AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

31 Αυγ 2019

Οι παρατάξεις στην ορκωμοσία περιφερειάρχη και περιφερειακών συμβούλων Β. Αιγαίου

Πηγή φωτογραφιών: VoreioAigaio.Ert.gr

Η ορκωμοσία του νέου περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, Κώστα Μουτζούρη, και των περιφερειακών συμβούλων πραγματοποιήθηκε το πρωί του Σαββάτου στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης. 

Ορκίστηκαν με θρησκευτικό ή  πολιτικό όρκο τα 41 μέλη του νέου περιφερειακού συμβουλίου, παρουσία των τοπικών αρχών αλλά και εκπροσώπων της πανεπιστημιακής κοινότητα απ' όπου προέρχεται ο νέος Περιφερειάρχης.



Αμέσως μετά ο νέος Περιφερειάρχης ανακοίνωσε τη σύνθεση της περιφερειακής Διοίκησης, όπου ο πρόεδρος του σώματος θα έχει θητεία για δύο χρόνια ενώ οι αντιπεριφερειάρχες για ένα χρόνο.

Στην ομιλία του ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης ανακοίνωσε τη δημιουργία αντιπεριφέρειας μεταναστευτικής κρίσης ενώ ανακοίνωσε τη σύνθεση της περιφερειακής αρχής όπου θέση λαμβάνουν και οι 10 περιφερειακοί σύμβουλοι του συνδυασμού του Κώστα Μουτζούρη.

Συγκεκριμένα ο Περιφερειάρχης προτείνει:

Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου τον Κωνσταντίνο Αρώνη

Αντιπεριφερειάρχη Υγείας και Κοινωνικης Πρόνοιας και αναπληρωτή του περιφερειάρχη τον Παντελή Βρουλή

Αντιπεριφερειάρχη Οικονομικών και Πολιτισμού την Αναστασία Αντωνέλλη

Αντιπεριφερειάρχη Πρωτογενούς τομέα τον Παναγιώτη Κουφέλο

Αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού – Μεταφορών και Επικοινωνιών τον Νίκο Νύκτα

Αντιπεριφερειάρχη Μεταναστευτικής Κρίσης και Αθλητισμού τον Παναγιώτη Κουρσουμπά

Αντιπεριφερειάρχη Λέσβου τον Αρη Χατζηκομνηνό

Αντιπεριφερειάρχη Χίου τον Παντελή Μπουγδάνο

Αντιπεριφερειάρχη Σάμου τον Βασίλη Πανουράκη και

Έπαρχο Λήμνου τον Άγγελο Βλατά ενώ σε εκκρεμότητα μένει ο έπαρχος Ικαρίας αφού ο συνδυασμός του Κ. Μουτζούρη δεν εξέλεξε σύμβουλο στην Ικαρία και δεν ευοδώθηκε τελικά καμία συνεργασία με άλλους συνδυασμούς.

Στον χαιρετισμό του ο Κ. Μουτζούρης τόνισε ότι "το μεταναστευτικό είναι το κυρίαρχο θέμα του Βορείου Αιγαίου, υπάρχει κατάλυση των νησιών από μετανάστες οι οποίοι δικαιούνται κάθε αγάπης και προσοχής , όμως εισέρχονται παράνομα στα νησιά μας και δημιουργούν προβλήματα".

"Όλη η Ελλάδα πρέπει να επωμιστεί το βάρος αυτό, θα ζητήσουμε όλες οι περιοχές της Ελλάδας να μοιραστούν το βάρος αυτό και όχι μόνο τα νησιά" είπε μεταξύ άλλων, θυμίζοντας ότι την Τετάρτη έχει προσκαλέσει τους δημάρχους των νησιών για κοινή γραμμή στο ζήτημα αυτό.

Πηγή: VoreioAigaio.ert.gr
Αναδημοσίευση στο My Samos Blog: www.my-samos.blogspot.com


Κατά την ορκωμοσία του Περιφερειακού Συμβουλίου οι εκλεγμένοι της Λαϊκής Συσπείρωσης δήλωσαν ότι με τη στάση και τις θέσεις τους θα υπερασπίζονται τα συμφέροντα και τις ανάγκες του λαού των νησιών τόσο μέσα στο Περιφερειακό Συμβούλιο, όσο και στους αγώνες για τα οξυμένα προβλήματα αναδεικνύοντας τις ευθύνες της κυβέρνησης και της περιφερειακής αρχής.

