Επισήμανε ότι στη νησιωτική Ελλάδα κατοικεί το 15% του ελληνικού πληθυσμού και μέλημα της σημερινής πολιτικής ηγεσίας είναι να στηρίξει τον νησιώτη και τον νησιώτη επιχειρηματία, με πρόθεση τη δημιουργία μιας καλά στοιχειοθετημένης δημόσιας νησιωτικής πολιτικής με διακριτό άξονα, ενώ ανέφερε ότι δέσμευση της κυβέρνησης είναι η δημιουργία ξεχωριστού επιχειρησιακού προγράμματος για τον νησιωτικό χώρο για το οποίο θα υπάρχουν χρηματοδοτικοί πόροι.
Σχετικά με το μεταφορικό ισοδύναμο, σημείωσε ότι δεν τίθεται ζήτημα κατάργησης, αλλά εξορθολογισμού προς όφελος των νησιωτών.
Ο υπουργός αναφέρθηκε στη σημαντικότητα της στήριξης του νησιωτικού χώρου μέσα από την αύξηση των άγονων γραμμών σε αυτές τις δύσκολες γεωπολιτικές και γεωστρατηγικές εξελίξεις, λέγοντας πως «η παρουσία των νησιωτών δεν συμβάλλει μόνο σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο, συμβάλει κυρίως σε επίπεδο κυριαρχικών δικαιωμάτων».
Ο κ. Πλακιωτάκης βρέθηκε σήμερα στη Μυτιλήνη για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, παρουσία της Χριστιάνας Καλογήρου και του Γενικού Γραμματέα Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων Ευάγγελου Κυριαζόπουλου.
Παράλληλα, επισκέφθηκε το Κεντρικό Λιμεναρχείο Μυτιλήνης, όπου, παρουσία και του β΄ αντιπροέδρου της Βουλής, βουλευτή της ΝΔ, Χαράλαμπου Αθανασίου, συζητήθηκε εκτενώς το μεταναστευτικό ζήτημα, καθώς και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Λιμενική Αρχή, με έμφαση στην ανάγκη μετεγκατάστασης σε νέα κτηριακή υποδομή. Ο κ. Πλακιωτάκης, αφού ευχαρίστησε τα στελέχη του Λ.Σ. για την προσφορά τους στην πατρίδα, δεσμεύθηκε ότι θα εξετάσει τα αιτήματα του προσωπικού.
Ο υπουργός επισκέφθηκε και τα σκάφη του Λ.Σ. του νησιού και είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει επίδειξη λειτουργίας των θερμικών καμερών.
Για το νησί της Μυτιλήνης τόνισε ότι «έχει κρατήσει Θερμοπύλες όλα αυτά τα χρόνια, μια περιοχή που έχει σηκώσει στις πλάτες της δυσανάλογο βάρος στη διαχείριση του μεταναστευτικού κι έχουμε όλοι εμείς την υποχρέωση να στηρίξουμε το συγκεκριμένο νησί».