AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

23 Ιαν 2019

Ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός του Δήμου Σάμου


Με 14 ψήφους υπέρ και 8 κατά ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός του Δήμου Σάμου για το 2019, που ήρθε καθυστερημένα φέτος προς συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο.

Την αναλυτική παρουσίαση του προϋπολογισμού, των πάγιων εξόδων, εσόδων κλπ έκανε η υπάλληλος της οικονομικής υπηρεσίας του δήμου, Ιωάννα Πατρώνη. 

Συγκεκριμένα για τον προϋπολογισμό του 2019 ύψους 49.934.000 ευρώ ο επικεφαλής της παράταξης "Δράση-Ενότητα-Προοπτική", Δημήτρης Μηλίγκος, ανέφερε ότι δεν μπορεί να είναι αναπτυξιακός ένας προϋπολογισμός του οποίου το 77% προορίζεται για δαπάνες ενώ χαρακτήρισε αδικαιολόγητα απόντες όσους δεν παρευρέθηκαν στην συνεδρίαση για την ψήφιση του προϋπολογισμού.

Προϋπολογισμό για κλάματα, χαρακτήρισε ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Κώστας Τζίχας, τον προϋπολογισμό του 2019 λέγοντας ότι όπως ο προϋπολογισμός του κράτους έτσι και αυτός στερεί παροχές από τη λαϊκή τάξη, την αναγκάζει να βάζει βαθιά το χέρι στην τσέπη και ζήτησε να υπάρξει διεκδίκηση για πλήρη κρατική επιχορήγηση για τις πάγιες δαπάνες του Δήμου.

Ο επικεφαλής της Αδέσμευτης Κίνησης Πολιτών Σάμου Αντώνης Σίμος τόνισε ότι ο συγκεκριμένος προϋπολογισμός δεν είναι ότι το καλύτερο αλλά τον ψηφίζει γιατί αντί για ευχολόγια πρέπει να υπάρχουν συγκεκριμένες προτάσεις για το τι μπορεί να γίνει με τα σημερινά δεδομένα.

Ο επικεφαλής της "Ανατροπής", Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, δήλωσε ότι καταψηφίζει τον προϋπολογισμό που άργησε πολύ να έρθει προς ψήφιση στο δημοτικό συμβούλιο, ενώ χαρακτήρισε ανύπαρκτο τον προγραμματισμό από τη δημοτική αρχή για την αναπτυξιακή του πορεία.

Τέλος ο δήμαρχος Σάμου αναφέρθηκε με τη σειρά του στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι δήμοι πλέον στην Ελλάδα κάνοντας λόγο για κατάρρευση της τοπικής αυτοδιοίκησης με την μείωση των ΚΑΠ, την καταβολή ΕΝΦΙΑ στα δημοτικά κτίρια και πολλές άλλες υποχρεώσεις που δυσκόλεψαν το έργο του ισοσκελισμού του προϋπολογισμού και στο δήμο της Σάμου.

Πηγή: Ρεπορτάζ Χάρη Ζαβουδάκη στο voreioaigaio.ert.gr

Η Λαϊκή Συσπείρωση κοινοποίησε στους πολίτες της θέσεις της στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο:

Συγκεκριμένα, ο ο δημοτικός σύμβουλος και υποψήφιος δήμαρχος της Λαϊκής Συσπείρωσης Κώστας Τζίχας χαρακτήρισε "απαράδεκτο από κάθε άποψη και πλασματικό, τον Προϋπολογισμό του δήμου για το 2019 (που κατατέθηκε και ψηφίστηκε από τη δημοτική αρχή με μεγάλη καθυστέρηση), .

Αφού άσκησε αυστηρή κριτική για το «μαγείρεμα» ενός ακόμη προϋπολογισμού μακριά και ενάντια στις λαϊκές ανάγκες, αφού μεταξύ άλλων ο ισοσκελισμός του απαίτησε την αύξηση των ανταποδοτικών τελών κατά 17,5% , αναφέρθηκε στις περικοπές της κρατικής χρηματοδότησης προς τους δήμους που φέτος ισοδυναμούν με μείον 862 εκατομμύρια και αποκάλυψε ότι ο δημοσιονομικός στόχος μέχρι το 2022 είναι, μόνο το 30% να προέρχεται από την κρατική χρηματοδότηση και το 70% από τοπικές φορολογίες ,δημοτικά τέλη κλπ που θα πληρώνουν οι δημότες.

Σχετικά με τον συγκεκριμένο προϋπολογισμό είπε ότι είναι πλασματικός γιατί από τα 49 εκατομμύρια που φαίνονται στα χαρτιά μόνο τα 26 είναι πραγματικά, αφού τα 23 εκατ καταγράφονται ως έκτακτα έσοδα που αφορούν έργα που σχεδιάζονται ή βρίσκονται σε εξέλιξη και μόνο περίπου 2,5 - 3 εκατομμύρια θα καταγραφούν τελικά ως πραγματικά έσοδα – έξοδα στον απολογισμό της χρονιάς

Ο δημοτικός σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό άκρως αντιλαϊκό υπογραμμίζοντας ότι ήδη αυτά που πληρώνουν οι δημότες με φόρους, ανταποδοτικά, πρόστιμα κλπ υπερβαίνουν κατά 200χιλιάδες ευρώ την κρατική χρηματοδότηση και διαμορφώνουν τη σχέση στο 51%έναντι 49% σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων του νησιού.

