AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

21 Μαΐ 2017

ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ: Η αδελφοποίηση του Δήμου Σάμου με τον Δήμο Κρότωνα!

Ο δήμαρχος Κρότωνα Ούγκο Πουλιέζε (αριστερά) και ο δήμαρχος Σάμου, Μιχάλης Αγγελόπουλος (δεξιά) στην τελετή αδελφοποίησης των δύο δήμων.

Μέσα σε πανηγυρικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στον Κρότωνα της Ιταλίας, πόλη στην οποία έζησε και δίδαξε ο Πυθαγόρας, η τελετή αδελφοποίησης του τοπικού δήμου με τον Δήμο Σάμου.

Το πρωτόκολλο φιλίας και συνεργασίας στο πλαίσιο της αδελφοποίησης υπογράφηκε από τον Δήμαρχο Σάμου, Μιχάλη Αγγελόπουλο και τον Δήμαρχο Κρότωνα, Ούγκο Πουλιέζε.

Στον χαιρετισμό του στην επίσημη τελετή ο κ. Αγγελόπουλος ανάφερε αναλυτικά τα εξής: "Εξοχότατε κ. Δήμαρχε, 

Θέλω, κατ’ αρχάς, να σας ευχαριστήσω ειλικρινά για τη θερμή υποδοχή που επιφυλάξατε στην αντιπροσωπεία μας, καθώς και για τις πολύ ενδιαφέρουσες και ξεχωριστές τελετές, συναντήσεις, επισκέψεις και εκδηλώσεις που έχετε προγραμματίσει στο πλαίσιο της επικύρωσης της αδελφοποίησης του Κρότωνα με τη Σάμο.

Εξοχότατε, αγαπητέ φίλε Ούγκο Πουλιέζε, αυτό που από κοινού οραματιστήκαμε εδώ και πολλούς μήνες, γίνεται πλέον πραγματικότητα και είμαι βέβαιος ότι μοιραζόμαστε εξίσου, σήμερα, τη χαρά, τη συγκίνηση και την ικανοποίησή μας γι’ αυτό το σημαντικό γεγονός.

Ως Δήμαρχοι της Σάμου και του Κρότωνα έχουμε έτσι κι αλλιώς το σπουδαίο και ασυνήθιστο προνόμιο να εκπροσωπούμε δύο τόπους που μπορούν όσο λίγοι να υπερηφανευθούν για τη μακραίωνη ιστορία τους και τη συνεισφορά τους στον πολιτισμό. 

Όπως και κάθε προνόμιο, όμως, έτσι και αυτό, συνοδεύεται κι από ευθύνη ανάλογη της σπουδαιότητάς του.

Η Ιστορία δεν προορίζεται μόνο για τις σελίδες των βιβλίων, ούτε έχει μόνον ακαδημαϊκή σημασία. Πρέπει να είναι παρούσα και ζωντανή στη σκέψη μας, να καθοδηγεί με τα διδάγματά της την πορεία μας και να αποτελεί έμπνευση για τις πρωτοβουλίες μας. Μ’ αυτόν τον τρόπο, βρίσκει τη θέση που της αρμόζει και στο παρόν και στο μέλλον και υπογραμμίζει με τον πιο κατάλληλο τρόπο ένα δυναμικό πολιτισμικό συνεχές που, στην περίπτωση του Κρότωνα και της Σάμου ξεκινάει περισσότερα από 2.500 χρόνια πριν.

Το παρελθόν μας έχει ως κοινό σημείο αναφοράς μια από τις σημαντικότερες φυσιογνωμίες του αρχαίου κόσμου, με τεράστια συνεισφορά στην παγκόσμια φιλοσοφική σκέψη: τον Πυθαγόρα. Τον μεγάλο μαθηματικό και φιλόσοφο που έφτασε εδώ, στον Κρότωνα, 530 χρόνια πριν από τη γέννηση του Χριστού, ξεφεύγοντας από την τυραννία του Πολυκράτη, στη Σάμο.

Εδώ, από τον όμορφο και φιλόξενο τόπο σας, από το ξακουστό «Ομακοείον», ο Πυθαγορισμός ξεπέρασε τα όρια της φιλοσοφικής και μαθηματικής σχολής και μετατράπηκε σε μια σύνθετη και ξεχωριστή βιοθεωρία, σε μια σχολή σκέψης αλλά και δράσης, που η επιρροή της υπήρξε μεγάλη και οι ιδέες της αντηχούν στους αιώνες.

