AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

2 Ιουλ 2018

Συναυλία μεσαιωνικής μουσικής στις 13/7 στη Σάμο


To Ίδρυμα Schwarz διοργανώνει συναυλία μεσαιωνικής μουσικής την Παρασκευή 13 Ιουλίου και ώρα 20:30 στην αίθουσα "Σίβυλλα" του ξενοδοχείου Doryssa.

Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει μια μοναδική συναυλία μεσαιωνικής μουσικής με όργανα της εποχής. Το φωνητικό/οργανικό σύνολο αποτελείται από τους σπουδαστές της Θερινής Ακαδημίας* και από μια διεθνή ομάδα μουσικών από την Ελλάδα, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία κ.α. 

Τα πλούσια σε αναφορές ραψωδικά έργα των τροβαδούρων μας μεταφέρουν στον μακρινό 13ο αιώνα και στην Φραγκοκρατία στην Ελλάδα.

* Θερινή Ακαδημία 

Η φετινή πρώτη Θερινή Ακαδημία που πραγματοποιείται στη Σάμο χάρη στη γενναιόδωρη υποστήριξη του Ιδρύματος Schwarz είναι αποτέλεσμα της στενής συνεργασίας δυο ιστορικών Ευρωπαϊκών εκπαιδευτικών φορέων: της Ανώτατης Σχολής Μουσικής της Γενεύης και του Ωδείου Αθηνών.

Οι Francis Biggi και Δημήτρης Κούντουρας, καθηγητές των δυο παραπάνω ιδρυμάτων, καθοδηγούν τους επίλεκτους σπουδαστές της Ακαδημίας σε μια συναρπαστική εξερεύνηση της μουσικής που αναπτύχθηκε στον φραγκοκρατούμενο Ελλαδικό χώρο του 13ου αιώνα ως αποτέλεσμα της συνάντησης διαφορετικών πολιτισμών κι ευαισθησιών και, ως επιστέγασμα της έρευνας αυτής, προσφέρουν στο κοινό τη σπάνια μουσική εμπειρία μιας συναυλίας στην οποία θα παρουσιαστούν χαρακτηριστικά δείγματα της μουσικής αυτής.

Ανοιχτές για το κοινό θα είναι και οι ομιλίες των καθηγητών Δημήτρη Κούντουρα και Francis Biggi που θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο της Θερινής Ακαδημίας, στα Μουσικά Δωμάτια του Ιδρύματος Schwarz στη Χώρα της Σάμου. 

Όλες οι ομιλίες ξεκινούν στις 10:00 π.μ. και διαρκούν περίπου μια ώρα. Για περισσότερες πληροφορίες, τηλεφωνήστε στο 22730 62169 ή 62031.

Πρόγραμμα ομιλιών - Ώρα έναρξης 10:00 π.μ.

Κυριακή 8 Ιουλίου 

D.Kountouras: "Troubadours in the 4th Crusade: Music, Poetry and History" 

Δευτέρα 9 Ιουλίου 

Frαncis Biggi: "The Red Cat: The Poetics of the Troubadours" 

Τετάρτη 11 Ιουλίου 

Dimitris Kountouras: "Pythagoras and Medieval Tradition" 

Πέμπτη 12 Ιουλίου 

Francis Biggi: ''Mal cantava e mal violaba...''  - The Troubadours and the Performance Practice

Λίγα λόγια για τους ομιλητές

Δημήτρης Κούντουρας


Ειδικεύεται σε ιστορικά είδη φλάουτου και στην ερμηνεία και την Ιστορία της Μουσικής από τον Μεσαίωνα μέχρι το Μπαρόκ. 

Έχει εμφανιστεί σε φεστιβάλ και σε συναυλίες σε Ευρώ πη και Ασία, μεταξύ άλλων στη Σάλα Βένρτι του Μιλάνου, στην Πάμπλο Καζάλς του Τόκυο, στο Κοντσερτχάουζ της Βιέννης, 

στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και Θεσσαλονίκης, στο φεστιβάλ Γ.Σ. Μπαχ της Ρίγας, στο Στυριάρτε του Γκρατς, στο διεθνές Φεστιβάλ του Μπαχρέιν κ.α. 

Έχει την καλλιτεχνική διεύθυνση του συνόλου Ex Silentio ενώ έχει συνεργαστεί με την Καμεράτα Αθηνών, με τη Συμφωνική Ορχήστρα της Βιέννης, με την Harmony of Nations Baroque Orchetsra κ.α. 

Έχει ηχογραφήσει με το Ex Silentio για τις γερμανικές εταιρίες Talanton και Carpe Diem και σε παραγωγές μπαρόκ όπερας για τις MDG και DECCA. 

Σπούδασε στις Ανώτατες Σχολές Μουσικής της Ουτρέχτης, του Μιλάνου, της Βιέννης και του Τρόσινγκεν και είναι διδάκτορας μουσικολογίας του ΕΚΠΑ. Υπήρξε μεταδιδακτορικός υπότροφος του ΚΕΑΕ για την έρευνά του "Οι τροβαδούροι στο Βασίλειο της Θεσσαλονίκης, 1204" (Νεφέλη/Fairead 2017). 

Διδάσκει στο Ωδείο Αθηνών και στο παν/μιο Θεσσαλονίκης.

Francis Biggi 


Francis Biggi studied at the Universities of Milan and Siena as well as at the Milan Conservatory of Music and at the Schola Cantorum in Basel. He is considered a figure of reference for the interpretation of the music of the Middle Ages and the Renaissance. 

Co-director of Ensemble Lucidarium for 25 years, in his artistic career he has collaborated with many international formations and has made several recordings (Polygram, Tactus, Florentia Musicae, Astrée-Auvidis, The Fingerprints, K617 ...) as well as documentaries and radio and TV programs dedicated to Italian music from the Middle Ages to the Renaissance (Antenne 2, RTSI, RAI, BBC, RTB, NPO ...). He has also published articles devoted to the same topics. 

Since 2004 he is the director of the Early Music Departement at the Haute Ecole de Musique in Geneva. Here he teaches the interpretation of music of the Middle Ages and the Renaissance and holds seminars on organology, iconography and improvisation. He also directs research, creation and formation projects, in collaboration with several international institutions.

Φωτογραφίες από τα Μουσικά Δωμάτια του Ιδρύματος Schwarz στη Χώρα Σάμου:





Εδώ, νέοι μουσικοί θα συμμετέχουν σε μια εβδομάδα δοκιμών και σεμιναρίων αφιερωμένη στη μουσική των τροβαδούρων της 4ης Σταυροφορίας και στη δραστηριότητά τους στο Βυζάντιο κατά τον 13ο αιώνα. Η εβδομάδα θα επικεντρωθεί στη μελέτη του σχετικού ρεπερτορίου, στην ανάλυση των σχέσεων μουσικής - κειμένου στα έργα των τροβαδούρων, καθώς και στο ιστορικό και πολιτιστικό τους υπόβαθρο. Στα Μουσικά Δωμάτια θα λάβουν χώρα και οι ομιλίες των καθηγητών Κούντουρα & Biggi.

INFO:
Schwarz Foundation
Θερινή Ακαδημία Ωδείου Αθηνών και της Ανώτατης Σχολής Μουσικής της Γενεύης 
7/7-13/7/2018

Τηλέφωνο: 22730 62169 & 62031
Χώρα Σάμου
Είσοδος Ελεύθερη

Αρχική δημοσίευση στο My Samos Blog: www.my-samos.blogspot.com