AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

28 Οκτ 2013

Οι κλοπές αρχαίων από τους Ναζί στη Σάμο


Οι Ναζί, εκτός από τα πολλά δεινά που προκάλεσαν στη Σάμο, επέδειξαν και το έντονο "ενδιαφέρον" τους για τον αρχαιολογικό πλούτο που φυλασσόταν στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Βαθέος Σάμου.

Η καταστροφή στη Σάμο είχε ξεκινήσει από τις 17 Νοεμβρίου 1943, με τους ανελέητους γερμανικούς βομβαρδισμούς, οι οποίοι κατέστρεψαν την πρωτεύουσα του νησιού. Στις 23 του ίδιου μήνα οι Γερμανοί διέρρηξαν το Πασχάλειο Αρχαιολογικό Μουσείο και εγκατέστησαν εκεί τους Ιταλούς αιχμαλώτους που είχαν συλλάβει. Αυτοί διέμειναν εκεί έως τον Ιανουάριο του 1944.

Εκείνο τον μήνα οι Γερμανοί συγκέντρωσαν πολλά αρχαιολογικά αντικείμενα στις κάτω αίθουσες του Μουσείου. Αρκετά από αυτά είχαν θρυμματιστεί ή τεμαχιστεί και έφεραν σαφή τα σημάδια της κακής μεταχείρισής τους. Ο στρατηγός Μίλερ άρπαξε διάφορα αγάλματα και ξεχωριστές κεφαλές αγαλμάτων. Το παράδειγμά του μιμήθηκαν πολλοί άλλοι Γερμανοί και Ιταλοί.

Ο Κράικερ (σ.σ.: "αρχαιολόγος") πήρε ένα κιβώτιο γεμάτο αρχαία, χάλκινα και πήλινα, χωρίς να πει τι ήταν και πού τα πήγαινε. Πολλά βέβαια από τα αντικείμενα του Μουσείου είχαν εξαφανιστεί πριν από τη μετάβαση του Κράικερ στη Σάμο. Τον είχαν προλάβει άλλοι δικοί του!

Πηγή: άρθρο του Θανάση Αργυράκη και του Αντώνη Καρατζαφέρη στον “Τύπο της Κυριακής".
Αναδημοσίευση απο το www.logiosermis.net