AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

15 Μαρ 2019

"Η Σάμος αλλάΖΕΙ": Η διακήρυξη της νέας δημοτικής κίνησης

 
Τη διακήρυξη αρχών της δημοτικής κίνησης "Η Σάμος αλλάΖΕΙ" έδωσε στη δημοσιότητα ο επικεφαλής της, Νίκος Ζάχαρης, υποψήφιος δήμαρχος Ανατολικής Σάμου, με τη στήριξη του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.
 
Πιο αναλυτικά, σε αυτήν αναφέρονται τα εξής:
 
"Όσες και όσοι αναλαμβάνουμε την πρωτοβουλία για τη συγκρότηση της Δημοτικής Κίνησης «η Σάμος αλλάΖΕΙ», μπορεί να έχουμε διαφορετικές πολιτικές διαδρομές, αλλά μας ενώνει η πεποίθηση ότι ο Δήμος μας μπορεί να αλλάξει λειτουργία, ποιότητα και αισθητική, να γίνει φιλικός, προσιτός, συμμετοχικός, μπορεί και πρέπει να αλλάξει σελίδα.
 
Η Σάμος είναι ένα νησί με πολύ σημαντική ιστορία και πολιτισμό, με παράδοση απελευθερωτικών αγώνων και κοινωνικών κινημάτων, με φυσικές ομορφιές αλλά και με τεράστια προβλήματα.

Ο συγκεντρωτισμός του «Καλλικράτη», σε συνδυασμό με τις ασκούμενες συντηρητικές αυτοδιοικητικές πολιτικές, παρόπλισαν και απαξίωσαν την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Τα αποτελέσματα της ασκούμενης πολιτικής τα τελευταία χρόνια στο Δήμο Σάμου είναι ορατά σε όλους μας, κατοίκους και επισκέπτες. Δεν εφαρμόζονται πολιτικές προς όφελος των συμπολιτών μας. Η φωνή του δημότη δεν εισακούεται και δεν λαμβάνεται υπόψη, τα κοινοτικά και τοπικά συμβούλια χωρίς αρμοδιότητες και πόρους υποβαθμίστηκαν. Οι μειώσεις πόρων και η υποστελέχωση υπηρεσιών, σε συνδυασμό με το αναποτελεσματικό μοντέλο της «απόμακρης» δημαρχοκεντρικής διοίκησης, έχουν οδηγήσει τις παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους πολίτες του νησιού μας στο χαμηλότερο επίπεδο αξιοπιστίας.

Η νέα διοικητική μεταρρύθμιση «Κλεισθένης Ι» (2018) αποσκοπεί στη διόρθωση των στρεβλώσεων του «Καλλικράτη», καθιερώνοντας μια μεγάλη τομή, την απλή αναλογική.
 
Με την απλή αναλογική αλλά και με μια σειρά θεσμικών παρεμβάσεων, όπως η αποσύνδεση των κοινοτικών εκλογών από τα δημοτικά ψηφοδέλτια, η ενίσχυση των κοινοτήτων με πόρους και αρμοδιότητες, τα δημοτικά δημοψηφίσματα, η ισχυροποίηση των επιτροπών διαβούλευσης και των λαϊκών συνελεύσεων, υλοποιείται για πρώτη φορά στη χώρα μας μια μεγάλη προσπάθεια ενδοδημοτικής αποκέντρωσης, με εμβάθυνση της δημοκρατίας και άνοιγμα της αυτοδιοίκησης στην κοινωνία.
 
Γνωρίζουμε ότι υπάρχει αβεβαιότητα και ανησυχία στη Σάμο. Τα οκτώ χρόνια των μνημονίων και της οικονομικής κατάρρευσης της χώρας έχουν συνθλίψει την οικονομική δραστηριότητα, διαλύσει την κοινωνική συνοχή, καταρρακώσει την αισιοδοξία και την ελπίδα, ευνοούν ακροδεξιές και αντιδραστικές φωνές. Επιπλέον επιβάρυνση δίνει στην πρωτεύουσα του νησιού, τα τελευταία 3 χρόνια, ο υπερπληθυσμός προσφύγων/μεταναστών και οι άθλιες συνθήκες διαβίωσής τους στο ΚΥΤ. Η κυβέρνηση απέτυχε να διαχειριστεί το πρόβλημα των προσφυγικών/μεταναστευτικών ροών στη Σάμο, με πολύ αρνητικές συνέπειες: Οι κακές συνθήκες διαβίωσης δυσφημούν το νησί μας και ο υπερπληθυσμός «παραβιάζει» το δημόσιο αίσθημα ασφάλειας Η μεγάλη πλειοψηφία των κατοίκων της Σάμου έχει επιδείξει στο διάστημα της τελευταίας τετραετίας κατανόηση, αλληλεγγύη και ανθρωπιά, αλλά η μη επίλυση του προβλήματος έχει ξεπεράσει προ πολλού τα όρια ανοχής της τοπικής κοινωνίας.
 
