AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

11 Απρ 2018

ΒΙΝΤΕΟ-ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ: Πασχαλινά έθιμα στους Βουρλιώτες Σάμου!

Φωτγραφίες της Ελένης Παντελούκα

Μια σειρά από έθιμα αναβίωσαν την Τρίτη του Πάσχα (Τρίτη Διακαινησίμου) στους Βουρλιώτες της Σάμου, με την επιμέλεια του τοπικού Εξωραϊστικού και Πολιτιστικού Συλλόγου.

Μετά τη θεία λειτουργία στον Ι.Ν. Αγίου Ιωάννου Θεολόγου των Βουρλιωτών, οι κάτοικοι συνόδεψαν την εικόνα της Αναστάσεως στην πλατεία του χωριού, ενώ στη συνέχεια μοιράστηκε σε όλους το πατροπαράδοτο έδεσμα της 'γιορτής".

Το παιδικό χορευτικό τμήμα του συλλόγου παρουσίασε παραδοσιακούς χορούς ενώ στο τέλος αναβίωσε το έθιμο της "σανίδας" ή "σανιδόκλας"*.

Δείτε τα βίντεο από τα παιδικά χορευτικά του Εξωραϊστικού και Πολιτιστικού Συλλόγου Βουρλιωτών (πηγή: σελίδα του συλλόγου στο facebook) και τα χαρακτηριστικά στιγμιότυπα από τις εκδηλώσεις που ανέβασε στη σελίδα της στο facebook η χοροδιδάσκαλος του συλλόγου, Ελένη Παντελούκα!


Important note for Google Translate users:
To watch the videos please return to the untranslated version of this post.









































Τι είναι το έθιμο της σανιδόκλας (πηγή: kathimerini.gr)

Οι παλιοί Σαμιώτες συνήθιζαν το Πάσχα να φτιάχνουν σε κάθε γειτονιά κούνιες με σκοινιά που έδεναν στα ψηλά κλαριά των δέντρων. Στις κούνιες αυτές οι νέοι κουνούσαν όλους όσους κάθονταν και περίμεναν στη σειρά τραγουδώντας τραγούδια "της κούνιας". Για αντάλλαγμα, δέχονταν λαμπριάτικα κουλούρια. Κάποια από αυτά τα κρέμαγαν στην κούνια. Στο τέλος η κούνια κατέληγε ολοστόλιστη. Το παιχνίδι αυτό, ιδιαίτερα αγαπητό στα παιδιά, κράταγε ως της Αναλήψεως.

Υπήρχαν δύο είδη από κούνιες. H ανεμόκλα, που αποτελούνταν μόνο από ένα διπλό σκοινί χωρίς ξύλο, και η σανιδόκλα, που είχε για κάθισμα μια φαρδιά σανίδα όπου μπορούσαν να καθήσουν ακόμη και δύο άτομα.