AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

10 Ιαν 2019

Συγκέντρωση συμπαράστασης του Ε.Κ.Σ στον Δ. Γρυδάκη στα δικαστήρια στις 14/1


Η Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Σάμου εκφράζει συμπαράσταση και αλληλεγγύη στον Διαμαντή Γρυδάκη, μέλος του παραρτήματος Σάμου της Πανελλήνιας Ένωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ), του οποίου η έφεση δικάζεται τη Δευτέρα 14 Ιανουαρίου, μετά την πρωτόδικη καταδίκη του για συκοφαντική δυσφήμηση.

Σύμφωνα με το Ε.Κ.Σ, ο κ. Γρυδάκης καταδικάστηκε πρωτόδικα γιατί "εξέφρασε δημόσια τη διαμαρτυρία του για τη διαστρέβλωση της ιστορίας από την ομιλία καθηγήτριας για την 28η Οκτωβρίου στο Μαραθόκαμπο".

Όπως αναφέρει η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Σάμου "η στάση του αυτή είναι στάση συνέπειας και καθήκοντος κάθε ανθρώπου που σέβεται και τιμά την ιστορία του τόπου και τους αγώνες των προγόνων μας. Αποτελεί υποχρέωση όποιου πιστεύει ότι η ιστορία και οι αγώνες των λαών ενάντια στο φασισμό-ναζισμό πρέπει είναι διδαχή για τη νεολαία και τους εργαζόμενους σήμερα. 

Η δικτατορία του Μεταξά ήταν μια περίοδος που ο λαός μας, οι αγωνιστές του τόπου μας βασανίστηκαν, διώχθηκαν, φυλακίστηκαν, εκτελέστηκαν. Αυτοί που πάλευαν ενάντια στο ναζισμό – φασισμό έγιναν θύματα και διώχθηκαν. Αυτά ο λαός του νησιού μας, η εργατική τάξη, η νεολαία πρέπει να τα γνωρίζει. 

Δεν αποτελεί δυσφήμηση η ανάγνωση της αιματοβαμμένης ιστορίας της εργατικής τάξης και του λαού του νησιού, της χώρας, του κόσμου όλου. Κάθε άλλο! Αποτελεί τιμή για όσους έπεσαν θύματα του ντόπιου και ξένου φασισμού στην ιστορία της ανθρωπότητας. Για τους αγωνιστές του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ, της ΕΠΟΝ, της Εθνικής Αντίστασης που σε μερικές μέρες  πανελλαδικά τιμούμε (25 Νοέμβρη), όλων των νεκρών του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο συνάδελφός στη συνείδησή μας έπραξε το σωστό. 
Ζητάμε την αθώωσή του.

Καλούμε την εργατική τάξη και το λαό, τα σωματεία και τους φορείς του νησιού μας να συμπαρασταθούν με κάθε τρόπο στον συναγωνιστή Διαμαντή Γρυδάκη και να παραβρεθούν στα δικαστήρια τη Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2019,στις 9 το πρωί".

Εκτός από το Εργατικό Κέντρο Σάμου, και το Παράρτημα Σάμου της Πανελλήνιας Ένωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης-Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ- ΔΣΕ) "εκφράζει την αλληλεγγύη του στον αγωνιστή – μέλος του,  Διαμαντή Γρυδάκη, στην δικαστική μάχη που δίνει για την αθώωσή του, την Δευτέρα 14-1-2019 στο Εφετείο Σάμου όπου κρίνεται η πρωτόδικη καταδίκη του πριν από 20 μήνες, επειδή υπερασπίστηκε την ιστορική αλήθεια για το χαρακτήρα της φασιστικής δικτατορίας Μεταξά, διαμαρτυρόμενος δημόσια.

Η τοποθέτηση – διαμαρτυρία του συναγωνιστή μας, για την διαστρέβλωση της ιστορίας από καθηγήτρια που είχε μιλήσει σε δημόσια εκδήλωση για την 28η Οκτωβρίου 1940, στο Μαραθόκαμπο, η πολιτική αντιπαράθεσή του για το ρόλο του δικτάτορα Μεταξά, δεν συνιστά συκοφαντική δυσφήμηση, αλλά στοιχειώδες καθήκον κάθε δημοκρατικού πολίτη που γνωρίζει τις μεθόδους και τα αποτελέσματα του φασισμού που εκπροσωπούσε ο δικτάτορας.

Είναι οφειλόμενη  απόδοση τιμής στη μνήμη χιλιάδων πρωτοπόρων αγωνιστών του εργατικού και λαϊκού κινήματος, χιλιάδων κομμουνιστών,  που μαρτύρησαν στα ξερονήσια και στις φυλακές , άλλοι δολοφονήθηκαν στυγνά από τα όργανα της δικτατορίας της 4ης Αυγούστου και όσοι επέζησαν παραδόθηκαν σιδηροδέσμιοι στους φασίστες και ναζί κατακτητές για να εκτελεστούν οι περισσότεροι,  ως αντίποινα για την Αντιστασιακή δράση του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ.

Είναι οφειλόμενη απόδοση τιμής στη μνήμη των 50 εκατομμυρίων νεκρών του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Των 20 εκατομμυρίων νεκρών του πρώτου εργατικού κράτους στο κόσμο, της Σοβιετικής Ένωσης που σήκωσε το μεγαλύτερο βάρος του πολέμου και απελευθέρωσε την Ευρώπη. Όλων των λαών του κόσμου που ματοκυλίστηκαν από τον ναζισμό- φασισμό"

"Οι απόγονοι και φίλοι του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ, της ΕΠΟΝ του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, καλούμε όλο το λαό και τη νεολαία της Σάμου, που τίμησε με τη συμμετοχή των καλύτερων παιδιών της αυτούς τους αγώνες, καλούμε όλους τους φορείς του εργατικού και λαϊκού κινήματος, να εκφράσουν με κάθε τρόπο την συμπαράστασή τους στον συναγωνιστή μας Διαμαντή Γρυδάκη και να δώσουν το παρών την Δευτέρα στις 9 το πρωί στο Δικαστικό Μέγαρο Σάμου.", καταλήγει η σχετική ανακοίνωση της  Πανελλήνιας Ένωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης-Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ- ΔΣΕ).

Αρχική δημοσίευση στο My Samos Blog: www.my-samos.blogspot.com