Το Πυθαγόρειο πνεύμα συνέδεσε όχι μόνο με ιστορικό τρόπο, αλλά θα μπορούσε να πει κανείς και με μεταφυσικό, τη Σάμο και τον Κρότωνα, δύο τόπους που ούτως ή άλλως συνδέονται από την κοινή κληρονομιά του Ελληνικού και κατόπιν του Ευρωπαϊκού πνεύματος. 

Η σύνδεση αυτή έρχεται τώρα να γίνει και πολιτική πράξη, υπό την υψηλή έννοια που απέδιδαν οι αρχαίοι κοινοί μας πρόγονοι στην πολιτική, της τέχνης δηλαδή που οδηγεί τις κοινωνίες στην αρετή και την ευημερία. Τα σύγχρονα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε και που είναι λίγο πολύ παρόμοια, μαζική μετανάστευση, οικονομική κρίση, δύσκολο διεθνές περιβάλλον, Ευρώπη σε αναζήτηση ενίσχυσης των θεσμών της και επανεύρεσης της ταυτότητας της έχουν ανάγκη για να λυθούν από τις ευρύτερες και καλύτερες δυνατές συνεργασίες και συνέργειες. Θα πρόσθετα, δε, ότι έχουν ανάγκη του Πυθαγορείου πνεύματος που απαιτεί λιγότερα λόγια, περισσότερη σκέψη και περισσότερη δουλειά.

Στο πλαίσιο αυτής της λογικής εντάσσεται και η συνεργασία μας την οποία οφείλουμε να μεγιστοποιήσουμε και να συστηματοποιήσουμε έτσι ώστε να προκύψουν τα μεγαλύτερα δυνατά οφέλη για τους πολίτες μας. Είναι μια συνεργασία χρήσιμη και αναγκαία. Είναι, φίλε δήμαρχε, και μια συνεργασία που ήθελε το πεπρωμένο (predestinata) ! Αποτελούσε, κατά κάποιο τρόπο, υποχρέωσή μας. Την κάναμε πράξη και τώρα θα εργαστούμε χέρι με χέρι για να καρποφορήσει!"

Ο κ. Αγγελόπουλος δήλωσε στη σελίδα του στο facebook: "Ένα όραμα ετών γίνεται και πολιτική πραγματικότητα. Η αδελφοποίηση Σάμου - Κρότωνα, δυο τόπων οπού μεγαλούργησε ο Πυθαγόρας, ενεργοποιήθηκε και επισήμως απόψε με την υπογραφή του σχετικού πρωτοκόλλου".

Στην αποστολή του Δήμου Σάμου στον Κρότωνα συμμετείχαν επίσης οι:
- Δημήτρης Μαυρατζώτης, Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Σάμου
-Ελπίδα Χατζηελευθεριάδου, Δημοτικός Σύμβουλος στον πρώην Δήμο Πυθαγορείου - Μέλος της πρώτης ομάδας Αδελφοποίησης Πυθαγορείου-Κρότωνα
- Τριανταφυλλιώ Βλαχοπούλου, Πρόεδρος Δημοτικής Κοινότητας Πυθαγορείου
- Σουλτάνα Ανδρεάδου, Πρόεδρος Δημοτικού Οργανισμού Παιδείας, Πολιτισμού Νεολαίας και Άθλησης- Δημοτική Σύμβουλος Δήμου Σάμου
- Μένη Βακίρη, Αντιπρόεδρος ΕΤΕΜ (Ένωση Τουριστικών Επαγγελματιών Μαραθοκάμπου)
- Νίκος Βαρούμας, Πρόεδρος Δημοτικής Κοινότητας Βαθέος

Δείτε φωτογραφικά στιγμιότυπα από την τελετή αδελφοποίησης ανάμεσα στον Δήμο Σάμου και στον Δήμο Κρότωνα (φωτογραφίες του  δημάρχου Σάμου, Μιχάλη Αγγελόπουλου):




Πηγή των επόμενων φωτογραφιών: Σελίδα του δημάρχου Σάμου Μιχάλη Αγγελόπουλου στο facebook