Καταψηφίζουμε- τόνισε - κατηγορηματικά τον προϋπολογισμό, διεκδικώντας: Πλήρη κρατική χρηματοδότηση , εξασφάλιση όλων των λειτουργικών δαπανών και της μισθοδοσίας όλων των εργαζομένων στους δήμους από το κρατικό προϋπολογισμό, επιστροφή όλων των παρακρατημένων πόρων των δήμων και των περιφερειών, κατάργηση όλου του αντιδραστικού θεσμικού πλαισίου του Καλλικράτη και του Κλεισθένη1.

Οι πόροι να αντληθούν από την φορολόγηση κατά 45% του μεγάλου κεφαλαίου, της μεγάλης ακίνητης περιουσίας, της εκκλησιαστικής περιουσίας. με παράλληλη κατάργηση του ΕΝΦΙΑ. 

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΖΗΜΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ

Μπαράζ ερωτήσεων για προβλήματα που προξένησε η πρόσφατη κακοκαιρία και η έλλειψη μέτρων και έργων προστασίας των υποδομών και του λαού, ανέπτυξε στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου η δημοτική σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης Θεανώ Σαρρηγεωργίου.

Πρόκειται για τις ζημιές που προκλήθηκαν στην Πορφυριάδα και που οφείλονται στις κακοτεχνίες του έργου ανακαίνισης του κτιρίου, στην κατολίσθηση που βρίσκεται σε εξέλιξη πίσω από το Λύκειο Καρλοβάσου και οι ζημιές σε πολλά μέρη του εθνικού και επαρχιακού και οδικού δικτύου που πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα.

Επίσης ερώτηση έγινε για την απαράδεκτη και επικίνδυνη για την υγεία και το περιβάλλον κατάσταση που υπάρχει από την απόθεση και μη έγκαιρη απομάκρυνση απορριμμάτων σε οικόπεδο του δήμου μέσα στο Μαραθόκαμπο. Παρόμοιο πρόβλημα υπάρχει και στον Πύργο όπου παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις του προέδρου του χωριού Νίκου Κονταξή δεν αντιμετωπίζεται από τη δημοτική αρχή.

ΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΩΝ ΠΡΕΣΠΩΝ ΚΑΙ ΤΑ ΕΘΝΙΚΙΣΤΙΚΑ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ

Δήλωση καταδίκης της συμφωνίας Τσίπρα – Ζάεφ και των εθνικιστικών συλλαλητηρίων κατέθεσαν στο δημοτικό συμβούλιο η δημοτική ομάδα της Λαϊκής Συσπείρωσης. Η δήλωση έχει ως εξής: «Ξαναζούμε πάλι την επανάληψη του κακοπαιγμένου έργου του 1993. Τότε που «όλοι πλην Λακεδαιμονίων» όπως έλεγε ο Κύρκος, δηλαδή πλην ΚΚΕ, κατέβαιναν στα εθνικιστικά αλυτρωτικά συλλαλητήρια της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας. Για να κάνουν αργότερα τις γνωστές “κωλοτούμπες”, υπακούοντας στις ΝΑΤΟϊκές και Αμερικανικές υποδείξεις, ανάλογα με την περίσταση, που έφτασαν μέχρι το «γην και υδωρ» στους ΝΑΤΟϊκούς για να βομβαρδίσουν και να διαμελίσουν τη Γιουγκοσλαβία. 

Τώρα πάλι επιχειρούν την αναβάπτισή τους στα θολά νερά του εθνικισμού. Δεν λένε όμως κουβέντα για το ΝΑΤΟικό περιεχόμενο της επαίσχυντης συμφωνίας Τσίπρα - Ζάεφ αλλά εναλλάσουν κατά περίσταση τη φορεσιά του ψευτοπατριωτισμού και του κοσμοπολιτισμού, με μόνιμη έγνοια και ενδιαφέρον τους τα γεωστρατηγικά συμφέροντα της αστικής τάξης της χώρας στην περιοχή, που καμιά σχέση δεν έχουν με τα συμφέροντα του λαού και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας.

Ο λαός πρέπει να πει ΟΧΙ στη φαρσοκωμωδία που επιδίδεται και η ηγεσία της ΚΕΔΕ και ο κ. Πατούλης. Είναι κοπή –επικόλληση αυτής που παίζεται όλες αυτές τις μέρες στα έδρανα της Βουλής. Ανακατεύουν μαζί με την κυβέρνηση τη μαρκαρισμένη από ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ αιματοβαμμένη τράπουλα στην περιοχή των Βαλκανίων σε βάρος του λαού μας και των λαών της περιοχής.

