AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

12 Μαρ 2019

Απεργούν την Πέμπτη 14/3 οι εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο Σάμου


Αντιπροσωπεία του Συλλόγου Εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Σάμου θα συναντηθεί την Τετάρτη 13 Μαρτίου στην Αθήνα με τον Υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό, ενώ μία μέρα μετά ο Σύλλογος θα συμμετάσχει στην πανυγειονομική πανελλαδική απεργία που έχει προκηρύξει η ΠΟΕΔΗΝ (Πέμπτη 14 Μαρτίου). 

Στην συνάντηση με τον υπουργό, η οποία προγραμματίστηκε για τις 11 το πρωί της Τετάρτης, θα συζητηθούν για ακόμη μια φορά τα μεγάλα προβλήματα που υπάρχουν στο Νοσοκομείο της Σάμου, όπως το κορυφαίο ζήτημα της παιδιατρικής κλινικής και οι μεγάλες ελλείψεις που υπάρχουν σε ανθρώπινο δυναμικό όλων των κλάδων και όλων των ειδικοτήτων.

Επίσης θα συζητηθούν ζητήματα εξοπλισμού, κτηριακών εγκαταστάσεων και μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, καθώς και το ζήτημα δημιουργίας πολύ-ιατρείου, πλήρως στελεχωμένου και εξοπλισμένου μέσα στο hotspot Σάμου.

Η αντιπροσωπεία στις 15:30 της Τετάρτης θα λάβει μέρος σε πανελλαδική σύσκεψη σωματείων της Υγείας που διοργανώνει η ΠΟΕΔΗΝ.
       
Την Πέμπτη 14 Μαρτίου, η αντιπροσωπεία του Συλλόγου Εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Σάμου, θα συμμετάσχει στο πανελλαδικό συλλαλητήριο στην Αθήνα που οργανώνουν δεκάδες σωματεία και ομοσπονδίες για μαζικές προλήψεις μόνιμου προσωπικού, επαναφορά 13ου και 14ου μισθού, ένταξη στα Β.Α.Ε όλων όσων εργάζονται σε αντίστοιχες συνθήκες και ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς.

Δείτε την προκήρυξη της απεργίας της Πέμπτης:

"Ο Σύλλογος Εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Σάμου συμμετέχει στην πανυγειονομική πανελλαδική  απεργία που έχει προκηρύξει η ΠΟΕΔΗΝ 
    
• ΕΔΩ & ΤΩΡΑ μαζικές προσλήψεις ΜΟΝΙΜΟΥ προσωπικού & μονιμοποίηση όλων των συναδέλφων με «ελαστικές» εργασιακές σχέσεις
    
• Ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς. Επαναφορά 13ου - 14ου μισθού. Επέκταση του ανθυγιεινού επιδόματος. Ένταξη στα ΒΑΕ όλων όσων εργάζονται σε αντίστοιχες συνθήκες.

Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι,

Ζούμε καθημερινά στους χώρους μας τις συνέπειες από την πολιτική υποβάθμισης και εμπορευματοποίησης της δημόσιας υγείας - πρόνοιας που εφαρμόζει και η σημερινή κυβέρνηση. 

Δραματικές ελλείψεις προσωπικού και συνεχής μείωση της κρατικής χρηματοδότησης προκαλούν σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία των δημόσιων μονάδων και δυσχεραίνουν την παροχή υπηρεσιών υψηλού επιπέδου. 

Τα επίσημα στοιχεία (Μητρώο Ανθρώπινου Δυναμικού Δημοσίου) από Ιανουάριο 2015 έως Οκτώβριο 2018 (δεν έχουν δημοσιευθεί νεότερα) διαψεύδουν αποστομωτικά την κυβερνητική προπαγάνδα: αποχώρησαν από την Υγεία συνολικά 7.097 εργαζόμενοι (μόνιμοι, ΙΔΑΧ) και προσλήφθηκαν 6.343 εργαζόμενοι (754 λιγότεροι). 

Χαρακτηριστικό είναι ότι ολόκληρο το 2018, δεν προκηρύχθηκε ούτε μία θέση μόνιμου προσωπικού στα δημόσια νοσοκομεία, ενώ και η προκήρυξη 2Κ/2019 των 1.116 θέσεων αφορά στην αντικατάσταση ισάριθμων επικουρικών συναδέλφων, που η σύμβαση τους λήγει τον Μάιο (δηλ, δεν προσθέτει ούτε έναν ενώ είναι σαφές ότι μεγάλο ποσοστό από τους υπηρετούντες επικουρικούς θα απολυθεί).

Ακόμη κι αν από το 2019 υλοποιηθεί η κυβερνητική δέσμευση περί 1 πρόσληψης για κάθε 1 αποχώρηση, αυτό πρακτικά σημαίνει διαιώνιση της σημερινής απαράδεκτης κατάστασης με τις πολλές χιλιάδες ελλείψεις προσωπικού, τις συγχωνεύσεις τμημάτων - δομών, τη συνεχιζόμενη εντατικοποίηση για τους υγειονομικούς, αλλά και την ταλαιπωρία και την επισφαλή περίθαλψη για τους ασθενείς. 

Μόνο αγανάκτηση λοιπόν, μπορεί να μας προκαλεί ο …«σκυλοκαβγάς» μεταξύ κυβέρνησης και ΝΔ - ΠΑΣΟΚ για το ποια είναι η «λιγότερο κακή αναλογία» μεταξύ προσλήψεων και αποχωρήσεων στο δημόσιο τομέα και ειδικότερα σε υγεία και πρόνοια.

Η κατάσταση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Αντί για τη δημιουργία Κέντρων Υγείας, με έμφαση στην πρόληψη και προαγωγή της υγείας, η κυβέρνηση «διαφημίζει» τη δημιουργία των ΤΟ.Μ.Υ, με ελάχιστο προσωπικό και βασικό ρόλο να δυσκολεύουν την πρόσβαση στα νοσοκομεία και να προωθούν την εφαρμογή αντιεπιστημονικών πρωτοκόλλων, με στόχο τη μείωση της κάλυψης για φάρμακα και εξετάσεις από τα ασφαλιστικά ταμεία. 

Έτσι, στην προμετωπίδα των αγώνων μας πρέπει να βρίσκεται το αίτημα μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και για τη μονιμοποίηση όλων των συναδέλφων μας που σήμερα δουλεύουν πλάι μας με ελαστικές εργασιακές σχέσεις! "

Αρχική δημοσίευση στο My Samos Blog: www.my-samos.blogspot.com