AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

24 Δεκ 2019

Γιατροί Χωρίς Σύνορα: Αυξάνουν τις δράσεις τους στη Σάμο

Anna Pantelia/MSF

Την κλιμάκωση των δραστηριοτήτων τους στη Σάμο ανακοίνωσαν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, εστιάζοντας στις υπηρεσίες ψυχικής, σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας, στις κοινωνικές υπηρεσίες και σε υπηρεσίες ύδρευσης και υγιεινής.

Όπως αναφέρουν, στη Σάμο, τουλάχιστον 8.000 άτομα αναγκάζονται να ζουν σε επικίνδυνες και αναξιοπρεπείς συνθήκες μέσα και γύρω από τον καταυλισμό στο Βαθύ, ο οποίος έχει σχεδιαστεί για 648 ανθρώπους.

"Ακόμη και σήμερα εξακολουθούμε να βλέπουμε τον καταστροφικό αντίκτυπο της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, που τέθηκε σε εφαρμογή πριν από τέσσερα χρόνια. Στον καταυλισμό στο Βαθύ της Σάμου, ακόμη και πριν από μόλις λίγους μήνες, χιλιάδες παιδιά, γυναίκες και άνδρες που έχουν εγκλωβιστεί εκεί, δεν είχαν καν αρκετό πόσιμο νερό ή πρόσβαση σε τουαλέτες" λέει ο επικεφαλής της αποστολής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στη Σάμο, Γιώργος Καραγιάννης.

"Αντιμετωπίζοντας μία τέτοια κατάσταση, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα λάβαμε την απόφαση να αυξήσουμε τις δράσεις μας στη Σάμο και να εγκαταστήσουμε τουαλέτες και ένα σύστημα παροχής ασφαλούς πόσιμου νερού" συνεχίζει ο ίδιος.

"Είναι εξοργιστικό ότι σήμερα πρέπει να παρέχουμε τέτοιες βασικές υπηρεσίες σε όσους αναζητούν προστασία σε ευρωπαϊκό έδαφος. Η ελληνική κυβέρνηση και οι ευρωπαϊκές αρχές δεν έχουν καταφέρει να παρέχουν ούτε τις βασικές υπηρεσίες και την υγειονομική περίθαλψη στους 41.000 ανθρώπους που έχουν εγκλωβιστεί στα ελληνικά νησιά" καταλήγει ο Γ. Καραγιάννης.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα καλούν την ελληνική κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Ένωση να μεταφέρουν το συντομότερο δυνατό όλους τους ευάλωτους ανθρώπους και τις οικογένειες σε ασφαλείς συνθήκες είτε στην ενδοχώρα, είτε σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη. Οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα "βλέπουν από πρώτο χέρι την αύξηση του αριθμού των ανθρώπων που γίνονται ολοένα και πιο ευάλωτοι μέρα με τη μέρα, περιμένοντας μία λύση σε αυτό το απάνθρωπο σύστημα που έχει τεθεί σε εφαρμογή και είναι αποτέλεσμα της μεταναστευτικής πολιτικής της ΕΕ".