Αναλυτικά οι περιφερειακοί σύμβουλοι της παράταξης δήλωσαν:

"Οι εκλεγμένοι τις Λαϊκής Συσπείρωσης θα πρωτοστατήσουμε στον αγώνα για τα προβλήματα και τη κάλυψη των λαϊκών αναγκών των νησιωτών.

Θα σταθούμε ενάντια στη πολιτική που γεννά φτώχεια, ξεκλήρισμα, εξαθλίωση, προσφυγιά με την παραπέρα εμπλοκή της Ελλάδας στα ΑμερικανοΝατοϊκά σχέδια. 

Θα στηρίξουμε και θα προβάλουμε το αίτημα να κλείσουν τα HOTSPOT στα νησιά του Αιγαίου, να μεταφερθούν οι πρόσφυγες στην ηπειρωτική Ελλάδα, σε υποδομές ανθρώπινες, ώσπου να πάνε στις χώρες που επιθυμούν. Να στελεχωθεί η υπηρεσία ασύλου για να επιταχυνθούν οι διαδικασίες χορήγησης ασύλου.

Θα υπερασπιστούμε τα δικαιώματα των εργαζομένων ενάντια στην παραπέρα ένταση της αντιεργατικής λαίλαπας της κυβέρνηση ΝΔ. 

Θα παλέψουμε ενάντια στις τεράστιες εγκληματικές ελλείψεις στους τομείς της Υγείας, Παιδείας, Πρόνοιας. 

Θα αγωνιστούμε να μειωθεί παραπέρα ο ΦΠΑ στο 50% σε όλα τα νησιά του Αιγαίου και να αποσυνδεθεί από το προσφυγικό.

Να εμποδίσουμε κατασχέσεις και διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος στις λαϊκές κατοικίες.

Θα παλέψουμε για τη προστασία του περιβάλλοντος. Την αντιπυρική, αντισεισμική και αντιπλημμυρική θωράκιση των νησιών μας. Να προχωρήσει η διαδικασία αποζημίωσης των κατοίκων της Βρίσας στη Λέσβο και η αποκατάσταση των κατοικιών τους.

Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι  της Λαϊκής Συσπείρωσης
του Περιφερειακού Συμβουλίου Βορείου Αιγαίου 
Τάσσος Σταύρος
Αμπαζής Γιώργος
Σταμούλος Στέλιος
Φιλιππής Σταμάτης"

Ο επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης, «ΤΟΛΜΑΜΕ για το Βόρειο Αιγαίο», Παναγιώτης Χριστόφας, έκανε την ακόλουθη δήλωση με αφορμή την τελετή ορκωμοσίας της νέας Περιφερειακής Αρχής:

"Η σημερινή ημέρα ορκωμοσίας του νέου Περιφερειακού Συμβουλίου μας γεμίζει με αισθήματα ευθύνης. Έχουμε την ευθύνη να συμβάλλουμε, από τη θέση μας και με όλες μας τις δυνάμεις, για την πρόοδο των νησιών μας και για να γίνει ξανά το Βόρειο Αιγαίο ένας τόπος ελκυστικός για τους κατοίκους και τους επισκέπτες του. 


Την τετραετία που σήμερα ξεκινά επίσημα, η παράταξη «ΤΟΛΜΑΜΕ για το Βόρειο Αιγαίο» με τη συμμετοχή της στο Περιφερειακό Συμβούλιο και στις επιτροπές θα αποτελέσει τη φωνή των ανθρώπων της Λέσβου, της Λήμνου, του Άη Στράτη, της Χίου, των Οινουσσών, των Ψαρών, της Σάμου, της Ικαρίας και των Φούρνων. 

Όπως έχουμε δηλώσει επανειλημμένα, η παρουσία μας θα είναι εποικοδομητική και θα παλέψουμε χωρίς εκπτώσεις για τον τόπο μας. 

Θα βάλουμε τα δυνατά μας για να φανούμε αντάξιοι της εμπιστοσύνης σας!

Στην νέα Περιφερειακή Αρχή ευχόμαστε καλή επιτυχία και σε όλα τα μέλη του νέου Περιφερειακού Συμβουλίου να έχουμε συνολικά μια θητεία θετική για το Βόρειο Αιγαίο".


Οι υπεύθυνοι της παράταξης "Συμπαράταξη πολιτών", σχολιάζοντας την ορκωμοσία και τις πρώτες ανακοινώσεις του νέου περιφερειάρχη Β. Αιγαίου, Κωνσταντίνου Μουτζούρη, αναφέρουν τα εξής: 

"Με την ορκωμοσία του Περιφερειακού Συμβουλίου και την πρώτη του συνεδρίαση, ξεκίνησε η νέα περίοδος 2019-2023 διακυβέρνησης της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου από τον κ. Μουτζούρη.

