AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

26 Αυγ 2019

Η Λαϊκή Συσπείρωση για την φωτιά στον Μεσόκαμπο Σάμου


Τις θέσεις της για την πρόσφατη πυρκαγιά στον Μεσόκαμπο παρουσίασε η δημοτική παράταξη "Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Σάμου".

Σύμφωνα με τους επικεφαλής της παράταξης, "η πρόσφατη πυρκαγιά στην περιοχή Μεσοκάμπου, χτύπησε κυριολεκτικά καμπανάκι για τις ελλείψεις και τις παραλείψεις όσον αφορά τα μέσα, το προσωπικό και την πρόληψη - πυροπροστασία.

Μια πυρκαγιά σε σημείο κοντά στη βάση της Πυροσβεστικής, σε έδαφος προσβάσιμο στα πυροσβεστικά οχήματα , δίπλα στον εθνικό δρόμο, παραλίγο να εξελιχθεί σε έναν ακόμη εφιάλτη για το νησί. Κίνδυνος που τελικά αποτράπηκε από τη γρήγορη επέμβαση της Πυροσβεστικής υπηρεσίας και των εθελοντών πυροσβεστών απ’ όλο το νησί. 

Αναδείχθηκαν όμως έντονα, τα σοβαρά προβλήματα που η Λαϊκή Συσπείρωση έχει επισημάνει επανειλημμένα , χωρίς ανταπόκριση από κυβερνήσεις και δημοτικές αρχές.

α) Η απομάκρυνση των πυροσβεστικών αεροσκαφών από τη βάση τους στο αεροδρόμιο της Σάμου και η μεταφορά τους στην Ελευσίνα, καθυστέρησε την επέμβασή τους τουλάχιστον μία ώρα. Το ελικόπτερο από μόνο του δεν επαρκεί. Η απομάκρυνση των Καναντέρ δεν έχει καμιά δικαιολογία. Η μόνη εξήγηση που μπορεί μα δοθεί, είναι  αυτό να έγινε κατ’ απαίτηση της  Fraport ή της απαίτησής της  για υψηλά τέλη στάθμευσης.

β) Η αποψίλωση της Πυροσβεστικής από μόνιμο προσωπικό το οποίο διατέθηκε για την πυροπροστασία του αεροδρομίου μετά την εξαγορά του από την ίδια εταιρεία, έχει εντείνει τα προβλήματα έλλειψης μόνιμου προσωπικού που έτσι κι’ αλλιώς υπήρχε. Η ανεπάρκεια είναι προφανής και έχει σημειωθεί από τα ίδια τα στελέχη της υπηρεσίας.

γ) Η αντιπυρική προστασία κατοικημένων περιοχών (οικισμών κλπ) αποδείχθηκε ανύπαρκτη και μάλιστα σε μια περιοχή που αποτελεί αιχμή της λεγόμενης «ναυαρχίδας της οικονομίας». Του τουρισμού. Ο αγώνας που δόθηκε για να μην καούν οι ξενοδοχειακές μονάδες της περιοχής, μαζί με την εσπευσμένη εκκένωσή τους από τους τουρίστες, δείχνουν το μέγεθος του προβλήματος και μας κάνει να τρέμουμε στην ιδέα να βρεθούν στη θέση τους κάποια από τα ορεινά χωριά του νησιού. Είναι άλλωστε σχετικά νωπή η εμπειρία του 2000 όταν κάηκαν το μισό χωριό  Κουμαραδαίοι και η φωτιά έφτασε στη πλατεία των Μαυρατζαίων.

Γι’ αυτό το λόγο, δέκα μέρες πριν από την τελευταία φωτιά είχαμε απευθύνει έκκληση , να παρθούν έστω και τώρα μέτρα πυροπροστασίας στα πιο επικίνδυνα έστω σημεία των οικισμών που εφάπτονται με το δάσος. Κι’ αυτή η έκκλησή μας πήγε να βρει τις πολλές παρεμβάσεις μας για τα ίδια θέματα: Στον κάλαθο των αχρήστων κυβέρνησης και δήμου.

Δεν υπάρχει άλλο μέσον με το οποίο μπορούμε να πείσουμε τους υπεύθυνους γι’ αυτή τη κατάσταση και τα μέτρα που πρέπει να παρθούν, παρά μόνο η αγωνιστική μας κινητοποίηση, με όλους τους τρόπους. 

Δεν πρέπει να ανεχτούμε άλλο αυτή τη κατάσταση.

Όλοι οι φορείς του νησιού, οι εθελοντικές ομάδες που ζουν από πρώτο χέρι τους κινδύνους. κάθε εργαζόμενος, η νεολαία, πρέπει να κινητοποιηθούμε, πριν την επόμενη καταστροφή.. 

Δεν υπάρχει καιρός για χάσιμο.

Η Λαϊκή Συσπείρωση θα σταθεί αρωγός και συμπαραστάτης σε κάθε πρωτοβουλία προς αυτή τη κατεύθυνση".

Αρχική δημοσίευση στο My Samos Blog: www.my-samos.blogspot.com

Τα φτηνότερα αεροπορικά εισιτήρια και Εισιτήρια για όλα τα πλοία