AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

23 Αυγ 2015

ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ: Οι πρόσφυγες φεύγουν από τη Σάμο

Φωτογραφίες: Μανώλης Marg

Στο λιμάνι του Πειραιά κατέπλευσε στις 8:10 το πρωί της Κυριακής το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο "Ελευθέριος Βενιζέλος", το οποίο μετέφερε 2.466 Σύρους πρόσφυγες, από τη Σάμο και άλλα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Πιο συγκεκριμένα, το πλοίο παρέλαβε το βράδυ του Σαββάτου 796 πρόσφυγες από το λιμάνι του Μαλαγαρίου Σάμου, ενώ μερικές ώρες νωρίτερα είχε παραλάβει 628 πρόσφυγες από την Κω, 75 από την Κάλυμνο και 967 από τη Λέρο.

Σύμφωνα με τον Αντιπεριφερειάρχη Σάμου, Νίκο Κατρακάζο, την Παρασκευή είχαν φύγει από τη Σάμο με τα πλοία "Νήσος Ρόδος" και "Νήσος Μύκονος" περισσότεροι από 1.200 πρόσφυγες.

Το πρωί της Κυριακής το πλοίο "Νήσος Ρόδος" παρέλαβε και άλλους πρόσφυγες από το λιμάνι Μαλαγαρίου Σάμου με τελικό προορισμό τον Πειραιά και σύμφωνα με τον Αντιπεριφερειάρχη συνολικά έφυγαν από τη Σάμο όλοι οι πρόσφυγες που είχαν αφιχθεί στο νησί με βάρκες από τα μικρασιατικά παράλια έως το Σάββατο.

Ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Σάμου, Ελισαίος Μαυρατζώτης δήλωσε σχετικά:

"Με μεγάλη θλίψη το πρόβλημα με τους μετανάστες στην Κω και στη Μυτιλήνη παραμένει μεγάλο.

Στη Μυτιλήνη παραμένουν πάνω από 10000 μετανάστες, οι οποίοι κυκλοφορούν ανεξέλεγκτοι στο κέντρο της πόλης.

Εδώ στη Σάμο μετά από μια δύσκολη εβδομάδα καταφέραμε σήμερα να ταξιδέψουν σχεδόν όλοι όσοι είχαν έρθει μέχρι εχθές.

Θέλω δημόσια να ευχαριστήσω τον Αντιπεριφερειάρχη Σάμου κύριο Κατρακάζο και βεβαίως τον λιμενάρχη Σάμου και το προσωπικό του Λιμεναρχείου για τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που κατέβαλαν.

Επίσης θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους επώνυμους αλλά και τους ανώνυμους πολίτες οι οποίοι καταβάλλουν κάθε προσπάθεια αντιμετώπισης αυτού του φαινομένου
".

Ο Αντιπεριφερειάρχης Σάμου δήλωσε:

"Να ευχαριστήσω και εγώ με τη σειρά μου για τη πραγματικά άριστη συνεργασία.

Να μην ξεχάσουμε και την Αστυνομία (ηγεσία και προσωπικό) που δίνει και αυτή μια πολύπλευρη μάχη εκτός των άλλων και για την άμεση έκδοση εκατοντάδων υπηρεσιακών νύχτα-μέρα.

Είναι αλήθεια ότι η ανύπαρκτη κεντρική διοίκηση που έχει και την αποκλειστική ευθύνη διαχείρισης του προβλήματος φρόντισε να φορτώσει το πρόβλημα στις τοπικές κοινωνίες - τοπική αυτοδιοίκηση και πολίτες - αφήνοντας μας μόνους.

Πέρα από το τεράστιο πρόβλημα που δεν λύνεται ούτε τοπικά ούτε στα πλαίσια τα εθνικά η τοπική μας κοινωνία απέδειξε ότι και αρχές και αξίες έχει και μάλιστα με το παραπάνω
".

Ο Μανώλης Marg βρέθηκε το βράδυ του Σαββάτου στο λιμάνι Μαλαγαρίου Σάμου και κατέγραψε με τον φακό του τη μαζική αναχώρηση των Σύριων προσφύγων με το πλοίο "Ελευθέριος Βενιζέλος" προς τον Πειραιά.







Φωτογραφίες: Μανώλης Marg