Κυρίαρχο στοιχείο η ανατροπή βασικών διατάξεων του ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ όσον αφορά την εφαρμογή της απλής αναλογικής στην αυτοδιοίκηση, βάσει της οποίας άλλωστε και οι ψηφοφόροι ψήφισαν στις εκλογές της 26ης Μαΐου. O νέος περιφερειάρχης αποφάσισε να διατηρήσει για τη παράταξη του όλες τις θέσεις ευθύνης όπως ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια της τελετής ορκωμοσίας, θεωρώντας ότι οι ανατροπές του νόμου του επιτρέπουν να «τα καταφέρει μόνος», παρόλο που η παράταξη του κατέχει μόλις 10 από τις 41 θέσεις του περιφερειακού συμβουλίου. 

Το ίδιο σκηνικό επαναλήφθηκε και στην εκλογή ή μάλλον στον διορισμό του προεδρείου του Περιφερειακού Συμβουλίου και της Οικονομικής Επιτροπής. Διορισμός, αφού η προσπάθεια της Κυβέρνησης να εξασφαλίσει την "κυβερνησιμότητα" για τον πρωτεύσαντα στον δεύτερο γύρο των εκλογών σε Δήμους και Περιφέρειες, οδήγησε σε διορισμό από κάθε παράταξη των υποψηφίων της και στην αυτοψήφιση τους αλλά και σε υφαρπαγή μελών των επιτροπών από τις μικρότερες παρατάξεις και ενίσχυση της παράταξης του Περιφερειάρχη. Έτσι, δια νόμου δηλαδή, κλάπηκε από την ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ η θέση στην Οικονομική Επιτροπή. Οι παλαιότεροι αυτοδιοικητικοί δεν πίστευαν στα μάτια τους.

Ήταν μια αναμενόμενη εξέλιξη μετά την απόφαση του συνδυασμού του να μην συνεργαστεί επί προγραμματικής βάσης με άλλες παρατάξεις. Αναμενόμενο και το περιεχόμενο της σύντομης ομιλίας του μετά την ορκωμοσία. Αναφερόμενος στις βασικές προτεραιότητες της Περιφερειακής Αρχής, σε ότι αφορά στα θέματα ανάπτυξης αρκέστηκε σε δύο κουβέντες για υποδομές, ενώ αφιέρωσε την υπόλοιπη παρέμβαση του στο μεταναστευτικό. Ανησυχητικά και τα δύο.

Σε ότι αφορά στο αναπτυξιακό γιατί, με δεδομένο ότι ο αναπτυξιακός σχεδιασμός είναι η βασική αρμοδιότητα της Περιφέρειας η ταύτιση της ανάπτυξης με τις υποδομές δεν αλλάζει σε τίποτα το αφήγημα που είχαμε την τελευταία πενταετία. Επιπλέον ούτε και σε αυτή τη περίοδο ορίστηκε αντιπεριφερειάρχης με αυτό το αντικείμενο (με το τρέχον ΕΣΠΑ να έχει αναξιοποίητα εκατομμύρια ευρώ και ο σχεδιασμός του ΕΣΠΑ 2021-27 να έχει ξεκινήσει), ενώ ούτε το θέμα της επιχειρηματικότητας κρίθηκε ως μείζον πρόβλημα για τα νησιά μας, δεν μας επιτρέπει να αισιοδοξούμε για την ανατροπή της πορείας της οικονομίας της ΠΒΑ που συμπαρασύρει εισοδήματα, θέσεις εργασίας, δημογραφικό.

