AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

23 Μαρ 2016

Καθιστική διαμαρτυρία μεταναστών στο Κέντρο Πρώτης Υποδοχής Σάμου

Πηγή φωτογραφίας: era-aegean.gr

Σε καθιστική διαμαρτυρία προχώρησαν το μεσημέρι της Τρίτης πενήντα και πλέον μετανάστες κλείνοντας με αυτό τον τρόπο την είσοδο του Κέντρου Πρώτης Υποδοχής στη Σάμο, που έχει μετατραπεί και πάλι σε Κέντρο Κράτησης.

Οι μετανάστες απέκλεισαν το φορτηγό της σίτισης για αρκετή ώρα και μπλοκάρισαν στην κυριολεξία την αλλαγή βάρδιας των εργαζομένων σε διάφορες Μ.Κ.Ο που γινόταν εκείνη την ώρα, αφού είχαν κλείσει την κεντρική είσοδο.

Οι ακριβείς λόγοι δεν έγιναν γνωστοί ωστόσο το γεγονός και μόνο ότι για τους νεοαφιχθέντες πρόσφυγες και μετανάστες ισχύει η κράτηση προκαλεί την αντίδρασή τους.

Για αρκετή ώρα παρέμειναν ερμητικά κλειστές οι πόρτες του Κέντρου λόγω του ότι υπήρχε ο φόβος ομαδικής προσπάθειας διαφυγής των συγκεκριμένων μεταναστών.

Χρειάστηκε αρκετή ώρα διαβουλεύσεων για να μετακινηθούν από την κεντρική πύλη οι διαμαρτυρόμενοι ώστε να αναχωρήσει τελικά το φορτηγό της τροφοδοσίας και να αλλάξει η βάρδια των εργαζομένων.

"Η κατάσταση είναι αρκετά δύσκολη τώρα αφού υπάρχουν αρκετοί μετανάστες που μπήκαν στην χώρα πριν τη συμφωνία της 20ης Μαρτίου και θα μπορέσουν να φύγουν προς την Ηπειρωτική Ελλάδα ενώ όσοι έφτασαν στο νησί μετά την Κυριακή θα κρατούνται έως ότου γίνουν οι διαδικασίες ταυτοποίησης και επιστροφής τους στην Τουρκία. Μόνο στο άκουσμα των νέων κανονισμών που θα ισχύουν οι μετανάστες αντιδρούν", λένε οι εργαζόμενοι στο Κέντρο.

Να σημειώσουμε ότι σήμερα στο νησί έφτασαν 24 μετανάστες που βγήκαν στην Σάμο και άλλοι 13 από το Αγαθονήσι.

Συνολικά από τις 20 του μηνός 80 μετανάστες θα παραμείνουν κρατούμενοι στο Κέντρο κράτησης.

Όσον αφορά την πενταμελή αντιπροσωπεία των αξιωματούχων από την Τουρκία ενημερώνονται για την κατάσταση που επικρατεί και σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν θα αναλάβουν ένα διαμεσολαβητικό ρόλο ώστε όσοι καταγράφονται να μπορούν να επιστρέψουν στην Τουρκία όπως έχει αποφασιστεί στην σύνοδο Κορυφής στις 20 Μαρτίου.

Στην Σάμο και κατ' επέκταση στην Ελλάδα θα μπορούν να παραμένουν όσοι αιτούνται άσυλο εφόσον ολοκληρωθεί η σχετική διαδικασία.

Αναμένεται ότι ύστερα από το τρομοκρατικό χτύπημα στις Βρυξέλλες οι διαδικασίες θα γίνουν ακόμη πιο αυστηρές και η εξέταση των εγγράφων πιο ενδελεχής.

Πηγή: era-aegean.gr