AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

22 Δεκ 2012

Μεγάλη πρόοδος αλλά και προβλήματα στη διαχείριση των απορριμμάτων στη Σάμο


Η πρόοδος που έχει σημειωθεί τα τελευταία χρόνια στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων στη Σάμο είναι πολύ μεγάλη, καθώς έκλεισαν όλες οι παράνομες χωματερές στο νησί. Γενικά στην Περιφέρεια Βορειου Αιγαίου απέμεινε μόνο μία τελευταία παράνομη χωματερή (στην Ικαρία), από τις 117 παράνομες χωματερές που λειτουργουσαν στα νησιά του Βορείου Αιγαίου το 2004!

Τα προβλήματα με τις παράνομες χωματερές αφορούν σχεδόν αποκλειστικά την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, καθώς εκεί βρίσκονται οι 17 από τις 18 εναπομείνασες χωματερές του Αιγαίου Πελάγους.

Όσον αφορά τη Σάμο, πρόσφατα ξεκίνησε τη λειτουργία του ο Χ.Υ.Τ.Α. (Χώρος Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων) ανατολικής Σάμου. Δεν λείπουν όμως και τα προβλήματα. Ο Χ.Υ.Τ.Α. δυτικής Σάμου... κατολίσθησε προ ολίγων ετών και δεν λειτούργησε ποτέ, με αποτέλεσμα όλα τα σκουπίδια του νησιού να καταλήγουν σε εκείνον που βρίσκεται στα ανατολικά του νησιού. Επίσης, στους Φούρνους κατασκευάστηκε Χ.Υ.Τ.Α., αλλά δεν λειτουργεί ελλείψει προσωπικού.

"Πρόβλημα χωροθέτησης υπάρχει παντού. Είναι θέμα αποφασιστικότητας των δημάρχων το κατά πόσο προχωράει ένα έργο", εκτιμά ο υπεύθυνος αντιπεριφερειάρχης Νίκος Μάρκου. "Προσπαθούμε, όμως, να καλύψουμε το χαμένο έδαφος. Στη Σάμο, για παράδειγμα, θα φτιάξουμε δύο σταθμούς μεταφόρτωσης απορριμμάτων (Σ.Μ.Α.)."

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Σάμος είναι το μόνο νησί του Βορείου Αιγαίου στο οποίο γίνεται (έστω και κατά ένα ποσοστό) ανακύκλωση και  κομποστοποίηση των απορριμμάτων. Γενικά "δεν υπάρχουν εταιρείες που να δέχονται ανακυκλώσιμα υλικά από το Βόρειο Αιγαίο γιατί δεν τους συμφέρει λόγω απόστασης, ωστόσο η Σάμος έχει υπογράψει μια σύμβαση από παλιά. Οταν ξεκαθαρίσει το πώς θα λειτουργούν οι φορείς διαχείρισης στερεών αποβλήτων στα νησιά, ίσως τότε να καταφέρουμε να κάνουμε μια κεντρική εγκατάσταση σε κάποιο νησί για την ανακύκλωση", επισημαίνει ο κ. Μάρκου.

Πηγή: Πληροφορίες από kathimerini.gr