AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

29 Ιαν 2019

Οι δάσκαλοι της Σάμου για την ένταση στη συνέλευση γονέων για τα προσφυγόπουλα


Ένταση επικράτησε στη γενική συνέλευση όλων των συλλόγων γονέων και κηδεμόνων Δημοτικών, Γυμνασίων και Λυκείων της Σάμου με θέμα την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων στις σχολικές δομές του νησιού που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στο αμφιθέατρο της Π.Ε Σάμου.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές, σκοπός της συνέλευσης ήταν να συζητηθούν μέτρα και κινήσεις εναντίον της επιβολής της εκπαίδευσης προσφυγόπουλων εντός των σχολικών μονάδων της πόλης της Σάμου, που μελλοντικά δύναται να επεκταθεί σε όλες τις σχολικές μονάδες του νησιού λόγω των συνεχιζόμενων αυξητικών ροών των προσφύγων. 

Η ένταση στη συνέλευση δημιουργήθηκε όταν μέλος του Δ.Σ του συλλόγου δασκάλων και νηπιαγωγών Σάμου προσπάθησε να διαβάσει στο αμφιθέατρο το ψήφισμα του συλλόγου.

Με αφορμή αυτό το περιστατικό, ο σύλλογος εξέδωσε την Τρίτη ανακοίνωση, η οποία αναφέρει τα εξής:

"Ως Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Σάμου θα θέλαμε να εκφράσουμε την αντίθεσή μας με τα όσα διαδραματίστηκαν χτες (28/1/2019) το απόγευμα στη Συνέλευση των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Σάμου.

Διευκρινίζουμε ότι ο Σύλλογος Δασκάλων & Νηπιαγωγών Σάμου δεν παρευρέθηκε στη Συνέλευση από τη στιγμή που δεν υπήρξε επίσημο κάλεσμα και δεν είχε πάρει και αντίστοιχη απόφαση η πλειοψηφία του Δ.Σ.

Η οποιαδήποτε παρέμβαση εκπαιδευτικών – μελών δύναται να ερμηνευτεί ως ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ή ΠΑΡΑΤΑΞΙΑΚΗ πρωτοβουλία και ουδεμία σχέση έχει με συλλογική απόφαση του ΔΣ του Συλλόγου αλλά  φυσικά καταδικάζουμε την αφαίρεση λόγου από οποιονδήποτε συνάδελφο μας που θέλει να εκφράσει τις απόψεις του.

Η επίσημη θέση του Συλλόγου Δ/Ν  Σάμου είναι  ξεκάθαρη:

Η εκπαίδευση- μόρφωση είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα ΟΛΩΝ των παιδιών.
Ένταξη όλων των παιδιών στο σχολείο με την δημιουργία όλων των απαραίτητων υποδομών και την πραγματοποίηση όλων των αναγκαίων μόνιμων διορισμών. 

Ως εκπαιδευτικοί και ως γονείς συμμεριζόμαστε τους φόβους, τις αγωνίες και τις επιφυλάξεις των γονέων – κηδεμόνων, όμως ουδέποτε θα επιτρέπαμε την εφαρμογή μη λειτουργικών πλαισίων στις σχολικές μονάδες, πόσο μάλλον αν αυτά έθεταν σε κίνδυνο την υγεία (σωματική και ψυχική) των μαθητών μας. 

Αυτό αποδείχτηκε άλλωστε με τη λειτουργία του πρώτου τμήματος ΖΕΠ στο νησί , αποκλειστικά με προσφυγόπουλα . (στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Σάμου).Δεσμευόμαστε ότι θα συνεχίσουμε τις καλές πρακτικές (πάντα σε στενή συνεργασία με τους Συλλόγους Γονέων & Κηδεμόνων) που προασπίζουν τα δικαιώματα ΟΛΩΝ των παιδιών χωρίς καμιά εξαίρεση. 

Σε αυτό το πλαίσιο (επίσημη απόφαση της ΔΟΕ) απαιτούμε:
  • Σχολείο που να χωράει όλα τα παιδιά για την ομαλή ένταξη των παιδιών, των προσφύγων και των μεταναστών, στα πρωινά Δημοτικά σχολεία και Νηπιαγωγεία.
  • Τη λειτουργία τάξεων υποδοχής σε όλα τα σχολεία.
  • Υποστηρικτικές δομές για όλα τα παιδιά.
  • Ορθολογική κατανομή των προσφυγόπουλων στα σχολεία.
  • Εξασφάλιση της δωρεάν μεταφοράς τους.
  • Επαρκή χρηματοδότηση, καμία εμπλοκή των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων."
Αρχική δημοσίευση στο My Samos Blog: www.my-samos.blogspot.com