AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

9 Ιαν 2020

Ακριβότερα τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια - Οι νέες τιμές τους στη γραμμή της Σάμου


Σε αυξήσεις στις τιμές των εισιτηρίων, κατά μέσο όρο από 6-8%, προχώρησαν οι ακτοπλοϊκές εταιρείες, ώστε να αντιμετωπίσουν το νέο αυξημένο έως και 25% κόστος των ναυτιλιακών καυσίμων.


Ειδικότερα, από την 1η Ιανουαρίου 2020, με σχετικές αποφάσεις του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού παγκοσμίως (και στις ελληνικές θάλασσες), όλα τα πλοία, επιβατηγά, κρουαζιερόπλοια, φορτηγά, καίνε νέα καύσιμα μειωμένης περιεκτικότητας σε θείο (0,5%), τα οποία είναι πολύ ακριβότερα των συμβατικών.

Με αυτά τα δεδομένα, και ο Όμιλος Attica αναπροσαρμόζει προς τα πάνω το αντίτιμο των εισιτηρίων σε όλα τα πλοία της Blue Star Ferries και της Hellenic Seaways, για επιβάτες και οχήματα.

Συγκεκριμένα, στη γραμμή της Σάμου, στο δρομολόγιο Πειραιάς-Καρλόβασι-Βαθύ, οι τιμές σε ευρώ, με τον ΦΠΑ, έχουν πλέον ως εξής:

- Οικονομική: 54 από 51

- Special Οικονομική: 43,50 από 41

- Αριθμημένα καθίσματα-αίθουσα 1: 60 από 56,50

- Αριθμημένα καθίσματα-αίθουσα 3: 63,50 από 60

- Εσωτερική καμπίνα: 78 από 73,50

- Εξωτερική καμπίνα: 88 και 97 από 83 και 91,50

- ΙΧ: 88 από 83

- Δίκυκλα: 26,50 από 25.

ΚΚΕ: "Οι νησιώτες λένε: Φτάνει πια!"

Ανακοίνωση για το θέμα εξέδωσε η Τομεακή Επιτροπή Σάμου του ΚΚΕ, όπου σημειώνει:
"Με νέες αυξήσεις στα ήδη πανάκριβα ακτοπλοϊκά εισιτήρια καλούνται οι νησιώτες της χώρας να ανταποκριθούν στις βασικές ανάγκες μετακίνησής τους. Πρόκειται για τη δεύτερη αύξηση εντός του 2019 (η προηγούμενη ήταν το Πάσχα).

Οι αυξήσεις αυτές είχαν προετοιμαστεί εδώ και καιρό, όπως φαίνεται και από πρόσφατα δημοσιεύματα που στόχο είχαν να προετοιμάσουν την κοινή γνώμη, ώστε να τις δεχτεί αδιαμαρτύρητα σαν τετελεσμένα.

Ως πρόσχημα χρησιμοποιούν από τη μια τη νομοθεσία για την προστασία του περιβάλλοντος που υποχρεώνει τις εταιρείες να χρησιμοποιούν στα πλοία καύσιμα με χαμηλή περιεκτικότητα σε θείο, που είναι και ακριβότερα. Και από την άλλη τις κερδοσκοπικού χαρακτήρα διεθνείς αυξήσεις στο πετρέλαιο.

Στην πραγματικότητα, οι ναυτιλιακές εταιρείες δεν ενδιαφέρονται ούτε για το περιβάλλον, ούτε και για το επιβατικό κοινό. Τους ενδιαφέρουν μόνο έννοιες όπως «επένδυση-απόσβεση» και φυσικά η «κερδοφορία» τους.

Έτσι, με την ανοχή και τη συνδρομή της κυβέρνησης ΝΔ που συνεχίζει εκεί που σταμάτησε εκείνη του ΣΥΡΙΖΑ, δρομολογούν νέες αυξήσεις εισιτηρίων, αφού πρώτα έχουν «ξεκοκαλίσει» τις επιδοτήσεις για τις άγονες γραμμές, τις οποίες διαμέλισαν και ενέταξαν στα κερδοφόρα δρομολόγιά τους, σε βάρος των λαϊκών νοικοκυριών των μικρών νησιών.

Οι νησιώτες λένε: Φτάνει πια! Δεν πάει άλλο!

Σαν να μην έφταναν στα νησιά μας η κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ, τα ποσοστά ανεργίας που αγγίζουν ταβάνι, η συνεχιζόμενη και συστηματική υποβάθμιση της Υγείας-Πρόνοιας και Δημόσιας Παιδείας, το προσφυγικό-μεταναστευτικό που παραμένει άλυτο, τα αραιά έως ανύπαρκτα ειδικά τον χειμώνα δρομολόγια από και προς την ηπειρωτική χώρα, τώρα ως «πρωτοχρονιάτικο εφοπλιστικό καλωσόρισμα» έχουμε τις νέες αυξήσεις έως και 10% σε όλες τις κατηγορίες των εισιτηρίων" αναφέρει, μεταξύ άλλων, το ΚΚΕ Σάμου.