AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

26 Αυγ 2015

Η "Λαϊκή Συσπείρωση" για τα προβλήματα των παιδικών σταθμών στη Σάμο


Τα σοβαρά προβλήματα που υπάρχουν στη λειτουργία των παιδικών σταθμών στη Σάμο επισημαίνουν με επιστολή - αίτημά τους προς τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου και τον δήμαρχο Σάμου οι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης "Λαϊκή Συσπείρωση", Κώστας Τζίχας, Δημήτρης Μαυρατζώτης και Θεανώ Σαρρηγεωργίου.

Ζητούν την άμεση συζήτηση του θέματος που απασχολεί δεκάδες νέες οικογένειες του δήμου, καθώς τα πάντα βρίσκονται στον αέρα, ακόμη και η ημερομηνία έναρξης των σταθμών.

Αναλυτικά, το κείμενο της επιστολής:

"ΕΠΙΣΤΟΛΗ - ΑΙΤΗΜΑ

Θέμα: Λειτουργία Παιδικών Σταθμών

Κύριε Πρόεδρε,

Στην αμέσως επόμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου είναι άμεσο και επιτακτικό να συζητηθεί το θέμα για τη λειτουργία των Παιδικών Σταθμών, ένα θέμα που απασχολεί δεκάδες νέες λαϊκές οικογένειες του Δήμου μας και να παρθούν σχετικές αποφάσεις.

Συγκεκριμένα, στο παραπέντε της έναρξης της νέας περιόδου λειτουργίας των παιδικών σταθμών, όλα βρίσκονται στον αέρα και κανείς δεν μπορεί να απαντήσει πότε, με ποιους πόρους, με πόσους εργαζόμενους θα λειτουργήσουν φέτος οι παιδικοί σταθμοί του Δήμου Σάμου και όλων των δήμων της χώρας.

Έχουν εκφραστεί βάσιμοι φόβοι ότι μετά την υπογραφή του 3ου μνημονίου από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με την ψήφο των υπόλοιπων κομμάτων του ευρωμονόδρομου, ΝΔ, ΠΟΤΑΜΙ, ΠΑΣΟΚ, οι περικοπές από το ΕΣΠΑ και τους εθνικούς πόρους θα είναι σημαντικές. Τελευταία κυβερνητική πληροφόρηση σε Ερώτηση του ΚΚΕ μιλάει ήδη για 4 εκατομμύρια ευρώ λιγότερα, τη στιγμή που ακόμη και η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας εκτιμά ότι οι αυξανόμενες ανάγκες απαιτούν αύξηση πόρων κατά 70 εκατομμύρια ευρώ.

Από τις 18 Αυγούστου που ολοκληρώθηκε -καθυστερημένα φέτος- η διαδικασία των αιτήσεων και μόλις δυο μέρες πριν λογικά ξεκινήσει η λειτουργία τους, όχι μόνο δεν ξεκινά αλλά παραμένουν άγνωστα: α) οι πιστώσεις που θα διατεθούν από το κοινοτικό πρόγραμμα του ΕΣΠΑ, β) αν θα ανανεωθούν οι 11μηνες συμβάσεις των 9 βρεφονηπιοκόμων και των 4 βοηθών που βρίσκονται για χρόνια σε απαράδεκτη εργασιακή ομηρία.

Εργαζόμενοι που είναι άκρως απαραίτητοι, αφού το μόνιμο προσωπικό των 28 βρεφονηπιοκόμων και 16 βοηθών των 8 παιδικών σταθμών του Δήμου δεν επαρκεί, συνεχώς μειώνεται και απαγορεύεται θεσμικά στους δήμους η πρόσληψη νέων. Είναι χαρακτηριστικό ότι η αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης για την ανανέωση των συμβάσεων, δεν απαντά στις συνεχείς τηλεφωνικές κλήσεις των υπηρεσιών του Δήμου.

Αυτά έχουν ως συνέπεια η ημερομηνία έναρξης λειτουργίας να μετατίθεται κατ’ εκτίμηση, περίπου στα μέσα Σεπτέμβρη, χωρίς κι αυτό να είναι σίγουρο και οι νέοι γονείς εργαζόμενοι και άνεργοι να μην ξέρουν τι να κάνουν με τα παιδιά και τη φύλαξή τους.

Την ίδια στιγμή, βέβαια, η κτιριακή ανεπάρκεια, η λειψή χρηματοδότηση και η έλλειψη του αναγκαίου προσωπικού αποκλείουν την πλειοψηφία των μικρών παιδιών από την απαραίτητη (για την ψυχοσωματική τους υγεία, την κοινωνικοποίησή τους και γενικότερα την ανάπτυξή τους), προσχολική αγωγή. 

 Το ΕΣΠΑ, ως γνωστόν, αποκλείει τα παιδιά των εργαζομένων στο Δημόσιο, στα ΝΠΔΔ και στους ΟΤΑ, ενώ και οι περισσότερες νέες οικογένειες εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, αυτοαπασχολούμενων, αγροτών και ανέργων, γνωρίζοντας τα προβλήματα που υπάρχουν, αποθαρρύνονται να κάνουν αιτήσεις και αυτό ίσως ερμηνεύεται από κάποιους ως κάλυψη των αναγκών. Παρ’ όλα αυτά είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα του παιδικού σταθμού στο Πάνω Βαθύ, όπου κάθε χρόνο, λόγω κυρίως κτιριακής ανεπάρκειας, πολλές αιτήσεις δεν ικανοποιούνται.

Σε όλα αυτά πρέπει να συνυπολογίσει κανείς, την υποσυντήρηση των κτιρίων (για παράδειγμα έχουν να βαφτούν εδώ και 8 (!!!) χρόνια), τις συχνές ελλείψεις σε απαραίτητα υλικά για την απασχόληση των παιδιών, την επανειλημμένη κάλυψη αναγκών σε προσωπικό με ανειδίκευτους εργαζόμενους 2μηνης απασχόλησης και πάνω απ’ όλα τα τροφεία που ακριβοπληρώνουν οι γονείς για ένα βασικό ανθρώπινο δικαίωμα, την προσχολική αγωγή των παιδιών τους. 

Ειδικά ο Δήμος Σάμου διεκδικεί ίσως παγκόσμια πρωτοτυπία, αφού με απόφαση της προηγούμενης δημοτικής αρχής, την οποία εφαρμόζει και η σημερινή, τροφεία (40 ευρώ) πληρώνουν και γονείς με ετήσιο εισόδημα 6.000 ευρώ, δηλαδή στα όρια της ακραίας φτώχειας. Ακόμη (από τον Δεκέμβρη του 2014) περιμένουμε από την δημοτική αρχή να εξετάσει τις προτάσεις του Εργατικού Κέντρου Σάμου και της "Λαϊκής Συσπείρωσης" για μέτρα ανακούφισης των λαϊκών οικογενειών και ιδιαίτερα των ανέργων, όπως -μεταξύ άλλων- την απαλλαγή τους από τα τροφεία των παιδικών σταθμών.

Κύριε Πρόεδρε,

Σας καλούμε να φέρεται το θέμα στην προσεχή συνεδρίαση, ακόμη και προ ημερήσιας διάταξης, με τις προτάσεις της δημοτικής αρχής για την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων.

Επιφυλασσόμαστε για την κατάθεση στη συνεδρίαση της αναλυτικής πρότασης του ΚΚΕ και της "Λαϊκής Συσπείρωσης" για το επείγον και σοβαρό αυτό θέμα
".