Συνειδητοποιούμε πλέον όλοι ότι η Σάμος, το νησί μας, βρίσκεται σε ένα κρίσιμο και συνάμα ιστορικό σταυροδρόμι.
 
Απέναντι στην κυνική άποψη ότι «τίποτε δεν αλλάζει» και «όλοι ίδιοι είναι», που αδρανοποιεί και εγκλωβίζει την κοινωνία στο αδιέξοδο, η απάντησή μας μπορεί να είναι μόνο η συμμετοχή, οι προγραμματικές συγκλίσεις και η αποφασιστικότητα δράσης με συγκροτημένο και ιεραρχημένο πρόγραμμα, κρατώντας ανυποχώρητα τις διαχωριστικές «κόκκινες» γραμμές απέναντι σε ακροδεξιές, ξενοφοβικές και ρατσιστικές απόψεις.
 
Ήρθε η ώρα να αναμετρηθούμε όχι μεταξύ μας, αλλά με τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τόπος μας: Τον αναπτυξιακό σχεδιασμό, τη τροποποίηση του χωροταξικού, την ύδρευση & τη διαχείριση υδάτινων πόρων, την προβολή του νησιού ως τουριστικού προορισμού, το προσφυγικό/μεταναστευτικό, την προστασία του φυσικού & του δομημένου περιβάλλοντος, τη καθαριότητα & διαχείριση των απορριμμάτων, τις υποδομές στην παιδεία, στον πολιτισμό και αθλητισμό, τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες στο δημότη & επισκέπτη, τις συγκοινωνίες, την κοινωνική στήριξη στους οικονομικά αδύναμους, τη φροντίδα στη τρίτη ηλικία, την αξιοποίηση χρηματοδοτικών (ευρωπαϊκών & εθνικών) προγραμμάτων, το οδικό & αγροτικό δίκτυο

Αυτά τα μεγάλα προβλήματα που είναι κοινά για όλο το νησί καθώς και οι προσπάθειες για καθαρότερη πόλη και χωριά και για άμεση εξυπηρέτηση του συνδημότη μας με υπηρεσίες που του αξίζουν, συνθέτουν το πεδίο παρεμβάσεων στο δημοτικό συμβούλιο του δήμου Ανατολικής Σάμου, με εξειδικευμένες θέσεις για ουσιαστικές αλλαγές, για την καλυτέρευση της ζωής των συμπολιτών μας.

Είναι ανάγκη να αντικαταστήσουμε την αβεβαιότητα και την ανασφάλεια με την ελπίδα, την αισιοδοξία, την κοινωνική αλληλεγγύη και τα έργα.

Όλες και όλοι εμείς, ενεργοί πολίτες της Ανατολικής Σάμου που συγκροτούμε, με συλλογικότητα και όραμα, τη δημοτική κίνηση «η Σάμος αλλάΖΕΙ», μια πλατιά και ενωτική, δημοκρατική και προοδευτική παράταξη, έχοντας αταλάντευτη πίστη στις πανανθρώπινες αξίες και στις αρχές της ανοικτής και δημοκρατικής κοινωνίας,

στοχεύουμε:

- να δημιουργήσουμε σαφές προγραμματικό πλαίσιο με ιεραρχημένες προτάσεις και στόχους

- να το καταθέσουμε και να το συζητήσουμε μαζί σας

- να μοιραστούμε ιδέες και να δεχθούμε εναλλακτικές προτάσεις από εσάς

- να δώσουμε την εκλογική μάχη στις αυτοδιοικητικές εκλογές

- να αγωνιστούμε μαζί σας για

-- τη δημοκρατία και τη κοινωνική αλληλεγγύη

-- την ισόρροπη και βιώσιμη ανάπτυξη

-- την πρόοδο του νησιού μας

ώστε να γίνει ο Δήμος μας και η Σάμος

- το νησί του Πυθαγόρα

- το νησί της δημοκρατίας και της αλληλεγγύης

- το «έξυπνο» νησί

- το «πράσινο» νησί

- τόπος ελκυστικός για τους επισκέπτες μας

- τόπος αξιοβίωτος, για να ζούμε και να δημιουργούμε με αξιοπρέπεια και περηφάνεια".

Αρχική δημοσίευση στο My Samos Blog: www.my-samos.blogspot.com