Σε ότι αφορά το μεταναστευτικό ο Περιφερειάρχης, αποφεύγοντας την ουσία του ζητήματος και τις αρμοδιότητες της Περιφέρειας, ήταν εμφανές ότι ήθελε να χαϊδέψει τα αυτιά σε διχαστικές, και ξενοφοβικές απόψεις που αποτέλεσαν το υπόβαθρο της όλης προεκλογικής εκστρατείας – σε εθνικό και τοπικό επίπεδο. Απόψεις που δεν αντιμετωπίζουν την ουσία του προσφυγικού προβλήματος (αιτίες προσφυγικής κρίσης), ούτε τα αποτελέσματα τους στα νησιά όπως φαίνεται και από τις χθεσινές αποφάσεις του ΚΥΣΕΑ το οποίο εμφανίζεται αδύναμο να υλοποιήσει τουλάχιστον όσα έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση. Αντίθετα οι δηλώσεις περί φυλετικής και θρησκευτικής αλλοίωσης των νησιών εντείνουν τα συναισθήματα φόβου του τοπικού πληθυσμού αφού ενεργοποιούν στο υποσυνείδητο πολλών απόψεις που έχουν ακουστεί και παλαιότερα, ότι δηλαδή οι μετανάστες υποκινούνται από συγκεκριμένο σχέδιο για να μας «καταλάβουν». Απόψεις που αξιοποιήθηκαν από τοπικούς πολιτικούς να κερδίσουν κύριο ρόλο στις πρόσφατες εκλογές, αλλά που τώρα καλούνται να διαχειριστούν τα όσα έλεγαν. Ειδικά όταν την άποψη αυτή εγκατέλειψε και η ίδια η Κυβέρνηση δεχόμενη πλέον ότι η ένταση του προβλήματος στη χώρα μας είναι συνέπεια της γεωγραφικής της θέσης.

Με βάση τα παραπάνω η τοποθέτηση Αντιπεριφερειάρχη Προσφυγικής Κρίσης (με ποιες αρμοδιότητες άραγε;) και όχι Αντιπεριφερειάρχη Αναπτυξιακής Κρίσης (με πολλές αρμοδιότητες και πόρους) οδηγεί στο πως πρόκειται να διαχειριστούν τις σημαντικές υποθέσεις των νησιών μας ο κ.Περιφερειάρχης, οι Σύμβουλοι και παρασύμβουλοι του.

Ως ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ δεν θα μείνουμε σε διαπιστώσεις και κριτική, αλλά προχωρούμε σε προτάσεις. Ειδικά ενόψει της σύσκεψης της Τετάρτης με τους Δημάρχους των νησιών που συγκαλεί ο κ. Μουτζούρης με ατζέντα τα δύο αυτά θέματα. Από την σύσκεψη αυτή έχει αποκλειστεί η αντιπολίτευση, σύμφωνα με απάντηση σε ερώτησή μας στο χθεσινό ΠΣ, γι’αυτό αισθανόμαστε την υποχρέωση να καταθέσουμε δημόσια τις προτάσεις μας που απορρέουν από τις προεκλογικές μας θέσεις.

Σε ότι αφορά στον αναπτυξιακό σχεδιασμό απαιτείται η άμεση ενεργοποίηση όλων των παραγωγικών και δημιουργικών δυνάμεων των νησιών μας ώστε μέσα από έναν εντατικό διάλογο να διαμορφωθεί άμεσα όραμα και στρατηγικοί στόχοι που θα ενεργοποιήσουν όχι μόνο τους δικαιούχους του ΕΣΠΑ, αλλά το σύνολο της κοινωνίας. Το εργαλείο που διαθέτει η Περιφερειακή Αρχή είναι η Περιφερειακή Επιτροπή Διαβούλευσης στην οποία συμμετέχουν φορείς και ενδιαφερόμενοι πολίτες από όλα τα νησιά που πρέπει να ενεργοποιηθεί άμεσα και να αναλάβει μαζί με τους αιρετούς των Δήμων και της Περιφέρειας έναν συντεταγμένο διάλογο που να δώσει άμεσα αποτελέσματα τόσο σε ότι αφορά την απορρόφηση του τρέχοντος ΕΣΠΑ όσο και στη σύνταξη του νέου που και τα δύο έχουν χρονικό ορίζοντα το 2020.  

Σε ότι αφορά το προσφυγικό οι θέσεις που έχουμε ήδη διατυπώσει παραμένουν επίκαιρες:

• Την ανάγκη λειτουργίας των δομών μέχρι τα όρια της χωρητικότητας τους
    
• Την ανάγκη αναβάθμισης των υποδομών και των συνθηκών διαβίωσης όσων παραμένουν στα ΚΥΤ
    
• Την ανάγκη παροχής στις μικρές αυτές «πόλεις» των προσωρινών κατοίκων όλων των αναγκαίων υπηρεσιών (πχ. υγείας, τροφοδοσίας και διατροφής, τραπεζικές, ταχυδρομικές και επικοινωνιακές (wi-fi), εκπαίδευσης και κατάρτισης, ψυχαγωγίας, πολιτισμού, δημιουργικής απασχόλησης κλπ που έχει ανάγκη ο κάθε άνθρωπος, ώστε να περιοριστεί ο αναγκαίος αριθμός μετακινήσεων τους κάτω από τις οποιοσδήποτε συνθήκες, επιβαρύνοντας ταυτόχρονα τις ήδη προβληματικές υπηρεσίες που παρέχονται στους μόνιμους κατοίκους. 
    
