Μια συνταγή βασιλόπιτας με το περίφημο γλυκό κρασί "Samos Vin Doux" του Ενιαίου Οινοποιητικού Αγροτικού Συνεταιρισμού προτείνει η σελίδα SamiaAmpelos.gr. Δείτε πώς μπορείτε κι εσείς να φτιάξετε αυτή τη βασιλόπιτα:
ΥΛΙΚΑ
180 gr. βούτυρο
120 gr. ζάχαρη
100 ml. Samos Vin Doux (γλυκό σαμιώτικο κρασί)
120 ml. γάλα
3 αυγά
½ κουταλάκι του γλυκού baking powder
3 gr. μαγιά στιγμής
½ κουταλάκι του γλυκού ξύσμα λεμονιού
½ κουταλάκι του γλυκού ξύσμα πορτοκαλιού
½ κουταλάκι του γλυκού μαχλέπι
100 gr. ξερά φρούτα
350 gr. αλεύρι
Άχνη ζάχαρη
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Τα αυγά, το βούτυρο και το κρασί να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
Χτυπάμε καλά το βούτυρο με την ζάχαρη, τα αυγά ένα προς ένα ώστε το μείγμα να βγει «αφράτο». Ζεσταίνουμε ελαφρά το γάλα και προσθέτουμε το baking powder και τη μαγιά. Τα προσθέτουμε στο μείγμα ενώ χτυπάμε ελαφρά και συνεχίζουμε με το μαχλέπι, το ξύσμα, το γλυκό σαμιώτικο κρασί και το αλεύρι.
Σταματάμε το χτύπημα, προσθέτουμε τα ξερά φρούτα σε μικρά κομματάκια και απλά ανακατεύουμε. Μεταφέρουμε το μείγμα σε καλά βουτυρωμένη και αλευρωμένη φόρμα-δαχτυλίδι και ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο για 50 λεπτά περίπου, στους 175°C.
Αφήνουμε την βασιλόπιτα να κρυώσει και πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη, ενώ τη στολίζουμε με κομματάκια από ξερά φρούτα ή κάποιο γλυκό του κουταλιού της αρεσκείας μας, το οποίο έχουμε βγάλει από το σιρόπι του. Μπορούμε ακόμη, αντί για ξερά φρούτα, να χρησιμοποιήσουμε κομματάκια από γλυκά του κουταλιού.
Η βασιλόπιτά μας, συνοδεύεται απολαυστικά με Samos Vin Doux.
Η βασιλόπιτά μας, συνοδεύεται απολαυστικά με Samos Vin Doux.