω
(1997) Αντιστάσεις, Τυπωθήτω

Συμμετοχή σε συλλογικά έργα

(2010) Το πανεπιστήμιο σήμερα, Θεμέλιο
(2007) Η μεταρρύθμιση του ελληνικού πανεπιστημίου, Εκδόσεις Παπαζήση
(2001) Το παρόν και το μέλλον των σχολικών βιβλιοθηκών, Πανελλήνια Ομοσπονδία Εκδοτών Βιβλιοπωλών [εισήγηση]
(1998) Η περιβαλλοντική πολιτική στην Ελλάδα, Τυπωθήτω [κείμενα, επιμέλεια σειράς]

Μεταφράσεις

(1985) Myrdal, Gunnar, 1898-1987, Το πολιτικό στοιχείο στην οικονομική θεωρία, Εκδόσεις Παπαζήση
(1973) Levinson, Charles, Πληθωρισμός, Εκδόσεις Παπαζήση

Λοιποί τίτλοι

(2004) Μέθοδοι και εργαλεία για τις μελέτες συστημικής ανάλυσης και ανάλυσης προοπτικών στη Μεσόγειο, Τυπωθήτω [επιμέλεια σειράς]
(1998) Howard, Keith, Η επιστημονική μελέτη, Gutenberg - Γιώργος & Κώστας Δαρδανός [επιμέλεια]