• Την ανάγκη πολλαπλασιασμού των πρωτοβουλιών εκείνων που θα επιτρέψουν όχι απλά την λείανση των σχέσεων μεταξύ των τριών «κόσμων» που συμβιώνουμε σήμερα στα νησιά μας (κάτοικοι, πρόσφυγες-μετανάστες, εκπρόσωποι διεθνών οργανισμών-εθελοντές-ΜΚΟ), αλλά και να αξιοποιήσουμε με τον θετικότερο δυνατό τρόπο αυτήν την «υποχρεωτική» συγκατοίκηση για όσο διαρκέσει.  
    
• Τέλος την ανάγκη αξιοποίησης των εκτάκτων αναγκών που βιώνουμε για την αναβάθμιση όλων των υποδομών και των υπηρεσιών (οικονομικών, τουριστικών, κοινωνικών, υγείας, παιδείας, πολιτιστικών, περιβαλλοντικών) που είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη των νησιών μας μέσα από ένα συντεταγμένο σχέδιο.

Η ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ως υπεύθυνη δύναμη με προοδευτικό πρόσημο δεν θα κουραστεί να επιμένει στην αναγκαιότητα ενός συγκροτημένου σχεδίου με όραμα, στόχους και αποδεκτό από την κοινωνία και θα δουλέψει με όλες της δυνάμεις για να γίνει αυτός ο στόχος πραγματικότητα".   

Δείτε τις φωτογραφίες του Μιχάλη Μπάκα από τη συμμετοχή των μελών της "Συμπαράταξης Πολιτών" στην τελετή ορκωμοσίας του νέου περιφερειάρχη και του περιφερειακού συμβουλίου Βορείου Αιγαίου:
  












Ο επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης Βορείου Αιγαίου «Ο Άλλος Δρόμος», Στρατος Γεωργουλας, δήλωσε για την πρώτη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου:

"Στη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου το Σάββατο έλαβαν χώρα αρχαιρεσίες για την ανάδειξη μελών του προεδρείου και της οικονομικής επιτροπής 

Στην πρώτη περίπτωση ο Άλλος Δρόμος υπερψήφισε την αναλογική πρόταση των τριών πρώτων παρατάξεων.

Στη δεύτερη περίπτωση πήραμε το λόγο και αναδείξαμε την κατάφωρη παραβίαση των δημοκρατικών διαδικασιών και τη νόθευση της απλής αναλογικής, του πρόσφατου νόμου που δίνει τη δυνατότητα σε μια παράταξη που έχει το 24% των ψήφων και των εδρών να παίρνει πάνω από 55% των μελών της οικονομικής επιτροπής και ταυτόχρονα οι τρεις μικρότερες παρατάξεις (Συμπαραταξη Πολιτών, Άλλος Δρόμος, Ανταρσύα στο Αιγαίο) ενώ σωρευτικά έχουν περί του 15% των ψήφων - εδρών να μην δικαιούνται ούτε μια έδρα. Δεν δεχθήκαμε να νομιμοποιήσουμε με την όποια ψήφο μας τη διαδικασία και αποχωρήσαμε, όπως έπραξε και η παράταξη Ανταρσύα στο Αιγαίο αμέσως μετά από εμάς.

Η θέση μας που έχουμε εκφράσει και προεκλογικά είναι η υποστήριξη της δημοκρατίας στην πράξη και με θετικές ψήφους αλλά και με  έμπρακτη καταδίκη της όταν αυτή αλλοιώνεται, οποιαδήποτε παράταξη και αν επηρεάζεται και όχι μόνο κοιτώντας το συμφέρον της παράταξης μας.

Καταλαβαίνουμε ότι υπάρχει ένα πλέγμα αντιδημοκρατικών νόμων που θέλει την περιφερειακή αρχή  να είναι μακριά από τον κόσμο που οφείλει να εκφράσει. Για αυτό ακριβώς το λόγο καλούμε την παράταξη του Περιφερειάρχη και τις υπόλοιπες παρατάξεις να μην ακολουθήσουν τους ολισθηρούς δρόμους είτε της μοναχικής διαδρομής είτε της συνδιαλλαγής καρεκλών αλλά με συνεννόηση να αντιπαλέψουμε από κοινού κάθε εμπόδιο που μπαίνει, για το καλό των νησιών μας και της δημοκρατίας".