Καλούμε το λαό και τη νεολαία μας να πουν ΟΧΙ στον αλυτρωτισμό και τον εθνικισμό. ΝΑΙ στη φιλία, την αλληλεγγύη και την κοινή πάλη των λαών της περιοχής. ΟΧΙ στη συμφωνία Τσίπρα – Ζάεφ. ΟΧΙ στα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στην περιοχή μας». 

Η δημοτική παράταξη "Ανατροπή", σχολιάζοντας την τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου ανάφερε από τη σειρά της τα εξής:

"Στην ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, που πραγματοποιήθηκε στις 21 Ιανουαρίου 2019, ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός του δήμου Σάμου για το έτος 2019. Υπέρ αυτού ψήφισαν 14 μέλη του δημοτικού συμβουλίου (το οποίο αριθμεί 33 στο σύνολο), 13 δημοτικοί σύμβουλοι της συμπολίτευσης που ήταν παρόντες από τους 20 εκλεγμένους της δημοτικής αρχής, όπως και ο κ. Σίμος από την αντιπολίτευση. Κατά αυτού ψήφισαν 8 δημοτικοί σύμβουλοι, προερχόμενοι όλοι από την αντιπολίτευση.
Δυστυχώς, ο προϋπολογισμός αυτός αντικατοπτρίζει την ανυπαρξία προγραμματισμού που υπάρχει εδώ και 4 χρόνια, αλλά και την ανυπαρξία οράματος, προοπτικής και νέων προτάσεων για ριζική αλλαγή του τόπου μας.

Δεν είναι τυχαίο που το σώμα καλέστηκε 21 Ιανουαρίου, ενώ ήδη διανύουμε το 2019, να ψηφίσει τον προϋπολογισμό, ο οποίος θα έπρεπε να είχε ψηφιστεί μέχρι 15 Νοεμβρίου 2018, όπως ορίζει η νομοθεσία.

Αν και η δημοτική αρχή έχει διανύσει πάνω από 4 χρόνια θητείας, η ασυνέπεια και η αδιαφορία, που έχει επιδείξει, έχουν ως αποτέλεσμα τη χειροτέρευση της κατάστασης που βιώνει και που παρουσιάζει το νησί μας όλο αυτό το διάστημα.

Υπάρχουν τόσες προτεραιότητες και τόσες προτάσεις, τις οποίες η δημοτική αρχή δεν έχει μπει στη διαδικασία να αναλύσει και να εφαρμόσει, και ουδέποτε τέθηκαν ως θέματα στο δημοτικό συμβούλιο, προκειμένου να συμπεριληφθούν στο πρόγραμμά της και κατ’ επέκταση στον προϋπολογισμό του δήμου.

Τέτοια θέματα είναι:

1. Τι μέλλει γενέσθαι με τον υπάρχων ΧΥΤΑ, που δεν έχει άλλη ζωή, πώς θα λειτουργήσει η ανακύκλωση χωρίς ΚΔΑΥ (Κέντρο διαλογής ανακυκλώσιμων υλικών), αν θα δημιουργηθεί ένας ΧΥΤΥ.

2. Αν θα δημιουργηθούν νέοι βρεφονηπιακοί σταθμοί και σε άλλες περιοχές του νησιού.

3. Αν θα δημιουργηθούν νέες ΜΕΛ (Μονάδες επεξεργασίας λυμάτων) και σε άλλες περιοχές του νησιού, και πώς τελικά θα λειτουργήσουν οι υπάρχουσες.

4. Τι πρέπει να γίνει για την συνολική ανάπτυξη της Σάμου και τι πρέπει να γίνει για να μην ερημώσουν οι μικρές κοινότητες.

5. Πώς θα στηριχτεί η οικογένεια, πώς οι νέοι άνθρωποι, πώς θα μείνουν οι νέοι στο νησί και δεν θα έχουν όνειρα και τάσεις φυγής.

6. Αν θα δημιουργηθούν τουριστικές υποδομές - από τις πιο απλές, λ.χ. μια δημόσια τουαλέτα και δημόσια αποδυτήρια στις παραθαλάσσιες περιοχές, μέχρι και το πώς θα αξιοποιηθεί η δημοτική ακίνητη περιουσία.

7. Αν θα λυθούν κάποτε τα προβλήματα της ανεπάρκειας πόσιμου νερού, αλλά και της ποιότητάς του, σε ένα νησί που δεν θα έπρεπε να έχει τέτοια προβλήματα.

8. Τέλος, αν θα ληφθούν ποτέ υπόψη οι προτάσεις των κοινοτήτων και των διάφορων φορέων, που τόσα χρόνια κανένας δεν τους ακούει.

Για την "Ανατροπή" αυτά τα θέματα είναι πολύ σημαντικά, είναι αυριανές της προτεραιότητες· για όλους αυτούς τους λόγους καταψήφισε τον προϋπολογισμό και την συγκεκριμένη πολιτική της δημοτικής αρχής."

Αρχική δημοσίευση στο My Samos Blog: www.my-samos.blogspot.com