AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

25 Μαΐ 2017

Συνεργασία του Δήμου Σάμου με γερμανικό δήμο

Φωτογραφία από παλαιότερη επίσκεψη αντιπροσωπείας του δήμου Γκράιφσβαλντ στο Μουσείο Σαμιακού Οίνου

Ο Δήμος Σάμου θα υπογράψει πρωτόκολλο συνεργασίας με τον Δήμο Γκράιφσβαλντ (Greifswald) της Γερμανίας, το οποίο θα δώσει τον χαρακτήρα μιας θεσμοθετημένης, κοινά αποδεκτής και διαχρονικής συνεργασίας.


Η αναβάθμιση της συνεργασίας μεταξύ των δύο Δήμων θα γίνει στους εξής τομείς:

1) Μεταφορά τεχνογνωσίας μέσω ειδικών στον τομέα της βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης-Κατάρτιση σχεδίων δράσης για βιώσιμες μορφές τουρισμού λαμβάνοντας υπόψη ζητήματα διαχείρισης απορριμμάτων (μέτρα για την μείωση των αποβλήτων και ανακύκλωση) καθώς επίσης και διάθεσης λυμάτων-Δικτύωση μεταξύ φορέων και παραγόντων-Συμβουλευτική σε περιφερειακό επίπεδο σε θέματα μιας στρατηγικής τουρισμού-Διεύρυνση του θεματικού τουρισμού.

2) Διαπανεπιστημιακή συνεργασία-Ανταλλαγή διδασκόντων και φοιτητών.-Προσδιορισμός και υλοποίηση κοινών ερευνητικών προγραμμάτων.-Δημιουργία εταιρικής σχέσης για την από κοινού συμμετοχή σε προκηρύξεις διαγωνισμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

3.) Μεταφορά τεχνογνωσίας μέσω ειδικών στον τομέα της πολιτικής προστασίας, με ειδική έμφαση στην κατάρτιση και εκπαίδευση των νέων στο αντικείμενο της διάσωσης στη θάλασσα με την υποστήριξη εθελοντικών ομάδων

Πέραν των ανωτέρω, ο Δήμος του Γκράιφσβαλντ έχει προτείνει την ανταλλαγή μαθητών με βάση το επιστημονικό πεδίο των μαθηματικών. Ένα Γυμνάσιο του Γκράιφσβαλντ ειδικεύεται στις φυσικές επιστήμες και διοργανώνει επί σειρά ετών ένα διαγωνισμό μαθηματικών. 

Οι μαθητές του συγκεκριμένου Γυμνασίου, με το άκουσμα ότι η Σάμος είναι η πατρίδα του Πυθαγόρα εξέφρασαν την επιθυμία να την επισκεφθούν στα πλαίσια μιας εκπαιδευτικής εκδρομής. Προτείνεται η θεσμοθέτηση εκπαιδευτικών εκδρομών με ανταλλαγή μαθητών με έφεση στις φυσικές επιστήμες η οποία θα μπορούσε να ονομαστεί «Στα Ίχνη του Πυθαγόρα». 

Ειδικότερα για το επερχόμενο φθινόπωρο, προτείνεται μια ολιγοήμερη επίσκεψη μαθητών τρίτης γυμνασίου – πρώτης λυκείου, οι οποίοι θα έρθουν στην Σάμο, συνοδευόμενοι από ένα καθηγητή, στα πλαίσια της οποίας θα μπορούσε να διεξαχθεί ένας διαγωνισμός μαθηματικών μεταξύ αυτών και μαθητών της Σάμου.

Εξυπακούεται ότι Σάμιοι μαθητές θα επισκεφθούν αντίστοιχα να το Γκράιφσβαλντ.

Επιπροσθέτως, ο Δήμος του Γκράιφσβαλντ βρίσκεται στο στάδιο διερεύνησης με τους αρμόδιους φορείς της περιοχής του προκειμένου να αποσταλεί από την Σάμο εκπαιδευμένο, γερμανόφωνο προσωπικό του κλάδου τουριστικών επαγγελμάτων με εργασιακή εμπειρία σε ξενοδοχειακές μονάδες, ώστε να συμβάλλει στην αναβάθμιση των ικανοτήτων αντίστοιχων Γερμανών εργαζομένων.

Πηγή: tornosnews.gr