AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

23 Μαρ 2016

Δήμαρχος Σάμου: "Οι τοπικές κοινωνίες δεν αντέχουν την πίεση του προσφυγικού"

Φωτογραφία αρχείου

Στις δυσκολίες εφαρμογής της συμφωνίας Ε.Ε-Τουρκίας που επιτεύχθηκε στο πλαίσιο της τελευταίας Συνόδου Κορυφής αναφέρθηκε ο Δήμαρχος Σάμου, Μιχάλης Αγγελόπουλος, στη δημόσια συζήτηση για το προσφυγικό που έλαβε χώρα στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, στις Βρυξέλλες.

Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε μετά την έναρξη των εργασιών της Ολομέλειας του Κογκρέσου Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης, εκεί όπου ο κ. Αγγελόπουλος είναι επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας.


Ο Δήμαρχος επισήμανε στην τοποθέτησή του τα εξής προβλήματα:

α) Η εκτίναξη των αιτήσεων ασύλου θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στην ταχεία διεκπεραίωση. Η υπηρεσία ασύλου σήμερα μπορεί να διαχειρισθεί περίπου 20.000 - 22.000 αιτήσεις ετησίως. Με τα σημερινά δεδομένα, αυτός είναι ο αριθμός των προσφύγων που μπαίνουν στην Ελλάδα μέσα σε 20 μόλις ημέρες. Θα χρειασθεί σημαντική ενίσχυση με προσωπικό και θα απαιτηθεί χρόνος για την εκπαίδευσή του.

β) Από το καλοκαίρι του 2015 δεν λειτουργεί η δευτεροβάθμια επιτροπή προσφυγών ασύλου. Σε σχέδιο νόμου που αναρτήθηκε προσφάτως για δημόσια διαβούλευση, προβλέπονται εξαιρετικά χρονοβόρες διαδικασίες για τη στελέχωση της επιτροπής. Επομένως, θα υπάρξουν περαιτέρω καθυστερήσεις.

γ) Οι διαδικασίες ασύλου θα διεκπεραιώνονται στα νησιά, με αποτέλεσμα οποιαδήποτε καθυστέρηση να συνεπάγεται εγκλωβισμό στα νησιά μεγάλου αριθμού προσφύγων επί μακρύ χρονικό διάστημα.

ε) Δεν υπάρχει πρόβλεψη για τους περίπου 50.000 που εισήλθαν στην Ελλάδα μέχρι την 20ή Μαρτίου. Σε περίπτωση που απορριφθεί η αίτηση ασύλου που θα υποβάλουν, θα παραμείνουν στην Ελλάδα με την ελπίδα ότι θα τους δεχθούν οι χώρες καταγωγής τους.

στ) Η επιστροφή Σύρων στην Τουρκία δημιουργεί ερωτήματα. Εάν τους αποδοθεί άσυλο στην Ελλάδα, δεν μπορούν στη συνέχεια να σταλούν στην Τουρκία, ακόμη και εάν χαρακτηρισθεί "ασφαλής τρίτη χώρα".

Εξάλλου, ο κ. Αγγελόπουλος έδωσε πλήρη στοιχεία για τις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές που έχουν ξεπεράσει, όσον αφορά τη Σάμο, τις 175.000 και το 1.200.000 όσον αφορά  τη χώρα, ενώ κατήγγειλε το υφιστάμενο κύκλωμα απάνθρωπου λαθρεμπορίου που ανθεί στα μικρασιατικά παράλια, αποφέροντας κέρδη μέχρι και 3.000.000 δολάρια την ημέρα.

Κλείνοντας την εισήγησή του, ο Δήμαρχος δήλωσε: "Οι τοπικές κοινωνίες δεν θα είναι σε θέση να αντέξουν τις πιέσεις στην οικονομία και στον τουρισμό, αν οι ευρωπαϊκές αρχές δεν επιβάλουν την κατά γράμμα εφαρμογή της συμφωνίας από την Τουρκία".